Suriye bölünürken: ABD, İsrail ve Türkiye aynı tatbikatta (ANALİZ)

ABD’nin Suriye’yi vurarak Rusya ve İran’a mesaj gönderdiği şu günlerde Suudi Arabistan’daki tatbikatta ilginç fotoğraflar objektiflere yansıdı. Suudi Arabistan, ABD, İsrail’in başını çektiği 23 ülke arasında Türkiye de yer alıyor.


ANALİZ – ABD’nin Suriye’yi vurarak Rusya ve İran’a mesaj gönderdiği şu günlerde Suudi Arabistan’daki tatbikatta ilginç fotoğraflar objektiflere yansıdı. Suudi Arabistan, ABD, İsrail’in başını çektiği 23 ülke arasında Türkiye de yer alıyor.

ABD, Fransa, İngiltere birlikteliği 14 Nisan sabaha karşı Suriye rejimini vurmuş, 103 füzenin 71’i Rus hava savunma sistemleri tarafından imha edilmişti. Boşaltılan üslerde can kaybı yaşanmadı. ABD ise saldırının “tek seferlik” olduğunu duyurdu. Değerlendirmelere göre ortada bir askeri başarı yok, ancak ABD bu saldırı ile Rusya İran ve Suriye’ye karşı yeni bir blok oluşturma amacını taşıyor. Elbette ABD, bu hamle ile Türkiye’nin olası Menbiç operasyonunun da önüne geçmenin mutluluğu içinde….
Tüm bu sıcak atmosferde ise geçtiğimiz Mart ayında “Suudi Arabistan öncülüğünde” başlatılan bir tatbikattan ilginç fotoğraflar gelmeye başladı.

Ortak Körfez Kalkanı Tatbikatı, Suudi Arabistan Eş-Şarkiye bölgesinde yapılıyor.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı tarafından ülkenin doğusundaki Eş-Şarkiye bölgesinde organize edilen tatbikat 1 Mart’ta başladı. Fiili tatbikata ise 1 Nisan’dan itibaren geçildi. 15 gündür sürüyor.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA‘da “Eş-Şarkiye bölgesinde başlayan Ortak Körfez Kalkanı tatbikatına dost ülkelerin hava, kara ve deniz kuvvetlerinin yanı sıra stratejik silahlarıyla katıldığı” belirtilmişti.
Bu tatbikat katılımcı ülke sayısı ve unsurları olarak bölgenin en büyük tatbikatı olarak değerlendiriliyor.
Suriye kaynarken tatbikatın devam etmesi ilginç.

Körfez Kalkanı Tatbikatı’na ABD ve İsrail dışında 21 bölge ülkesi katılıyor.

Gelen fotoğraflar ise daha da ilginç… Suudi Arabistan, ABD, Türkiye bayraklarıyla ön saflarda görülüyor. İsrail’in ise her zaman olduğu gibi kortejin görünmeyen arka safında bayrak taşıması dikkat çekiyor.
Suudi Savunma birimleri “Körfez Kalkanı tatbikatı kapsamında katılım sağlayan ülkelerin askeri hazırlıklarını artırma, emniyet ve askeri kurumlarındaki mekanizma ve ortak tedbirlerin güncellenmesi, askeri güvenlik alanlarındaki ortak işbirliği ve koordinasyonu güçlendirmenin hedeflendiğini” ifade ediyor.

Tatbikata, kara, hava ve deniz unsurları da katılıyor.

Diğer taraftan Suudi basınına göre aralarında Türkiye ve ABD’nin de olduğu dünyanın en güçlü 10 ordusu arasında yer alan 4 ülkenin de bu tatbikata katılıyor.

Bu tatbikat, “Rusya bloğu” karşısında yer alan “ABD bloğu” arasında “denge” politikası yürüten Türkiye’nin, aslında açık biçimde ABD yanında konumlandığını gösteriyor.

Katil ile kurbanları aynı safta

ABD ve İsrail ikilisinin yeni dönemde bölgeye dair planlarından vazgeçmediği açık ve net.
Hatta vazgeçmediği gibi, bu planlarını uygulama konusunda bölge ülkelerini “yanında hizaladığı” da anlaşılıyor.
ABD ve İsrail dışında kadraja giren tüm ülke bayraklarının tamamının “Müslüman ülkelerden” oluşması ise tabloyu daha da ilginç kılıyor.
Öyle anlaşılıyor ki ABD, bölgeyi değiştirmeye devam ederken, “değişmesi hedeflenen ülkelerin” bizatihi bu “değişim planının parçası” olarak ABD ile aynı safta durması ironiyi daha da sevimsiz kılıyor.

Suudi Arabistan, ABD, Türkiye’nin ön safta olduğu kortejde, İsrail bayrağı en arkalarda görülüyor.

Bu tablo Türkiye’nin ABD ile birlikteliğini her şeye rağmen sürdüreceğinin en iyi yansıması…

Diğer taraftan çok kritik birşeyin de işaretini veriyor…

Suriye’ye yapılan ABD saldırısı, askeri olarak sonuca ulaşmamış gibi görünse de aslında çok önemli iki şeyi de ortaya çıkardı.

İlk olarak ABD İngiltere, Fransa bloğu oluştu.

İkinci olarak artık hiç kimse Menbiç’ten bahsetmiyor.

Türkiye’nin Suriye’ye yapılan saldırı karşısında ABD bloğunda yer alması ve bu tatbikattan yansıyan kareler aynı zamanda Suriye kuzeyine Menbiç’e dair olası operasyonunun da yerini “eylemsizliğe” terkettiğini gösteriyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir