TSK/ÖSO Cinderes’e girdi: Afrin son durum harita (7 Mart 2018)

TSK/ÖSO Cinderes’e girdi: Afrin son durum harita (7 Mart 2018)… Bülbül, Racu, Şeyh Hadid ve Şeran beldeleri sonrasında TSK/ÖSO Cinderes’e bu sabah girdi. Afrin’de ilk kez şehir savaşının başladığı rapor ediliyor.


Afrin son durum 7 Mart 2018. Burası Cinderes. YPG'li militanlar, TSK/ÖSO unsurlarına saldırıyor.

TSK/ÖSO Cinderes’e girdi: Afrin son durum harita (7 Mart 2018)
Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO güçleri sabahın ilk saatlerinde Cinderes’e girdi. Çatışmalar başladı. Cinderes’te bulunan YPG sivil evlerden TSK/ÖSO’yu hedef alıyor. Cinderes merkez’de çok şiddetli çatışmalar sürüyor. Afrin harekatı kapsamında ilk şehir savaşı başladı. İşte 7 Mart 2018 Afrin hattında yaşanan sıcak gelişmeler….

Cinderes beldesi
Cinderes beldesine sabah saatlerinde giriş yapıldı. Güneydeki Cinderes Tepesi 7 Mart 2018

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana Afrin’de 4’ü belde merkezi, 121’i köy, 30’u kritik nokta olmak üzere toplam 155 bölgeyi kontrol altına aldı. Dün Şeran beldesini ve çevresindeki Hirbet Şiran, Katme, Metinli, Sirkan köylerinin kontrolünü ele geçiren ÖSO askerleri bu kazanımlarla Azez ve Halep arasındaki yola ulaşarak stratejik Kefr Cenne’ye giden yola kavuştu. Bugün de çok sayıda kritik noktayı ele geçirdi.

06.10:

Kritik tepe ele geçirildi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nın 47. gününde Cinderes’in merkezinde çatışmalar başladı.
TSK ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO), 20 Ocak’tan bu yana sürdürdüğü Afrin operasyonu 47. gününde hız kesmeden devam ediyor. TSK ve destek verdiği ÖSO güçleri, terör örgütü PYD/PKK’nın kontrolündeki Afrin merkezine ulaşmada önemli aşamalardan biri olan Cinderes’e dayandı.
Afrin’e bakan istihkam mevzilerini ele geçiren TSK ve ÖSO, Cinderes şehir merkezinde meskun mahal operasyonlarına başladı.

İlk hamle Cinderes güneyinde gerçekleşti. Cinderes güneyinde, beldeyi tepeden gören Cinderes Tepesi günün ilk ışıklarıyla kontrol altına alındı. Bu noktanın ele geçirilmesiyle birlikte belde mücevir alanı için de ayak basılmış oldu.

Afrin son durum harita. 7 Mart 2018- Cinderes ve Şeran hatlarında hareketlilik sürüyor. Şeran bölgesindeki Kafr Cenne köyü Afrin’e giden yol için kritik önemde. Bu sabah ise Cinderes’te meskun mahal operasyonları başladı. Bu harita 7 Mart 2018’de saat.00 11.02’de Haberyirmi tarafından oluşturuldu.

10.10:

TSK/ÖSO Cinderes’e giriş yaptı

Cinderes doğusundaki Tal Hamu köyü ÖSO/TSK güçlerinin denetimine girmişti. Bu sabahın ilk saatlerinden itibaren ÖSO güçleri Cinderes beldesinin dış mahallelerinden beldeye giriş yaptığı rapor edildi.

Afrin Cinderes beldesi Afrin’in güney batısında bulunuyor.

11.08:

Kafr Cenne Köyü ele geçirildi

Şeran kasabasının güneyinde yer alan Kafr Cenne köyü ele geçirildi. Kafr Cenne köyü Afrin’e giden yol için kritik önemde. Afrin’e olan mesafe 7 km’ye indin. Afrin Şeran yolu kontrol altına alındı.

Kafr Cenne köyü Afrin için kritik önemde. Afrin’e giden otoyolun denetimi için bu köyün ele geçirilmesi gerekiyordu.

Kafr Cenne, Afrin’e kuzeydoğudan açılan yolu kontrol etmesi, PYD/PKK’nın doğu kanadındaki önemli savunma hatlarından biri olmasıyla önem taşıyor.

Kafr Cenne köyünün alınması ile birlikte Nubl Zehra – Afrin yolu tamamen kapandı.

Ayrıca, Kafr Cenne, Afrin ilçe merkezinden önceki son büyük yerleşim. Afrin, bir ilçe merkezi ve Racu, Bülbül, Şeyh Hadid, Cinderes, Şeran ve Mabatlı olmak üzere 6 belde merkezinden oluşuyor. PYD/PKK, harekat sinyallerini aldığı dönemde tüm yığınak ve savunma hatlarını Afrin ilçe merkezinde oluşturmuştu.

ÖSO unsurları kontrol altına alınan Kaf Cenne köyünden görüntüler geçiyor:

11.17:

Meşale (Maaşalllah) köyü ele geçirildi

Afrin doğusu Şeran beldesinin güneyinde, Kaf Cenne köyünün güneybatı yanında bulunan Meşale (Maaşallah) köyü ele geçirildi. Köyün Meşela köyü. Kaynak wikimapia. Köy Afrin ana yoluna 7 km mesafede…

Kafr Cenne Köyünde ele geçirilen kamplardan biri… Bu kamp daha önce Rusların kampı olarak kullanılıyordu. Ruslar Afrin’den çekilince kampı boşalttılar.

Kafr Cenne’deki Rus kampı

 

11.47

Yeni Katma Köyü TSK/ÖSO kontrolünde

Afrin doğusundaki Şeran beldesinin güneyinde yer alan Yeni Katmıa Köyü TSK/ÖSO unsurlarınca kontrol altına alındı. Yeni Katma Kafar Cenne köyünün 1 km doğusunda bulunuyor.

 

11.52

Cinderes güney mahallesi düştü

Cinderes güneyindeki ilk mahalle YPG’den alındı .

Afrin son durum harita
Afrin son durum harita… 12.49 itibari ile…

13.02

4 rejim milisi yakalandı

Kafr Cenne köyünde rejim milisi 4 militanın canlı olarak yakalandığı belirtildi. Diğer taraftan Şeran beldesinin güneyinde bulunan beldede 4 gün önce Türk jetleri tarafından vurulan ve 36 milisin öldüğü, eski Rus ve 4 gün öncesine kadar rejim milislerinin kullandığı üssün görüntüleri ortaya çıktı.

Kafr Cenne eski Rus ve Rejim Üssü… Üste geçen hafta 36 rejim milisi TSK bombardımanında öldürülmüştü.

Ele geçirilen alanda binanın son hali dikkat çekti.

13.30

Afrin’in yüzde 44’ü TSK/ÖSO güçlerinde:

Ele geçirilen nokta sayısında son durum…

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana Afrin’de 4’ü belde merkezi, (Bülbül, Racu, Şeyh Hadid, Şeran) 121’i köy, 30’u kritik nokta olmak üzere toplam 155 bölgeyi kontrol altına aldı. Bugün ele geçirilen köylerle birlikte ele geçirilen köy sayısı 125’e, toplam nokta sayısı 160’a ulaştı. Afrin’de 6 belde merkezi ve 360 köy bulunuyor. Son rakamlarla TSK/ÖSO, Afrin’in  yüzde 44’ünde denetim sağlamış oldu.

 

14.12

Meydanköy Barajı ele geçirildi

TSK destekli ÖSO birlikleri Afrin kuzeyindeki Meydan köy barajını ve Halubiye, Sağır, Meşale köylerini ele geçirdi.

15.32

Cinderes’te son durum. Harita map ve mukayeseli gösterim:

15.40

Afrin son durum harita

Afrin son durum harita... 15.41 itibari ile...
Afrin son durum harita… 15.41 itibari ile…

16.58

Meydan köy barajı

17.01

Üçü bir arada

Bölgede ilerleyen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları, girdikleri alanlarda hem rejim, hem Rus, hem de YPG bayraklarının bir arada bulunduğunu söylüyor. Yayınlanan fotoğraflarda bulunan bayraklar YPG’nin gerektiğinde herkesle işbirliği yapabildiğini de gösteriyor.

Afrin son durum YPG-Rejim-Rus bayrakları birarada
Afrin son durum YPG-Rejim-Rus bayrakları birarada

18.36: 

Şeran beldesinde Kafr Cenne köyünden görüntüler. Videoda daha önce Rus, ardından rejim güçlerinin karargahı olan kampın görüntüleri ve köyde kontrolün sağlandığına dair görüntüler var.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir