Tamamı kontrol altında: Afrin son durum harita (24 Mart 2018)

“Afrin tamamen kontrol altında”: Son durum harita (24 Mart 2018): (CANLI) Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar, Suriye kuzeyinde Halep vilayetine bağlı Afrin ilçesinin idari sınırlarının kontrol altına alındığını duyurdu.


Afrin son durum harita 24 Mart 2018
Afrin son durum harita 24 Mart 2018

 Afrin son durum harita (24 Mart 2018):

SURİYE, Halep (HABERYİRMİ) Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar, Suriye kuzeyinde Halep vilayetine bağlı Afrin ilçesinin idari sınırlarının kontrol altına alındığını duyurdu. Genelkurmay Başkanlığından yapılan bilgilendirmede ise, “harekat kapsamında Afrin bölgesinde kontrolün tamamen sağlandığı, halkın güvenle evlerine dönüşünü sağlamak için gerekli önlemlerin alınmasına ilişkin çalışmaların devam ettiği” duyuruldu.

Afrin son durum harita 23 Mart 2018
Afrin son durum harita Harita oluşturma tarihi: 23 Mart 2018. İlçe sınırları kırmızı ince çizgi ile gösteriliyor.

Afrin güneyinde dün Fafertin ve çevresinde olmak üzürü 3 köy alınmıştı. Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar, bu köylerin ele geçirilmesi ardından açıklama yaptı.

Akar Zeytin Dalı Harekatı‘na ilişkin “(Geriye) Üç beş köy kaldı. Nubl Zehra dediğimiz Halep’in banliyösüne kadar varmış, bir bütün halinde Afrin’de kontrolü sağlamış olacağız” dedi.

Diğer taraftan sabah saatlerinde de TSK’dan açıklama yapıldı. Yapılan bilgilendirmede “Afrin bölgesinde kontrolün tamamen sağlandığı, bölge halkının güvenle evlerine dönüşlerini sağlamak için arama tarama çalışmalarının devam ettiği” belirtildi. İnsani yardımların da sürdüğü bilgisi paylaşıldı.

Akar’ın işaret ettiği “3-5 köy”… 

Akar’ın, halen “Afrin idari sınırları içinde 3-5 köy kaldı” sözleriyle, (Haberyirmi haritasında kırmızı renkle gösterilen bölgedeSorhane, Akibah, Ibbin, Kirbat el Kunaytra ve Ziyarah‘tan oluşan 5 köyü kastettiği değerlendiriliyor. Zira bu köyler, Afrin idari ilçe sınırları içinde bulunmasına karşın, halen “TSK/ÖSO güçlerince kontrol altına alındığına” dair resmi bir açıklamanın yapılmadığı 5 köyü oluşturuyor.

Nubul Zehra bölgesine sınır komşusu durumunda bulunan Ziyarah köyü Afrin güneydoğusundaki en büyük yerleşim birimini oluşturuyor. YPG, Zeytin dalı Harekatı boyunca rejim bölgelerinden bu hattı kullanarak sevkiyat ve lojistik sağlıyordu. Yine rejim milisleri de bu hattan Afrin’e giriş yapıyordu.

ÖSO’ya bağlı Hamza Tümeni’ne bağlı savaşçıların, bu hatta konumlandığı belirtiliyor.

Hamza Tümeni, Afrin’de başlayan güvenlik uygulamalarına dair video yayınladı:

18 Mart’ta ilçe merkezi ele geçirilmişti

TSK, 20 Ocak günü saat 17.00’de ‘Zeytin Dalı Harekatı’nı başlattı. TSK ve Özgür Suriye Ordusu güçleri hava ve karadan ateş altına alınan YPG denetimindeki belde, köy ve stratejik noktaları tek tek ele geçirdikten sonra 18 Mart günü Afrin kent merkezinde kontrolü sağlamıştı.

Tel Rıfat ve çevresindeki sarı bölge ise idari bakımdan Afrin’e bağlı değil. Halep vilayetine bağlı Azez ilçe sınırları içinde kalıyor. Tel Rıfat bölgesine operasyon olup olmayacağı ise halen belirsizliğini koruyor. Haberyirmi gelişmeleri günboyu canlı aktarımla sizlerle paylaşıyor:

12.46

TSK Zeytin dalı bilançosunu açıkladı

Genelkurmay Başkanlığı, 17-23 Mart tarihleri arasında gerçekleşen operasyonlara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada yer verilen verilere göre 64 gündür süren harekatın bilançosu şöyle:

YPG’nin Afrin kayıpları: Açıklamaya göre Zeytin Dalı Harekatı‘nın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen YPG’li sayısı 3 bin 733 oldu.

TSK’nın Afrin kayıpları: Geçen 64 günde “bugüne kadar 49 askerin şehit olduğu” bilgisi paylaşıldı. Buna göre harekatın başladığı 20 Ocak’tan, 23 Mart 2018 tarihine kadar, YPG’ye karşı yürütülen harekat kapasımında 228 asker yaralandı. Açıklamaya göre yaralanan 157 askerin tedavileri tamamlandı ve askerler görev yerine döndü.

Açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından 18 Mart itibariyle kontrol altına alınan Afrin ilçe merkezinde ise mayın ve el yapımı patlayıcı arama faaliyetlerinin sürdürüldüğü belirtilerek, “harekatın başarıyla devam ettiğine” yer verildi.

TSK’nın bölgede yürütülen harekatlara ilişkin açıklaması tam olarak şöyle: 

Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında ise 49 askerin şehit olduğu, 3 bin 733 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi. Harekât kapsamında sivillerin yanı sıra çevre, dini, kültürel, tarihi eserler, arkeolojik kalıntılar ve kamu yararına faaliyet gösteren tesislerin kesinlikle hedef alınmadığı kaydedilen TSK açıklamasında şöyle denildi:

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00’dan itibaren ‘Zeytin Dalı Harekâtı’ başlatılmıştır.

Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.

SİVİLLER VE SİVİL YAPILAR HEDEF OLMADI:  Şanlı tarihimiz ve kültürümüz gereği harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereçler hedef alınmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından harekât alanında, en modern harp silah, araç ve gereçleri ile mühimmat, uluslararası hukuka uygun olarak, gecikme pahasına, diğer hiçbir ülkenin göstermediği dikkat ve hassasiyetle, masum insanlara ve çevreye zarar vermeden etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Aynı zamanda harekâtın başlangıcından itibaren, harekât alanında bulunan dini ve kültürel yapılar, tarihi eserler ve arkeolojik kalıntılar ile kamu yararına faaliyet gösteren tesisler de kesinlikle Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının hedefleri arasında bulunmamaktadır.

YASAKLI MÜHİMMAT KULLANILMADI: Bu hususlara ilave olarak, Hava Kuvvetlerimiz tarafından, uluslararası hukuk ve anlaşmalar tarafından yasaklanmış mühimmat kullanılmamaktadır. Bu tür mühimmat Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadır. Kara ateş destek vasıtalarımız da aynı esaslarla hareket etmektedir.

Ayrıca harekât alanında insani yardım faaliyetlerinin etkin şekilde yürütülebilmesi ve PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerinin baskı ve zulmünden kurtulmak için bölgeden ayrılan masum halkın güven ve huzur içinde yaşayabileceği geçici barınma kamplarının tesis edilmesi maksadıyla ilgili kurumlarla koordineli olarak faaliyetlere devam edilmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetleri, insani yardımların bölgeye erişimi konusunda gerekli desteği sağlamakta; Afrin’de hayatın normale dönmesi için çalışmalara devam edilmektedir.

3 BİN 733 YPG’Lİ ETKİSİZ: Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3 bin 733 olmuştur. Terör örgütü mensupları ile girilen çatışmalarda bugüne kadar 49 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 228 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır. Yaralanan 157 kahraman silah arkadaşımızın tedavileri tamamlanmış ve görevlerine dönmüşlerdir.

MAYIN TEMİZLİĞİ VE YARDIM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR: Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından 18 Mart 2018 tarihi itibariyle kontrol altına alınan Afrin’de mayın ve el yapımı patlayıcı arama faaliyetleri sürdürülmektedir. Zeytin Dalı Harekâtı başarıyla devam etmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülen tüm faaliyetler, geçmişte olduğu gibi bugün de kendisine duyduğu özgüven ile şeffaf bir şekilde yürütülmektedir. Zeytin Dalı Harekâtı bölgede barış ve istikrarı sağlamak üzere tüm teröristlere karşı, ahlaki değerler ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar aynı azim ve kararlılıkla sürdürülecektir.

FIRAT KALKANI’NDA SON DURUM: Hudut güvenliğini sağlamak, DEAŞ terör örgütünün tehdit ve saldırılarını önlemek, yerinden edilmiş kimselerin yurtlarına dönüşüne katkı sağlamak, sivilleri korumak/yaşanan terör olaylarından zarar görmelerini engellemek maksadıyla icra edilmekte olan Fırat Kalkanı Harekâtı‘nda, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu’nun yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azez-Cerablus arasında bulunan toplam 243 meskûn mahal ve 2.015 kilometrekarelik alan kontrol altına alınmıştır.

BAB’TE TEMİZLİK, AFRİN MENBİÇ ARASINDA TEYAKKUZ: Bab bölgesinde patlayıcı ve mayın arama/temizleme çalışmaları sürdürülürken; terörist unsurlarının Afrin’den doğuya, Münbiç’ten batıya doğru gerçekleşen saldırılarını durdurmaya yönelik alınan tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam edilmektedir. Bu kapsamda özellikle Tel Rıfat bölgesi ve zaman zaman da Münbiç bölgesinden yapılan taciz ve saldırılara meşru müdafaa kapsamında karşılık verilmektedir. Bölgede yürütülen normalleşme (altyapı, üstyapı, yerel yönetimlerin desteklenmesi vb.) çalışmalarına katkı sağlanmaktadır.

İDLİB’DE 7 GÖZLEM NOKTASI KURULDU, YENİLERİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR: İdlib bölgesinde Astana görüşmeleri kapsamında ateşkesin etkinliğinin artırılması, çatışmaların sona erdirilmesi, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüşü için uygun şartların sağlanması ve ihtilafın barışçıl yollarla çözülmesi için uygun koşulların oluşturulmasına destek sağlamak maksadıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri birlikleri Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü olarak görev yapmaktadır.

Bu kapsamda; 13 Ekim 2017 tarihinde 1 Numaralı Gözlem Noktası,

23 Ekim 2017 tarihinde 2 Numaralı Gözlem Noktası,

19 Kasım 2017 tarihinde 3 Numaralı Gözlem Noktası,

05 Şubat 2018 tarihinde 6 Numaralı Gözlem Noktası,

09 Şubat 2018 tarihinde 7 Numaralı Gözlem Noktası,

15 Şubat 2018 tarihinde 8 Numaralı Gözlem Noktası,

17 Mart 2018 tarihinde ise 4 Numaralı Gözlem Noktası tesis edilmiştir.

Diğer Gözlem Noktalarının açılarak faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları bölgedeki görevlerini Astana görüşmelerinde garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir