TSK ve ÖSO Afrin yolunda: Son durum harita (9 Mart 2018)

Afrin harita son durum (9 Mart 2018): Afrin’de yeni hedef ilçe merkezi dışında YPG kontrolünde kalan tek belde olan Mabedle ve Afrin doğusudaki Minnak Hava Üssü… Hava Üssü’ne yaklaşan birlikler, sabah saatlerinde bu hattın kuzeyinde kalan Maranaz bölgesinde kontrolü sağlarken kritik noktanın düşmesi YPG doğu cephesinin de çökmesine neden olacak. İşte Canlı Anlatım’la kritik gelişmeler….


Afrin son durum harita 9 Mart 2018
Afrin son durum harita 9 Mart 2018

Afrin son durum harita (9 Mart 2018)

Afrin’de yeni hedef ilçe merkezi dışında YPG kontrolünde kalan tek belde olan Mabedle ve Afrin doğusudaki Minnak Hava Üssü…  Şeran beldesini ele geçirdikten sonra dün de Cinderes’i saatler içinde kontrol altına alan TSK/ÖSO güçleri, bugün Afrin doğu hatlarındaki ilerleyişini sürdürüyor.

Minnag Hava Üssü, YPG’nin doğu cephesinin savunma hattı konumunda.

Bu hatta YPG kontrolündeki Minnak Hava Üssü‘ne yaklaşan birlikler, sabah saatlerinde bu hattın kuzeyinde kalan Maranaz bölgesinde kontrolü sağladı. 6 beldesi olan Afrin’de,  20 Ocak’tan bu yana 5 beldenin (Bülbül, Racu, Şeyh Hadid, Şeran, Cinderes) kontrolü ÖSO güçlerinin denetimine girdi. Halen,  Mabetle YPG kontrolünde kalan tek belde konumunda…

Afrin Mabedle beldesi YPG kontrolündeki tek belde. 11 bin nüfusa sahip belde, ilçenin en küçük beldelerinden biri. Cinderes’in üç kat küçüğü

Operasyonların bugünkü bölümünde ise özellikle Cinderes kuzey ve doğu hatları ile ile Şeran beldesinin güneyinde kalan alanlarda hareketlilik sürüyor. YPG kontrolündeki Minnak Hava Üssü’ne yaklaşan birlikler, sabah saatlerinde bu hattın kuzeyinde kalan Maranaz bölgesinde kontrolü sağladı. Hava Üssü’nün kontrol edilmesi halinde örgütün doğu cephesinin çökmesi anlamına gelecek.

5’i belde merkezi, 122’si köy, 30’u kritik nokta olmak üzere toplam 157 bölgenin kontrol altına alındığı ve şu ana kadar yüzde 60’ına yakını kontrol edilen Afrin’de bugün yaşanan kritik gelişmeler şöyle:

Bilanço 3 bin 149 oldu

TSK bilançoyu açıkladı. 20 Ocak’tan bu yana etkisiz hale getirilen YPG’li sayısının 3 bin 149 olduğunu duyurdu. Bu rakamlar 8 Mart gece saatlerine kadar olan çatışmaların dahil olduğu biliniyor.

Cinderes’te ikinci gün

Cinderes’in dün öğleden sonra saat 16.00’da ele geçirilmesinin ardından Jandarma Özel Harekat ve Polis Özel Harekat (JÖH ve PÖH) timleri de bölgeye giriş yaptı. Güneydoğu’da PKK’ya karşı hendek harekatında tecrübe kazanan Kayseri ve Tunceli Dağ Komando Tugay Komutanlıkları da Cinderes’teki operasyonlarda çok sayıda teröristi etkisiz hale getirdi. Beldedeki PYD/YPG flamaları, teröristbaşının posterleri indirilerek yakıldı. Zeytin Dalı Harekatı’nda, Cinderes’in PKK/YPG’den temizlenmesiyle ele geçirilen yerleşim sayısı 157 oldu.
Öte yandan, Cinderes’in merkezi de tamamen terk edildi. Cinderes’teki sivillerin teröristler tarafından Afrin’e götürüldükleri tahmin ediliyor.
PKK/PYD hiç girilmeyeceğini zannettiği tünellerde odalar yapıp ısınmak için gaz sobaları kurduğu ortaya çıktı. ÖSO birlikleri şehirde bombalı tuzakları etkisiz hale getirme çalışmalarını sürdürürken askerler, toprak altına kazılmış beton tünelleri kontrol etti. Cinderes’in asıl sahiplerine teslim edilmesi için tam güvenliğin sağlanacağı kaydedildi. Sivillerin evlerine geri dönmeleri için yolların mayınlardan temizlenmesi amacıyla çalışmaların yapıldığı kaydedildi. Türk Silahlı Kuvvetleri yolların düzeltilmesi için bölgeye iş makineleri gönderdi.

Yüzde 60’ında kontrol sağlandı

Belde merkezlerinde kontrolü sağlayan TSK birlikleri aynı zamanda 300’ü aşkın köyün bulunduğu Afrin kırsalında 150’den fazla yerleşim alanını ile stratejik öneme sahip noktayı da teröristlerden temizledi. Şu anda Afrin kırsalının yüzde 60’ında kontrolü sağlayan TSK güçleri, kalan köylerde de kısa süre içerisinde terör tehdidini sonlandıracak.

Kritik kavşak ele geçirildi

Azez’in Afrin ve Halep ile ulaşımını sağlayan ve 4 yılı aşkın süredir terör örgütü PYD/PKK denetiminde olan Şeran güneyinde Maranez köyü hattında bulunun Batı Kavşağı çatışmaların ardından ÖSO kontrolüne girdi. akşam saatlerinde kavşakta kontrolün sağlanmasıyla çok sayıda ÖSO mensubu, yıllardır geçiş yapamadıkları bölgeye giderek sevinç gösterisi yaptı.

10.30

Maranez kontrol altına alındı

TSK’nın desteklediği Özgür Suriye Ordusu güçleri, Afrin kuzeyindeki Maranez Köyü’ne dün akşam saatlerinde operasyon başlatmıştı. TSK’nın sınırda konuşlu birliklerinin Fırtına obüsleri ve çok namlulu roketatarlar ile vurduğu Maranez Köyü’ndeki hedefler ÖSO birlikleri tarafından doçka ve ağır makineli silahlarla baskı ateşi altına alındı. Çıkan çatışmada ÖSO güçleri, Maranez’deki hedefleri uzun süre ateş altına aldı. Köy bu sabah saatlerinde tümden ele geçirildi. Maranez, Minnak Üssü’nün 2 kilometre kuzeyinde, Azez ilçesinin 3 kilometre güneybatısında kalıyor.

12.00

TSK/ÖSO Afrin ilçe merkezine ulaştı

TSK ve ÖSO’nun Afrin’ndeki harekatı ilçe merkezi sınırlarına ulaştı. Merkeze bağlı Şavarighat El Caviz ve Melkiye köyleri teröristlerden temizlendi.

12.16: 

Kuzeydeki Bülbül beldesine bağlı Sulaklı, Bag Ovası, Sur Ayn köyleri ele geçirildi. Haritayı tam boy görmek için üzerine tıklayınız.

Afrin son durum haritası – 9 Mart 2018 . ÖSO, Bülbül beldesi ve Şeran güneyinde ilerliyor. Haritayı tam boy görmek için üzerine tıklayınız.

Maranaz hattında çatışmalardan

12.45:

Meryemin (Meryemli) YPG’den alındı. Yukarıdaki haritada Meryeman olarak ifade ediliyor. Köy Afrin’in 5 kilometre doğusunda yer alıyor. Afrin ilçe merkezi sınırlarına ulaşıldığı anlamına geliyor. Bu köyden batıya doğru, Afrin’den önce sadece Kibare yerleşim birimi yer alıyor. Köy Minngag Hava Üssü’nün de 6 km batısında bulunuyor. Bu hamle ile Minnga batıdan da sarılmaya başlanıyor. (Yukarıda haritaya bakabilirsiniz)

13.03:

Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçaklar (Atmaca Filo) Tel Rıfat, Deyr Cemal Minnag Hava Üssü. Jjalbul‘daki YPG mevzilerini vuruyor.

Bugün doğu cephesinde Şeran beldesi altında ele geçirilen alanlar:

13.12:

TSK ve ÖSO’nun Cinderes’in kuzeyindeki Yalangöze mahallesi ile kuzeydoğusunda yer alan Kafr Safra ve Zindikyan köylerine operasyon başlattığı rapor edildi.

14.04: 

Cinderes kuzeyinde Kafrsafra ve Hasirke köyleri kontrol altına alındı. Zindikyan köyüne operasyon sürüyor.

Afrin son durum haritası - 9 Mart 2018
Afrin son durum haritası – 9 Mart 2018 – Kuzeyde Bülbü, batıda Cinderes ve doğuda Şeran güneyinde ele geçirilen yeni yerler. Renk adı yazılı rengi değişmeyen alanlar bu zaman dilimi içinde ele geçirildi.

14. 05:

Cinderes kuzeyi  Zindikyan köyü ele geçirildi. (Yukarıdaki haritaya bakınız)

14.42:

Şeran güneyinde ele geçirilen Malikiyah köyünden görüntüler.

15.25:

Cinderes kuzeyde ele geçirilen Kafrsafra köyünün ele geçirilmesinden.

16.00:

ÖSO, “Milli Ordu”ya bağlı “1. Kolordu Komutanı” olan “Yarbay” Vail Musa Afrin’de hayatını kaybetti.  Musa, daha önce Semerkand Tugayı komutanıydı. TSK ile birlikte FıratKalkanı harekatına katıldı. IŞİD’e karşı savaştı. Bugün Afrin kırsalında girdiği çatışmada öldüğü bildirildi.

17.15:

ÖSO’yu Böyle karşıladılar

17.00:

MLKP- Afrin’de öldürülen militanlarını duyurdu.

MLKP-
TSK-/ÖSO tarafından öldürülen MLKP militanları.

17.26:

YPG, 12 militanının öldürüldüğünü duyurdu.

17.30:

Şeran beldesinin güneydoğusunda Afrin merkez 6 km kuzeyindeki Kurt Kulağı köyü ele geçirildi .

19.02: 

TSK ve ÖSO Meryeman köyünün 1 km güneyindeki Inab köyünü ele geçirdi. Kibar köyünün civarında yoğun çatışmalar var.

Afrin son durum harita. Oluşturma: 9 Mart 2018 / Saat: 19.21

Afrin kuzeydoğusu Karatepe köyünün 1 km Kuzeydoğusunda Kurtkulağı köyü TSK/ÖSO tarafından kontrol altına alındı.

Çatışmalar Kibare köyü mevkisinde sürüyor. Kibare köyü Afrin ilçe merkezine 1 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

20.00:

TSK’ya büyük bir konvoy, Azez’e giriş yaptı. Konvoy Azez üzerinden Afrin Kent merkezine doğru ilerliyor. Askeri birliklerin ilçe merkezine yönelik harekat öncesi mevzi alacağı bildiriliyor.

23.50

ÖSO kadın gücü YPG’ye karşı savaş duyurusu yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir