Rejim Doğu Guta Halkına zorla anlaşma imzalatıyor


SURİYE, Şam (HABERYİRMİ) – Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde kalan halka 5 maddelik anlaşma belgesi dağıtan rejim güçleri imzalamaya zorluyor.

Suriye rejimi, Doğu Guta halkına ‘muhbirlik’ yapması istenen “anlaşma ve taahhüt belgesi” dağıttı.

Doğu Guta’yı terk etmek yerine kalmayı seçen insanlara rejim, beş maddeden oluşan anlaşma belgesini imzalamaya zorluyor.

Bu maddelerden en önemlisi rejime karşı gösteri yapmak isteyenleri gizlememek ve saklamamak.

Yerel medya Doğu Guta sakinlerine dağıtılan “Anlaşma ve taahhüt belgesi” isimli belgenin bir kopyasını yayınladı.

İşte imzalamaya zorlanan anlaşma belgesindeki maddeleri:

“Ayaklanmalara, gösterilere katılmayacağıma ve bunları yapanları saklamayacağıma söz veriyorum”

“Ve herhangi bir biçimde silah ticareti veya silah kaçakçılığı yapmamaya, ne adı altında olursa olsun güvenlik güçlerine, polise ve askeri görevliye saldırganlık göstermeyeceğime söz veriyorum.”

Dördüncü maddede şu yazı yazıyor: “Yukarıdaki maddeleri ihlal etmem halinde uygulanacak cezaları kabul ediyorum”.  

Beşinci maddede de: “Her zaman devletin kurumları altında, milletin gurur ve gücünü inşa etmek için çalışacağıma söz veriyorum.” şeklinde bir cümle mevcut.

Yerel kaynaklar, belgenin aynı zamanda rejimle anlaşmak isteyen kişilerce de imzalanacağını doğruladı. Bunu yapmak isteyen kişiler bölgedeki devrimci grupların varlığı sırasında onlarla birlikte çalışırken neler yaptığını ve biyografisini ayrıntılı bir şekilde sunmak zorunda.

Yerel kaynakların aktardığına göre bu anlaşmada, “silahlı suçlar veya başka suçlamalarda bulunanların adli güvenlik soruşturması yapılacak, anlaşma yapılan kimseye ne yapacağına karar vereceği 6 aylık bir belge verilecek, bu süreçte kimlik belgelerini alabilir, öğrenimini tamamlamak için başvurabilir veya rejim istemediği zaman Suriye’yi terk edebilir.” gibi bir şart bulunuyor.

Sivil Komite, Doğu Guta bölgesi için Rusya ile daha önce bir anlaşmaya zaten varmıştı. Bu anlaşmaya göre kimse adli takip sürecine girmeyecek ve bölgede kalıcı durumda olacak, aynı zamanda  kimse 6 ay boyunca zorunlu hizmette bulunmayacaktı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir