Sincar son durum: PKK çekildim demişti, Irak ordusu duyurdu….

Sincar son durum: Irak ordusu Sincar’da (26 Mart Mart 2018): PKK’nın, Türkiye’nin “operasyon” tehdidi sonrası,
Irak ordu unsurları girmeye başladı.


Irak ordusunun Sincar'a konuşlandığına dair fotoğraf.lardan. 26 Mart 2018

IRAK, Ninova, (HABERYİRMİ) Irak’ın kuzeydoğusunda Ninova (Musul) vilayetinin doğusunda kalan Sincar’da (Şengal) yeni sıcak gelişmeler yaşanıyor. PKK’nın, Türkiye’nin “operasyon” tehdidi sonrası, bölgeden çekildiğini duyurması ardından, örgütün hakim olduğu alanlara Irak ordu unsurları girmeye başladı.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, 15’inci Tugay’a bağlı birliklerin, Sincar ilçesi ve Sinun kasabasına geçip, ağır silahlarla bölgede konuşlandığını ifade etti.

Resul, ordu güçlerinin 25 Mart’ta, PKK’nın Sincar’dan çekildiği bölgelere konuşlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta içinde yaptığı açıklamada, “PKK rahat durmuyor. Bu sefer Irak’ta başladılar. Eğer Irak merkezi yönetimi PKK’yı temizlemezse, Sincar’da onları biz temizleriz” demişti.

Sincar Musul’a bağlı ilçe. PKK’nın Suriye ile temas hattı.

Suriye ve Irak iç savaşında IŞİD tarafından ele geçirilen Sincar (Şengal), ABD’nin B-52 bombardıman uçaklarının da kullanıldığı ağır bir bombardıman sonrası 13 Kasım 2015’te Peşmerge güçlerinin eline geçmişti. Ancak saldırıları PKK ile birlikte yürüten Peşmergeler, örgütün dayatması karşısında tepkisiz kalarak, yönetimin fiili olarak PKK’ya geçmesine neden olmuştu.

PKK, kendi ajansı üzerinden, kentten çekilmeye başladıklarını duyurmuştu.

Örgüt, Menbiç’te de daha önce ‘çekilme oyunu’ sahnelemiş, ancak kente yaptığı tahkimatları artırmıştı.

Sincar Nerede?

Sincar/Şengal, Irak’ın kuzeyinde, ülkenin en büyük eyaletlerinden Ninova’ya (Musul) bağlı bir ilçe konumunda. Ninova’nın ilçeleri arasında Akre ilçesi, el-Baac, Hamdaniye, Hatra, Musul merkez,  Shekhan (Ayn Sifni),  Telafer, Tel Keppe bulunuyor. Sincar ilçesi de vilayetin batısında bulunan Suriye sınırını da kapsayan ilçesi konumunda bulunuyor.

Sincar kimin kontrolünde

Bölge Irak iç savaşına bağlı olarak Musul’un IŞİD kontrolüne girdiği Haziran 2014 sonrasında Ağustos 2014’te IŞİD kontrolüne girmişti. Kasım 2015’te, ilçe ABD hava bombardımanlarıyla enkaz haline getirildikten sonra bölgeye Peşmerge ve PKK güçleri 13 Kasım’da ilçeyi işgal etti. Peşmerge etkinliğini bastıran PKK, bölgedeki silahlı unsurlarıyla ilçeyi kontrolü altına aldı.  PKK’nın Irak Şengal askeri kolu olan YBŞ eliyle kmontrol edilen Sincar’da Ezidi, Arap, Süryaniler yaşıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir