Suudi Arabistan’da darbe mi oluyor!


Suudi Arabistan Veliaht prensi Muhammet bin Selman.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gece geç saatlerde çatışma sesleri yankılandı.

Riyad Kraliyet Sarayı çevresinde meydana gelen olaylarda Saray çevresine bakan cadde üzerinde uzun süre çatışma sesleri duyuldu.

22.30:

Çatışmanın kaynağına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken Başkentte sessizliğin hakim olduğu ve şu dakikalarda çatışma seslerinin duyulmadığı bildirildi.

Bazı raporlar çatışma seslerinin Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’a yönelik bir darbe girişimi olduğu yönünde bilgilere yer verdi.

Bazı raporlar ise silah sesleri ve çatışmanın Kraliyet ailesine yakın bölgeye izinsiz olarak uçtuğu belirlenen bir insansız hava aracından kaynaklandığına yer verdi.

Ancak bölge kaynaklarının aktardığı bilgilere göre Suudi Arabistan’da bir darbe girişimi yaşanıyor.

Diğer taraftan Kraliyet Sarayı hava sahasında bir helikopterin düşürüldüğü belirtildi.

23.22

İlk açıklama geldi

Suudi Arabistan’da 7 yıl Riyad muhabirliği yapan Doğan Haber Ajansı’nın muhabiri İrfan Sapmaz sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda, “Kral Salman ve oğlu Veliaht Muhammed bin Salman’ın Riyad askeri üssüne kaçırıldığı haberleri kuvvetli şekilde teyit ediliyor. Olay El Cezire muhabirleri tarafından da doğrulandı.” bilgisini paylaştı.

23.41:

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın geçtiği haber:

Açıklamada, “cumartesi günü yerel saatle 19.50’de Kraliyet Sarayı hava sahasında, bir hava aracının izinsiz giriş yaptığı tespit edilmiş, güvenlik birimlerinin olaya müdahale etmiştir. Olayla ilgili soruşturma başlatılmıştır” ifadeleri yer aldı.

23.47

Öte yandan Amerikan medyasında yer alan haberlere göre de, Kara Kuvvetleri Komutanı’nın başını çektiği bir grup darbe girişiminde bulunuyor.

00.05:

Anadolu Ajansı, servis ettiği haberinde şu ifadelere yer verildi:

“Aktivistler tarafından, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Kraliyet Sarayı yakınlarında silah seslerinin duyulduğu görüntüler paylaşıldı.

Sosyal medyada, Kraliyet Sarayı yakınında ateş açıldığına dair henüz doğruluğu onaylanmayan görüntüler paylaşıldı.

Riyad Polis Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Riyad’daki El-Huzami Mahallesi’nde izinsiz uçtuğu tespit edilen küçük “drone”a müdahale edildiğini duyurdu.

Açıklamada, uzmanların konuya ilişkin inceleme yapacağı da kaydedildi.

01.11:

Silah sesleri yeniden sarayın etrafında duyulmaya başlandı.

Suudi Arabistan’da önceki Kral Abdullah’ın ölümüyle, yerine teamüllerin dışında bir kararla yeğen Abdulaziz tahta oturmuştu. Kral Abdülaziz, yönetime geçtikten sonra Kral Abdullah’ın oğullarına yönelik bir tasfiye operasyonu gerçekleştirmiş, bu operasyonu ise savunma Bakanlığı’na oturttuğu oğlu Muhammed Bin Selman aracılığı ile gerçekleştirmişti.

Selman, önceki kralın varisi olan diğer Prens yeğenlerinin tamamını görevlerinden alarak tutuklamış ve Geçtiğimiz aylarda bu olaylar nedeniyle kriz yaşanmıştı.

Diğer taraftan 26 Şubat’ta Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yayımlanan yeni kraliyet kararnamelerine göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdurrahman bin Salih el-Bunyan ve Hava Kuvvetleri Komutanı Muhammed bin Avad Suhaym emekliye sevk edildiği duyurulmuştu.

Kara Kuvvetleri Komutanı Fehd bin Turki bin Abdülaziz de görevden alınmıştı.

Genelkurmay Başkanlığına Feyyaz er-Ruveyli getirilirken, orgeneral rütbesine terfi ettirilen Fehd el-Matir Kara Kuvvetleri Komutanlığına, yine orgeneralliğe yükselen Turki bin Bender bin Abdülaziz Hava Kuvvetleri Komutanlığına atanmıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir