Çavuşoğlu yeni dönemin işaretini verdi: Menbiç’te ABD ile…

Menbiç’te son durum ne? Menbiç son durum haritası… Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin operasyon yapıp yapmayacağı tartışan Menbiç’le ilgili açıklamalar yaptı.


Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu.

ABD’nin çiçeği burnunda Dışişleri Bakanı Pompeo ile bugün bir araya gelen Mevlüt Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, görüşmenin iyi geçtiğini söylerken, “Menbiç’te ABD ile birlikte hareket edeceğiz” dedi.

Çavuşoğlu, Menbiç’te ABD ile birlikte hareket edeceklerini söylerken, “Menbiç’te takvime dayalı atılması gereken adımlar var” dedi. ABD’nin dışişleri bakanı olduktan sadece birkaç saat sonra Brüksel’e gelen Pompeo ile görüşmenin verimli geçtiğini dile getiren Çavuşoğlu, “Menbiç’te Fransız varlığı yok. Biz ABD ile devam edeceğiz” dedi.

Çavuşoğlu, yaptırım konusunun gündeme gelmediğini dile getirirken, “teröre karşı mücadele için” Pompeo ile görüştüklerini söyledi.

Rahip Brunson konusunun da gündeme geldiğini dile getiren Çavuşoğlu, “İddianamenin hazırlanması bile bir süre aldı. Suçlamaların ne olduğunu herkes biliyor. Türkiye’de yine rahipler, din adamları, hahambaşıları, birçok din adamı özgürce ibadetlerini yerine getiriyorlar. Bu hukuki bir konu” dedi.

Afrin -Menbiç son durum haritası: ABD Menbiç’te birden fazla üste konuşlanmış bulunuyor.

S-400 sürecinin tamamlandığını söyleyen Çavuşoğlu, sonraki adımlarda müttefiklerle birlikte ilerleyebileceklerini ve Patriot satın alabileceklerini dile getirdi. Çavuşoğlu, “Pompeo göreve yeni geldiği için S-400 sürecini başından beri anlattım” dedi.

Açıklama ne anlama geliyor

Afrin’deki YPG mevzilerine yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı 18 Mart’ta ilçe merkezinin de ele geçirilmesiyle birlikte fiili olarak sona ermişti.
Türkiye hükumet yetkilileri, harekâtın Tel Rıfat ve Menbiç hattını kapsayacağını açıklasa da ABD ile kurulan “müzakere süreci” ve hemen ardından 14 Nisan’da ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye yönelik saldırısı ardından Türkiye’nin yürüttüğü harekât fiili olarak son bulmuş oldu.

Açıklama, Türkiye’nin, Menbiç’e yönelik bir operasyonun tümden rafa kaldırıldığının ilk işaretini veriyor. Zira Çavuşoğlu’nun  “Menbiç’te ABD ile birlikte hareket edeceğiz” buna işaret ediyor.

Türkiye’nin 24 Haziran 2018’de yapılacak seçimler sonrasında, yeni dönemde kurulacak siyasal yapı ile birlikte bölgede daha “uyumlu” ABD ile daha “yakın ilişkiler” kurması bekleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir