YPG militanları anlattı: Afrin’li çocuklar böyle ölüme sürülmüş

Afrin merkezde yakalanan YPG’li anlattı: Racu ve Cinderes’te ön safa sürdüğümüz çocuklar ilk top sesiyle ağlamaya başladı. Dövdükten sonra sakinleştirici verip yeniden savaşa gönderdiğimiz o çocuklar birbirlerine sarılarak öldüler.


YPG'li çocuk militanlar

HABER MERKEZİ – Suriye kuzeyinde YPG kontrolündeki Afrin ilçesine yönelik 20 Ocak’ta başlayan ve 18 Mart’ta tamamlanan Zeytin Dalı Oparasyonu’nda yakalanan YPG’li militanların ifadeleri ortaya çıktı.

Kadın ve küçük yaşta bulunan YPG savaşçılarının anlattığına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) karşı savaşan YPG’li militanların bir bölümü İranlı bir grup tarafından eğitildi. Örgüt, küçük yaştaki çocuk savaşçıları ise “cesaret hapı” olarak bilinen sakinleştiriciler vererek cepheye gönderdi. YPG’li bir militan ise kısa süre eğitim verilerek Racu ve Cinderes’e gönderilerek savaşa mecbur edilen çocukların ilk top sesiyle paniğe kapıldığını ve birbirlerine sarılarak öldüklerini anlattı. İşte çarpıcı detaylar…

BİRBİRLERİNE SARILARAK ÖLDÜLER

Harekatın 59. Gününde Afrin ilçe merkezine yakın bir noktada iki ayağından yaralı olarak yakalanan Hogir Cudi kod adlı YPG militanının anlattıkları örgütün iç yüzünü bir kez daha gözler önüne serdi. YPG’li militan, örgütün zorla silah altına aldığı çocuklara, kısa süre silahlı eğitim verdiğini ve sakinleştirici vererek Racu-Cinderes hattına gönderdiğini belirterek, “Çocukları Kandil’in talimatıyla örgüte alıp ön saflara koyduk. İlk top sesinin duyulmasıyla ağlamaya başlayan çocukları döverek cezalandırdıktan sonra ‘cesaret hapı’ olarak bilinen sakinleştirici haplar verip yeniden cepheye gönderiyorduk. Bazıları kendilerine verilen silahları bile taşımakta zorlanıyordu. Bu çocuklardan bazıları Racu ve Cinderes’te yaşadıkları şok nedeniyle birbirlerine sarılarak öldüler” dedi.

YPG’li çocuk militanlar (Arşiv)

17 yaşlarındaki B.H. ve N.S. zorla götürüldükleri yerde yaşadıkları psikolojik işkence, pişmanlık ve korkularını hala unutamadıklarını söyledi.
Kollarında derin jilet izi olan ve yaşadığı korkuları Türk askerlerine teslim olduktan sonra atlattığını ifade eden B.H.PYD/YPG beni zorla askere aldı. Ayrılmak istedim ancak ölümle tehdit ettiler. Benim gibi birçok kişi ayrılmak istiyordu. Örgütte korku içerisinde olan birçok kişi var. Korkuları bastırmak için sorumlular her gün sakinleştirici ilaçlar veriyorlar” dedi.

YPG’nin çocuk militanları (Arşiv)

Çatışmada yaşadığı korkuyu halen atlatamayan 17 yaşındaki Naime Salih de, “Ailevi sorunlardan dolayı PYD/YPG’ye katılmak zorunda kaldım. Haseke’den kafileler halinde, rejim kontrolündeki bölgelerden geçmek suretiyle Afrin’deki çatışma bölgelerine götürüldük. Kafile içerisinde İranlılar da vardı. Afrin’e vardığımızda İranlı unsurlar tarafından eğitime alındık” diye konuştu.

Zeytin Dalı Harkekatı’nda son durum ne?

Afrin’deki YPG mevzilerine yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı 18 Mart’ta ilçe merkezinin de ele geçirilmesiyle birlikte fiili olarak sona erdi.
Türkiye hükumet yetkilileri, harekâtın Tel Rıfat ve Menbiç hattını kapsayacağını açıklasa da ABD ile kurulan “müzakere süreci” ve hemen ardından 14 Nisan’da ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye yönelik saldırısı ardından Türkiye’nin yürüttüğü harekât fiili olarak son buldu.

Afrin son durum harita 26 Nisan 2018

Halen mayın temizleme, arama-tarama çalışmalarının sürdüğü Afrin’de gizlenmiş silah depoları ya da karargâhlar ortaya çıkarken, sıcak çatışmaların yaşandığı Şubat-Nisan arasında yakalanan YPG’lilerin de sorgu ve ifadeleri sürüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir