Rejim saldırı başlattı: İsrail’in koruduğu hatları vuruyor

İsrail’in bu sabah 10 füze saldırısını püskürten Suriye rejimi, Humus’ta İsrail’in koruma kalkanı oluşturmak istediği muhalif alanlara yönelik geniş kapsamlı hava saldırısı başlattı.


Suriye rejim güçlerinin Humus Rastan hattına yönelik hava saldırısından.

SURİYE, Humus (HABERYİRMİ) – İsrail’in bu sabah 10 füze saldırısını püskürten Suriye rejimi, Humus‘ta İsrail’in koruma kalkanı oluşturmak istediği muhalif alanlara yönelik geniş kapsamlı hava saldırısı başlattı.

Rejim güçlerinin, sabah saatlerinden bu yana Rastan hattında 6 noktayı ele geçirdiği belirtildi. Sabah saatlerinde İsrail tarafından düzenlenen füze saldırısının rejimin bu operasyonunu hedef aldığı belirtildi. Rejim Rastan hattındaki İsrail destekli muhaliflere yönelik hava operasyonlarını Humus’taki Şayrat Hava Üssü’nden gerçekleştiriyor. İsrail, sabah saatlerinde 10 füze ile hava üssünü vurmak istemiş, tüm füzeler havada imha edilmişti.

Humus Rastan hattına kritik operasyon

Suriye ordusu, Suriye’de Humus ilinin kuzey kırsalında abluka altında tuttukları bölgelere operasyon başlattı. Operasyonda şu ana kadar 6 nokta ele geçirildi.

Suriye ordusu, başkent Şam’da Doğu Guta’nın kontrolünü sağladıktan sonra, ülkenin orta kesimindeki Humus ilinde kuşatma altında tuttuğu alanlara yöneldi. Bu alanlar Rastan bölgesi olarak biliniyor.

Bölge Şam ve Halep arasında muhaliflerin kontrolündeki en büyük ceplerden birini oluşturuyor. Lübnan’ın 27 km kuzeyindeki bölge aynı zamanda İsrail’in de kuzeyinde bulunuyor.

Rejim, bölgeye başlattığı operasyonlar kapsamında 3 günde Vadi el Hubbiye, Vadi el Kurbat, Ardul Casiye, Ard Kabir eş Şeyha, Zahrat Cebabi ve Zahrat Cesiye köylerini ele geçirdi.

Rejim güçleri kara operasyonuyla eş zamanlı olarak Humus ilinin kuzey kırsalındaki Telbise ve Rastan ilçeleri ile Malluk kampı, Deyr Ful, Müşrefiye, Zarafani, Tirmala gibi sivil yerleşimlere yoğun uçak, top ve roket saldırıları düzenliyor.

Muhaliflerin rejim saldırılarına karşı pozisyonlarına dair görüntüler de sosyal medya hesaplarından yayınlandı (Yukarıda)

Suriye son durum harita Nisan 2018.

Yerel kaynaklar, rejimin öncelikli hedefinin Halep’i Humus’un kuzeyine bağlayan Salamiye yolunun güvenliğini sağlamak olduğunu ifade ediyor.

Bu sabah saatlerinde ise söz konusu yol üzerinden yığınak yaparak muhaliflerin kontrolündeki 592 kilometrekarelik alanı ele geçirmek için geniş kapsamlı hava saldırılarının sürdüğü öğrenildi. Humus’un kuzeyindeki alanda 200-250 bin kişi, 5 yıldır abluka altında tutuluyor.

Rejim, Şam’daki Doğu Guta bölgesini 5 yıllık sıkı kuşatma ve yoğun saldırıların ardından geçen hafta ele geçirmişti.

Diğer taraftan bu sabah saatlerinde de İsrail, Humus’ta rejim hava üssü Şayrat’ı vurmak istemişti. 10 füzenin atıldığı saldırıda, Suriye tüm füzelerin havada imha edildiğini duyurmuştu.

İsrail bölgeye tampon oluşturmak istiyor

İsrail iç savaş boyunca, etrafındaki rejim bölgelerine IŞİD ve muhaliflerin konumlanmasına göz yumuyor. Golan-Kalemun hattında yaralı muhalifleri kendi hastanelerinde tedavi ettiren İsrail, rejimin bu alanlara yaklaşması, ya da saldırması durumunda hava saldırılarıyla karşılık verebiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir