Tel Rıfat TSK/ÖSO kontrolünde: Tel Rıfat son durum harita

Tel Rıfat son durum: Yerel kaynaklar, Rus güçlerinin bölgeden çekilmesi sonrası Tel Rıfat’ın TSK ve ÖSO güçleri kontrolüne girdiğini duyurdu. Resmi kaynaklarca henüz doğrulanmayan gelişme, bölgede heyecana neden oldu.


Tel Rıfat son durum

SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) – Tel Rıfat ele geçirildi/Tel Rıfat son durum: (CANLI ANLATIM)

Zeytin Dalı Harekatı‘nda Afrin’de kontrolün tamamen sağlanmasının ardından gözlerin çevrildiği Tel Rıfat‘ta kritik gelişme yaşandı. Ruslarla yapılan mutabakat sonrası Rus güçlerinin çekildiği Tel Rıfat‘a, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları giriş yaptığı bildirildi. Yerel kaynaklarca aktarılan bilgelere göre bir süredir hazırlıkları yapılan operasyon, Rusya ile müzakerelerin ardından Rus güçlerinin bölgeden çekilmesi sonrasında sabah saatlerinde başladığı anda sonuçlandı. Tel Rıfat ve Minnag Hava Üssü TSK kontrolüne girdi.

Tel Rıfat son durum haritası. 27 Mart 2018

Tel Rıfat ilçesi, Afrin’in 21 kilometre güneydoğusunda bulunuyor. Suriye’yi, Türkiye üzerinden batı dünyasına bağlayan Kilis-Halep Karayolu’nun geçtiği Tel Rıfat, Minnag Havaalanı gibi önemli bir lojistik üs noktasına da ev sahipliği yapıyor.

08.10

Ruslarla müzakereler tamamlandı

Afrin’in ele geçirildiği 18 Mart sonrasında Afrin idari sınırlarında birkaç köy daha alındıktan sonra duran Zeytin Dalı Harekatı’nın, Ruslarla süren müzakereler sonrasında bu sabah yeni bir aşamaya girdiği öğrenildi. Rusların Tel Rıfat üzerinden kaygılarının bu müzakerelerde masaya konulduğu ve iki tarafın mutabakatı ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları beldeye yönelik harekata başladığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  26 Mart’ta katıldığı AK Parti Trabzon 6. olağan il kongresinde konuşmuş, “İnşallah kısa sürede Tel Rıfat’ı da kontrol altına alarak, bu harekatı hedefine ulaştıracağız” sözleriyle Tel Rıfat için operasyon sinyali vermişti.

10.50

TSK-ÖSO Tel Rıfat’a giriş yaptı

TSK’nın Tel Rıfat’a girdiği rapor edildi. Daha öncesinde TSK saldırılarına karşı korunmak için beldedeki tüm yüksek alanlara rejim ve Rus bayrakları asıldığı dikkat çekerken, YPG daha önce tüm beldeyi boşaltmıştı. Yerel kaynaklara göre TSK ve ÖSO unsurları Tel Rıfat belde merkezini ve Minnag Hava Üssü’nü kontrol altına aldı. Ancak resmi kaynaklar gelişmeyi doğrulamış değil.

Bu arada Afrin, Cinderesi, Atme, İdlib karayolu kesintisiz olarak trafiğe açıldı.

2016’da Rus desteği ile işgal edilmişti

Tel Rıfat 2011’de başlayan savaşın ardından muhaliflerin kontrolüne geçmişti. YPG bu hatta sadece Afrin’i kontrol ediyordu. Ancak Türkiye’nin 16 Aralık 2016’da IŞİD kontrolündeki El Bab’a yönelik harekatıyla birlikte, YPG de hem doğu hem batıdan bu hatta saldırılar düzenlemeye başlamıştı. Türkiye Menbiç Afrin arasını kapatmaya çalışırken, YPG de daha güneyden bu koridoru kurmak için doğu hattındaki Menbiç hattından Afrin’e doğru Arime’ye kadar, Afrin ilçe sınırlarından Tel Rıfat’ı ve doğusundaki alanları ele geçirdi. ÖSO’ya karşı ilerleyen YPG, Rus ve rejim hava desteğinde TSK’ya rağmen bu alanları kontrol altına almıştı.

YPG, 1 bölge ve 2 kantonu kaybetti

Afrin ve Tel Rıfat’ın ele geçirilmesi YPG’nin kantonlarına büyük darbe anlamına geliyor. Örgüt, Suriye genelindeki sözde idari yapılanması “3 bölge ve 6 kanton”dan oluşuyor. YPG kantonları ve bölgeleri şöyle:

Cezire Kantonu:  Haseke ve Kamışlı

Fırat Kantonu: Kobani ve Tel Ebyad

Afrin Kantonu: Afrin ve Şehba (Tel Rıfat alanlarının bulunduğu bölge)

İşgalde tuttuğu Rakka ilini, sözde özel statüde gösteriyor. Afrin ve Tel Rıfat, YPG’nin kantonlara böldüğü 3 bölgenin bir parçasını oluşturuyordu.

YPG, 250 bin Arap’ı beldeden çıkarmıştı

YPG/PKK, Tel Rıfat’ı işgali sırasında yaklaşık 250 bin Arap sivili göçe zorlandı. Tel Rıfatlılar, Fırat Kalkanı bölgesine komşu ve muhaliflerin kontrolünde bulunan Azez ilçesine sığındı. Örgüt, işgalden sonra Tel Rıfat’a Afrin’den getirdiği Kürt aileleri yerleştirmeye başladı. Halihazırda ilçede 15-20 bin civarı Kürt ve Arap yaşıyor. Ancak bunların yalnızca 700-800 kadarı Tel Rıfat’ın yerlisi olan Araplardan oluşuyor. 2 yıl sonra beldenin ele geçirlesiyle tehcir edilen Arapların da topraklarına dönmesi bekleniyor. Beldede Afrin’den gelen bazı yerleşimciler de bulunuyordu.

Bazı hesaplar, Tel Rıfat’ın ele geçirildiği yönündeki iddiaların gerçek olmadığı bilgisini paylaşıyor. Diğer taraftan bazı ajans ve siteler de gelişmeleri şöyle aktardı:

10.55

İHA: Operasyon düzenlendi

YPG’li teröristlerden temizlenmesi için Tel Rıfat’ın 1 kilometre doğusunda kalan Şeyh İsa ve Umm Havş adlı 2 köye hava destekli operasyon düzenlendiği bildirildi. Yerel kaynaklar, Türk Özel kuvvetleri askerleri ve ÖSO güçlerinin bugün harekete geçtiğini bildiriyor.
Dün gece Rus ve Türk askeri heyeti Tel Rıfat’ın güneyindeki Kafr Naya köyünde görüş alışverişinde bulunduğu iddia edildi. Yerel kaynaklara göre, Türk askeri heyetinin Rus askerler ile Tel Rıfat ve etrafındaki köyler konusunda anlaşmaya vardıkları ve Şeyh İsa ve Umm Havş adlı 2 köye hava destekli operasyon düzenlediği aktarıldı.
Öte yandan, Ankara’daki askeri kaynaklar, Tel Rıfat’a yönelik herhangi bir operasyon olmadığını bildirdi.

14:00

Rudaw: TSK Tel Rıfat’a girdi

Rudaw, “Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşma sonucu TSK ve ÖSO’nun Tel Rıfat’a girdiğini” öne sürdüğü haberinde, yerel kaynaklara dayanarak “Türkiye ile Rusya’nın dün Suriye’nin Halep kentinde biz dizi toplantı düzenlendi” dedi.

Bu arada, söz konusu toplantılarda, “Türkiye’nin çatışmadan Tel Rifat’a girmesi konusunda anlaşmanın” sağlandığı iddia edildi.

Habere göre, kaynaklar “Rusya’nın ilçede güçlerini çekerek yerlerine Türk ve ÖSO mensuplarının girmesi konusunda anlaştığını” öne sürerken, Rusya Tel Rifat’ta güçlerini çekti. Şu anda ise Türkiye ve ÖSO mensupları ilçeye gitmiş durumda” dedi.

15.00:

DHA: Tel Rıfat kasabası da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolüne geçti

“Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında Afrin merkezinin teröristlerden temizlenmesinin ardından gözlerin çevrildiği Tel Rıfat kasabası da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kontrolüne geçti. ÖSO birlikleri sosyal medya hesaplarından Tel Rıfat bölgesinden paylaştığı görüntüleri paylaştı.

TSK ve ÖSO tarafından 20 Ocak’ta başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı ile Afrin merkezi, 6 beldesi ve yüzlerce köyde kontrolün sağlanmasının ardından gözler, Afrin ile Münbiç arasında yer alan stratejik öneme sahip Tel Rıfat kasabasına çevrilmişti. Afrin’in ardından yeni hedef olarak belirlenen ve 2 yılı aşkın süredir terör örgütü PYD/PKK denetiminde olan Tel Rıfat’ı, dün geceden itibaren teröristler terk etti. Yerel kaynaklar, bu sabahtan itibaren Tel Rıfat’a giren ÖSO güçlerinin, teröristlerin kaçtığı kasabada direnişle karşılaşmayarak kontrolü sağladığını bildirdi.
Münbiç bölgesine giden teröristlerin terk ettiği Tel Rıfat’ta kontrolün sağlanmasının ardından TSK birlikleri tuzaklanmış patlayıcı arama, tarama ve imha çalışması başlattı. ÖSO birlikleri sosyal medya hesaplarından Tel Rıfat bölgesinden paylaştığı görüntüleri paylaştı.”

İHA: Halk Tel Rıfat’a dönüyor

İhlas Haber Ajansı 17.32’de geçtiği haberinde Tel Rıfat’ta kontrolün sağlandığı bilgisini verdi. Haberde şu ifadelere yer verildi:
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin Tel Rıfat’ın kontrolünü ele geçirdiği açıklandı. Öncesinde Mehmetçik, Tel Rıfat’ın 1 kilometre doğusundaki önemli şehirlerinden Şeyh İsa’nın ve çevresini ele geçirmişti. Kontrolün sağlandığı Tel Rıfat’ta halkın geri dönüşünün başladığı belirtildi.

18.38

Resmi açıklama yok

Resmi makamların hiç biri Tel Rıfat’ın kontrol altına alındığına dair resmi bir duyuru paylaşmadı, açıklama yapmadı.

Yorum

  1. Murat Kazanlı

    Helal olsun be maşallah. ALLAH yollarımızı her daim açık eylesin. Kansız itlere Lanet üstüne lanet olsun. Cehennemin dibine girsinler geberdikten sonrada…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir