Fiyasko mu, danışıklı dövüş mü: İşte saldırının detayları

ABD, Fransa, İngiltere 103 füze ile 16 noktayı vurdu. Rus üslerine dokunulmadı. Üsler boşaltıldığı için can kaybı yaşanmadı. Atılan 103 füzeden 71’inin havada vurulduğu açıklandı. Saldırı fiyasko mu; yoksa önceden bildirilmiş danışıklı dövüşün bir sonucu mu?


ABD saldırısı-Suriye

ABD, Fransa, İngiltere 103 füze ile 16 noktayı vurdu. Rus üslerine dokunulmadı. Rejim ise tüm üsleri boşalttığını, can kaybının yaşanmadığını duyurdu. Rusya 103 füzeden 71’inin havada vurulduğunu açıkladı. ABD’nin hamlesi fiyasko ile mi sonuçlandı; yoksa önceden bildirilmiş danışıklı dövüşün bir sonucu muydu….

Suriye’ye yönelik füze saldırısı tüm detaylarıyla Haberyirmi’de… Türkiye saati ile 04.00’da başlayşan füze saldırısına ABD, İngiltere ve Fransa katıldı. İngiltere Kıbrıs’taki üsten 4 uçakla saldırılara katılırken, ABD Akdeniz’deki gemilerden ateşlediği füzelerle Suriye’yi verdi. Rusya fırlatılan 103 füzeden 71’ini havada imha ettiğini açıkladı. Şam’da 9 olmak üzere Humus, Hama ve Dera’da toplam 16 nokta vurulurken, daha önce rejim güçlerinin boşalttığı üslerde hiçbir can kaybının olmadığı öğrenildi.
Saldırıya Türkiye’den destek geldi. Hükümet, AK Parti kanadı ve CHP, saldırıyı destekler mahiyette açıklamalar yaptı. İşte başından sonuna ABD’nin Suriye saldırısı ve yankıları….

04.00:
TUMP CANLI YAYINDA DUYURDU

Suriye’ye yönelik saldırı açıklaması, ABD Başkanı Donald Trump’tan geldi. Türkiye saati ile 04.00 sıralarında kameralar karşısına geçerek, ABD, İngiliz ve Fransız güçleri ile birlikte, kimyasal silah kullandığı öne sürülen Esad güçlerini vuracaklarını duyurdu.

04.05:

Trump’ın açıklamasının hemen ardından da Suriye’nin başkenti, Şam yakınlarında patlama sesleri geldiği haberleri geçmeye başladı.

05.49:
ŞAM’DA SİRENLER ÇALDI

ABD ile Fransa ve İngiltere’nin, Suriye rejimi hedeflerini vurmaya başlamasından sonra Şam’da siren sesleri duyuldu. Sirenler acil koduyla çaldı, saldırı alarmı verildi. O anlar kameralara yansıdı.

07.00:
RUS ÜSLERİ VURULMADI

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Esed rejimine yönelik saldırısı sırasında füzelerden hiçbirinin Tartus ve Hmeymim’de bulunan üslere isabet etmediğini duyurdu.

07.09:
REJİM SİSTEMLERİ FÜZELERİ VURUYOR

Suriye devlet televizyona, ABD, İngiltere ve Fransa Suriye’ye hava harekatında saldırı anında Suriye’nin savunma sistemiyle karşılık verdiği görüntüleri yayınladı. Devlet Televizyonu Suriye hava savunma sisteminin, Şam’ın banliyösündeki El Kişvah’ta 13 füzeyi vurduğunu öne sürdü

07.35:
NATO: DESTEKLİYORUZ

NATO, ABD ile İngiltere ve Fransa’nın, Suriye rejiminin kimyasal silah kapasitesiyle ilgili hedeflerini vurmaya başlamasını desteklediğini bildirdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik başlattığı operasyonu desteklediğini söyledi.

07.40:

SALDIRI SON ERDİ

ABD Savunma Bakanı Mattis ile ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph Dunford, Pentagon’da ortak basın toplantısı düzenledi. İlk saldırı dalgasının son erdiğini duyurdu.

ABD, İngiltere ve Fransa bölgedeki hedefleri 14 Nisan’da Türkiye saati ile 04.00’da vurmaya başladı. Rusya’ya göre Suriye’ye 100 den fazla füze atıldı.
Şam’da 9 olmak üzere Humus, Hama ve Dera’da toplam 16 nokta vuruldu. Hedeflerden ikisinin Hizbullah’a ait olduğu bildirildi.

ABD’nin Tomahawk atışlarını Kızıldeniz’de konuşlu gemilerinden gerçekleşti.
Bombardımanda ise B1 bombardıman uçaklarının kullanıldığı belirtildi. Ancak doğrulanamadı.

16 NOKTA 103 FÜZE İLE VUULDU
Suriye’de vurulduğu belirtilen hedefler şöyle:

  • Cumhuriyet Muhafız Tugayı 105 – Şam
  • Hava savunma üssü – Jabal Qaseen Şam – Zeinab kışlas
  • Mezze askeri havaalanı
  • Ad Dumayr Hava Üssü
  • Bilimsel Araştırma – Şam
  • Bilimsel Araştırma – Jamraya Damascus
  • Büyük Genel 41 Özel Kuvvetler – Şam
  • Doğu Qalamoun’daki Al Rahiba Khomhuri muhafızlarının yakınındaki askeri yerler – Şam kırsal bölgesi
  • Alkaswa – Şam kırsalındaki bölgedeki yerler
  • Pamuklu bir göle yakın Homs Batı
  • Havaalanı Balkchla İsveçliler
  • Daraa yakınlarındaki Azra bölgesinde bir İran üssü
  • Yarmouk üssü
  • Homs kırsalında drenaj depoları
  • İran üssü Tal Mari’de
  • Şam Uluslararası Havalimanı civarında cam ev

İNGİLTERE KIBRIS’TAN 4 UÇAKLA KATILDI

İngiltere saldırıya 4 Tornado savaş uçağıyla katıldığını duyurdu. Savunma Bakanlığı İngiltere saatiyle 02.00’de İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinin ABD ve Fransa ile Suriye’deki hedefleri vurmaya başladığı kaydedildi.
Uçakların İngiltere’nin Güney Kıbrıs’taki Akrotiri Hava Üssünden kalktığı, Humus’taki bir eski füze üssünü hedef aldığı ve saldırıda “Storm Shadow” (Fırtına Gölge) füzelerinin kullanıldığı belirtildi.

FİYASKO MU, DANIŞIKLI – KONTROLLÜ SAVAŞ OYUNU MU 

Değerlendirmelere göre saldırıya ilişkin iki senaryo var. Bu saldırı ya kocaman bir fiyasko ya da iyi hazırlanmış danışıklı ve kontrollü bir saldırı. Baldırının fiyasko olarak değerlendirilmesinin nedeni olarak atılan 103 füzeden 71’nin Rus hava savunma sistemleri tarafından imha edilmesi… Buna göre sadece 32 füze hedefi vurabildi. ABD’nin saldırıyı Akdeniz’den gerçekleştirmek zorunda kalmasının nedeni de bu. Zira hava savunma sistemlerinin uçakları avlayabileceğinden endişe ediliyordu. Dolayısıyla ABD, sadece gemiden attığı füzelerle bu saldırıyı büyük oranda tamamlayabildi. Her biri 500 bin dolar olan TOMAHAWK füzelerin çoğu Rus savunmasına takıldı.

Bu saldırının her şeyi ile “danışıklı ve kontrollü bir savaş oyunu” olduğunu gösteren çok güçlü deliller de var. İlk olarak saldırı öncesinde ilen edilmiş, Türkiye dahil herkese bilgi verilmişti. Bu saldırı Rusya’nın da bilgisi dahilinde gerçekleşti. O kadar ki rejim, vurulacak üslerden güçlerini çekmiş, alanları boşaltmıştı. Bir anlamda Trump’ın gerçekleştireceği “güç gösterisi” için tüm izinler alındıktan sonra, sınırlı bir süre için, kontrollü bir alan dahilinde saldırı düzenlenmiş oldu.

RUSYA: SALDIRI CEVAPSIZ KALMAYACAK

Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov, ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye gerçekleştirdiği saldırının cevapsız kalmayacağını duyurdu.

NATO TOPLANIYOR

NATO Kuzey Atlantik Konseyi, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Esed rejimine karşı düzenlediği saldırıları görüşmek için olağanüstü toplanacak.
Konsey’de İngiltere, Fransa ve ABD temsilcilerinin Suriye’ye yönelik saldırıları hakkında diğer müttefiklere bilgi vereceği kaydedildi.
NATO Kuzey Atlantik Konseyi, Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in başkanlığında 29 üye ülkenin daimi temsilcilerinin katılımıyla toplanacak.

103 FÜZE KULLANILDI

Rusya Savunma Bakanlığı ABD, İngiltere ve Fransa birliklerinin Suriye’ye 100’den fazla roketli saldırı yaptığını duyurdu.
Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’ye ABD, İngiltere ve Fransa’nın 100’den fazla seyir füzesi ve hava füzeleri attığını açıkladı. Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan demeçte, “ABD, İngiltere, Fransa, 100’den fazla seyir füzesi ve hava-yüzey füzesi ile Suriye’nin askeri ve sivil objelerini vurdu” ifadeleri yer aldı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir