Alman hukukçular: ABD saldırısı yasadışı


ALMANYA, Berlin (HABERYİRMİ) –  Alman meclisi hukuk uzmanları heyeti,  ABD öncülüğündeki koalisyonunun Suriye’ye yaptığı füze saldırısına ilişkin görüşünü açıkladı, hukukçular iddiaları ikna edici bulmadı.

Almanya’da meclisin (Bundestag) avukatları, Alman hükümeti tarafından sözlü desteklenen ABD-İngiltere-Fransa koalisyonunun Suriye hükümetine yönelik füze saldırısıyla ilgili görüş bildirdi.

Sputnik’in haberine göre; Alman meclisinin hukuk uzmanları, ‘uluslararası hukukun ihlali’ diye nitelediği saldırının, kimyasal saldırı iddialarına misilleme olduğu gerekçesini de ikna edici bulmadı.

Sol Parti’nin (Die Linke) talebi üzerine rapor hazırlayan meclisin hukuk uzmanları, ”Bir devleti uluslararası bir sözleşmeyi çiğnediği gerekçesiyle cezalandırmak için askeri güç kullanmak, şiddeti yasaklayan uluslararası yasaların ihlalidir” dedi.

Hukuk heyeti, İngiltere Başbakanı Theresa May’in açıklamasındaki ‘Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kimyasal saldırısına misilleme’ gerekçesini de ‘ikna edici değil’ diye reddetti. May’in liderliğindeki Muhafazakar Parti, şiddeti yasaklayan uluslararası normlarda halkın zarar görmesini önlemek için istisnaya gidilebileceğini savunuyor.

Alman meclisinin hukuk heyeti ise ‘böyle bir istisna için gerekli şartların bulunmadığı’ sonucuna vardı. Raporda ”Suriye savaşındaki can kaybı sayısı gözönüne alındığında, daha fazla insanın acı çekmesini önlemek için uygun aracın askeri saldırı olduğu savı sorgulanmalıdır” denildi.

ABD-İngiltere-Fransa’nın saldırısına Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nden onay çıkmadığına dikkat çeken rapor, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın BM’nin kimyasal saldırı iddiasına karşılık veremediği savını da ‘hukuki temeli yok’ diye geri çevirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir