Yeni isim buldular: İşte ABD’nin yeni oyunu

Suriye son durum harita: ABD, Suriye’nin Arap bölgelerinde otorite sağlayamayan YPG için “Arap partisi” kurdu. Başına da bir Arap getirdi. Partinin başına getirilen isim ise ABD’nin planını açık etti.


Ömer Kaftan Suriye Gelecek Partisi Başkanı

SURİYE, Rakka (HABERYİRMİ) – Suriye’de son durum: Daha önce PKK’nın Suriye kolu YPG’yi örtmek için örgüte “Suriye Demokratik Güçleri (SDG)” adını veren ABD, bu kez “Suriye’nin Geleceği” adını verdiği yeni yapılanma oluşturdu. YPG örgütünün işgal ettiği bölgelerde faaliyet yürütecek ve içine ABD işbirlikçisi Arapların da sokulduğu parti, hem YPG hem de PYD ile kukla bir “siyasi eşgüdüm” işlevi yürütecek.

Yeni yapıya ilişkin detaylar da netleşmeye başladı. Buna göre dün kuruluşu açıklanan partinin başına Ömer Kaftan getirildi. Kaftan ABD ile birlikte organizasyonları yürüten isim olarak biliniyor.

Ömer Kaftan “Suriye’nin Geleceği” Partisi Başkanı

Parti kuruluşundan dair görüntüleri geçen PKK’nın haber ajansı ANHA, Rakka’da yapılan toplantıdan video yayınladı:

Yeni parti PYD’den ayrı, Rakka odaklı faaliyet yürütüyor. Resmiyette ayrı, bağımsız gibi görünen parti, tamamen ABD’nin Suriye stratejisi doğrultusunda oluşturuldu.

Araplar için özel dizayn 

Amaç, nüfus yoğunluğu ile çoğunluğu Arap olan Rakka, Deyr Ez Zor gibi bölgelerde, Kürt milliyetçisi YPG’nin yerine Araplardan oluşan ABD yanlısı bir etki gücü kurmak. Bunun için PYD-YPG ile sıkı bağları olan, ortak hareket eden Arap işbirlikçileriyle siyasi alanda ABD lehine korunması amaçlanıyor.

Suriye son durum haritası Mart 2018
Suriye son durum haritası Mart 2018. Rakka YPG işgalinde bulunuyor.

Böylece bu bölgelerde oluşan YPG rahatsızlığının da önüne geçilmek isteniyor. İkinci olarak da örgütü Türkiye’ye karşı korumak için “legal” bir görüntü amaçlanıyor. Ancak değerlendirmelere göre organizasyon, gerçek anlamda YPG-YPG’nin bölgede “yeniden şekillendirilmiş ve isimlendirilmiş” halinden başka bir şey değil.

Ömer Kaftan kim

Katfan, Menbiç’in YPG/PKK işgaline girmesinden sonra örgütün kurduğu sözde yerel meclisin başkanlığını üstlenmişti.

Oluşumun genel sekreterliğine, 2016’da YPG/PYD saflarına katıldığı öğrenilen Hefrin Halaf seçildi. Halaf, örgütün sözde Cezire kantonun ekonomi komisyonu başkanıydı.

Max Martin başkanlığındaki ABD Dışişleri Bakanlığı heyeti ve General Paul Funk başkanlığındaki bir grubun son iki ayda bölgeye yaptığı ziyaretler basına yanmıştı.

 

PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG tarafından kurulan yeni parti ‘Suriye Gelecek Partisi’ ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert‘ün, Suriye’de son günlerde yaşanan gelişmeleri değerlendirdiği basın brifinginde de sorulmuştu. Nauert, Suriye’de BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı Suriye’nin geleceği için siyasi müzakere sürecini öngören kararına saygı duyan her siyasi partiyi memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Nauert, ‘Suriye’deki korkunç durumdan çıkışı askeri değil siyasi çözümde gören bütün grupları elbette destekleriz’ dedi. ‘Suriye Gelecek Partisi size göre YPG/PYD’nin bir parçası mıdır?’ sorusu üzerine Nauert, yeni partinin çoklu bir etnik yapıdan oluştuğunu ve o bölgenin yapısını temsil ettiğini düşündüklerini dile getirdi.

Kuzey Suriye odaklı

Suriye’nin Geleceği’nin 81 sandalyeden oluşan yürütme kurulunda ise örgütün halen ya da bir dönem işgal ettiği Deyrizor, Rakka, Aynularab (Kobani), Tel Ebyad, Menbiç, Afrin ve Şehba’nın yanı sıra varlık göstermediği İdlib ve Halep’ten üyeler gösteriliyor.

Örgütün çıkmak zorunda kaldığı Afrin’den de kongreye temsilci göndermiş olması da dikkati çekti.

YPG/PKK’nın daha önce kurduğu oluşumların aksine Suriye’nin Geleceği’nde eşbaşkanlık sisteminin olmaması da göze çarptı.

Rejim ile müzakere masasına oturma sinyali

İlgi uyandıran bir diğer unsur da dünkü kongrede kullanılan afiş ve pankartlardaki “Çok renkli, ademi merkeziyetçi” sloganları oldu.

Söz konusu sloganlar yerel kaynaklar tarafından, YPG/PKK’nın federasyon talebini geçici olarak geri çektiği ve Esed rejimi ile müzakere masasına oturma hazırlığı yaptığı şeklinde yorumlandı.

Buna rağmen yürütme kurulu üyelerinin yalnızca YPG/PKK’nın hedef bölgesi olan kuzey Suriye’den seçildiği görüldü.

Rejiminin Dışişleri Bakanı Velid Muallim, eylül 2017’de örgüt ile özerklik konusunu müzakere etmeye hazır olduklarını söylemişti.

İç savaşın başından bu yana büyük çaplı çatışmaya girmeyen YPG/PYD ve Esed rejiminin birçok alanda işbirliği yaptığı biliniyor. Petrol sahalarını birlikte koruyan ve çıkan petrolü paylaşan taraflar, ortak askeri eğitim ve operasyonlar düzenliyor.

SDG fikrini itiraf etmişlerdi

YPG’yi SDG’ye çeviren de yine ABD olmuştu. Colorado’daki Aspen Security Forum’da konuşan Amerikan ordusunun Özel Operasyonlar Komutanlığı şefi General Raymond Thomas, YPG ile ABD ilişkilerine dair Türkiye’nin kaygılarını 2015 yılından beri bildiğini söyleyerek, önceki açıklamasında bu tezgahın nasıl oluştuğunu anlatmıştı. O dönem YPG’ye “İsminizi değiştirmelisiniz. YPG’nin dışında kendinizi ne olarak adlandırırsınız?” dediklerini iddia eden Thomas, bundan bir gün kadar sonra da YPG yerine Suriye Demokratik Güçleri (SDG) isminin ilân edildiğini belirtti. General, “Oralara bir yere demokrasi koymanın dâhiyane bir fikir olduğunu düşündüm. Fakat bu onlara pek az güvenilirlik sağladı” diye açıklama yapmıştı. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir