Suriye ve Irak’ta son durum harita (Mart 2018)

Suriye ve Irak son durum harita Mart 2018: Suriye’de son durum haritası. Irak’ta son durum haritası. Afrin, Tel Rıfat sıcak noktalar. TSK/ÖSO, IŞİD, YPG kontrol alanları. Suriye haritası ve Irak haritası bir arada. Haberyirmi son durum gelişmeleri sizler için haritaladı.


Suriye ve Irak son durum harita 2018
Suriye ve Irak son durum harita 2018

Suriye ve Irak son durum harita Mart 2018: Suriye’de son durum haritası. Irak’ta son durum haritası. Afrin, Tel Rıfat sıcak noktalar. TSK/ÖSO, IŞİD, YPG kontrol alanları. Suriye haritası ve Irak haritası bir arada. Haberyirmi son durum gelişmeleri sizler için haritaladı.

Suriye savaşı 7. yılında devam ederken, 2013’ten itibaren Irak’ı da saran savaş bölge haritasını her geçen gün değiştirmeye devam ediyor. Suriye ve Irak’ta süren ve ABD, Rusya, Türkiye, İran devletlerinin direkt olarak müdahil olduğu savaşta İsrail geri planda “özne” konumunu sürdürüyor. “Arap Baharı” adıyla başlayan ve kısa süre sonra İsrail’in güvenliği için ABD’nin şekillendirdiği savaşta iki ülkede kritik ve sıcak noktalar haritaya böyle yansıdı. Haberyirmi son durum özetini sizler için hazırladı.

Suriye ve Irak son durum harita 2018
Suriye ve Irak son durum harita Mart 2018. Siyah bölgeler IŞİD kontrol alanlarını göstermektedir. HABERYİRMİ

SURİYE SON DURUM

AFRİN SON DURUM: Suriye savaşı özellikle 3 noktada sıcaklığını koruyor. Suriye kuzeyinde Türkiye’nin yürüttüğü ve 20 Ocak 2018’de başlattığı Zeytin Dalı Harekatı 18 Mart’ta Afrin’in YPG’den ele geçirilmesiyle kritik noktada devam ediyor. YPG kontrolündeki Afrin’e yönelik operasyonda Afrin ilçe merkezi ele geçirilirken, halen YPG denetiminde bulunan Tel Rıfat hattına yönelik operasyon sürüyor. Türkiye bu hamle ile YPG’nin Menbiç’ten Akdeniz’e uzanan koridorunu kesmiş oldu.  Operasyon kapsamında son olarak Tel Rıfat doğusundaki Şala köyü ele geçirilmişti. Rejim güçlerine bağlı milislerin YPG safında savaştığı Tel Rifat hattında Türkiye Özgür Suriye Ordusu öncülüğünde bu harekatı yürütüyor.

Tel Rifat son durum haritası 19 Mart 2018. İlçe sınırlarının gösterildiği harita

DEYREZZOR SON DURUM: Suriye’de ikinci sıcak nokta ABD’nin özerk bir alan için YPG ile birlikte hareket ettiği Deyr ez Zor kentinin doğu hatlarında yaşanıyor. “Cezire Fırtınası” adıyla yürütülen saldırı harekatı YPG’nin karada kullanıldığı bir işgal planı şeklinde sürüyor. Yoğun hava desteği ile Rakka’yı ele geçiren YPG, bu hattan güneye inerek son olarak Deyrezzor kentinin doğu hattında, Irak sınırına kadar olan alanlarda, IŞİD kontrolündeki bölgelerde ilerliyordu. Türkiye’nin kuzeydeki hareketliliği ile buradaki saldırıları sekteye uğrayan YPG, Afrin’in 18 Mart 2018’de TSK/ÖSO tarafından ele geçirilmesiyle aynı gün, zaten durmuş olan “Cezire Fırtınası” adlı operasyonun “geçici süreliğine durdurulduğunu” ilan etti. Örgüt, güçlerinin büyük bölümünü Türkiye’nin, kuzeyde Menbiç, Tel Abyad, Kamışlı,  Rasulayn gibi YPG kontrolündeki alanlara olası saldırılarına karşı, Suriye kuzeyine sevk etmiş durumda. YPG’nin kuzeyde odaklandığı hatların başında Menbiç geliyor.

Suriye son durum haritası Mart 2018
Suriye son durum haritası Mart 2018

GUTA SON DURUM: Suriye savaşında son durum haritasına bakıldığında diğer bir sıcak noktayı, başkent Şam’ın kuzeydoğusundaki Guta bölgesi oluşturuyor.

Şam merkeze 9 km uzaklıktaki Duma ilçesine bağlı ve batısı rejim kontrolünde olan Doğu Guta‘da rejimin yoğun bombardımanı sürüyor. Haritada görünmeyecek kadar küçük bir bölge olan Guta’da muhaliflerin kaybetmesine kesin gözüyle bakılıyor. Zira Rus desteğiyle bölgede yoğun hava saldırıları düzenleyen rejim sadece 2 ayda 6 binden fazla sivilin öldürülmesine neden oldu.

Derin hendek ve tünellerle rejime karşı tutunmaya çalışan muhalifler, bölgede kontrolü kısmi olarak kaybederken, çöken savunma hatlarından ilerleyen rejim güçleri 12 kilometre  uzunluğunda muhaliflerin hakimiyetinde olan Guta’yı yarma harekatıyla üç parçaya bölmeyi başardı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir