ABD’den anlaşma yorumu: İran da diğerleri gibi boyun eğmeli

İran’a bölgeden tamamen çekilmesi için 12 maddelik yeni anlaşma dayatan ABD, İran’ın benzer şartları kabul etmiş bölgedeki diğer ülkeler gibi yapabileceğini açıkladı.


Obama döneminde İran’la yaptığı anlaşmayı bozarak dönen ABD yönetiminden, İran’a dayattığı yeni 12 maddelik anlaşma için ilginç bir değerlendirme geldi. İran’a aralarında Irak, Suriye ve Yemen’den çekilmesi de dahil, bölgedeki varlığına son vermesini içeren 12 maddelik anlaşmayı dayatan ABD yönetiminden, kendi dayattığı şartların kabul edilip edilmeyeceğine dair soruya, “dünyadaki çoğu ülke bununla ilişki halinde (Bu şartları yerine getiriyor) değerlendirmesi geldi.

İran’daki laik ve seküler ABD yanlısı kesimlere de mesajlar gönderen Pompeo, “İran halkının, ülkelerinin bu şekilde davranmasını sona erdirecek bir yol görmeleri durumunda o yolu tercih edeceğine güvencim tam” ifadesini kullandı.

ÇOĞU ÜLKE ZATEN BOYUN EĞİYOR

Konuya ilişkin açıklama ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan geldi. Pompeo düzenlenen basın toplantısında  ABD’nin İran’a sunduğu 12 maddelik şartın yerine getirilmesinin imkansız olmadığını belirterek, “Şartlarımızın uygulanmasının imkansız olduğuna dair haberler gördüm. Biz kolay şartlar sunduk ve açık olmak gerekirse dünyadaki çoğu ülke bununla ilişki halinde” değerlendirmesini yaptı.

Pompeo’nun “Açık olmak gerekirse dünyadaki çoğu ülke bununla (Bölge politikasını bizim istediğimiz gibi yürütüyor) ilişki halinde” sözleri açık biçimde ABD’nin İran’ın “milli politika” uygulamasına duyduğu rahatsızlığı ifade ediyor. ABD’nin dayattığı 12 şart ise tamamen İran’ın içe kapanarak ABD7ye boyun eğmesi anlamına geliyor.

Zira, önceki anlaşmayı  İran’la yeni bir anlaşma yapılması gerektiğini vurgulayan Pompeo, anlaşmada yer alması için 12 maddelik şart sunmuştu.

ABD’nin İran’a sunduğu 12 maddelik şart arasında, İran’ın uranyum üretimini sonlandırmasından Suriye’de, Yemen’de desteklediği gruplara desteği kesmesine kadar farklı talepler bulunuyor.

ABD, belirtilen şartların yerine getirilmemesi durumunda ise İran’ı tarihin en sert yaptırımlarıyla tehdit ediyor.

İşte ABD’nin dayattığı 12 madde

* İran rejimine eşi benzeri görülmemiş mali baskı uygulayacağız. Tahran’daki liderlerin bizim ciddiyetimize dair en ufak şüpheleri olmasın.

* İran rejimi kendisi ve halkı için seçtiği kabul edilemez yoldan çıkıp rotasını değiştirmezse ABD’nin uyguladığı yaptırımlar altında çektiği ıstırap çok daha acı verici olacak.

* ABD, İran’la ilgili yaptırımlarını ilerletiyor, tamamlandıklarında bunların tarihteki en güçlü yaptırımlar olacak.

* Amerikan yaptırımları tüm güçleriyle yürürlüğe girdiğinde İran bir tercih yapmak zorunda kalacak: Ya içerde ekonomisini yaşam destek ünitesine bağlı tutabilmek için uğraşacak ya da milli servetini yurtdışı operasyonlarına harcamaya devam edecek. Ama her ikisini birden yapmak için kaynağı olmayacak.

*  ABD Dışişleri Bakanlığı, İran’ın her türlü saldırganlığını geri püskürtmek için Pentagon ve bölgesel müttefiklerle yakın işbirliği içinde çalışacak.

* Bugün açıkladığımız stratejiye bölgedeki ve dünya çapındaki en önemli müttefiklerimizin, ortaklarımızın desteiğini istiyoruz. Bununla sadece Avrupalı müttefiklerimizi kast etmiyorum.

* ABD yaptırımlarını ihlal eden şekilde İran’la iş yapan Avrupalı şirketlerden hesap soracağız.

* ABD’nin İran politikasını anlatmak için dünya çapında tüm ülkelere heyet göndereceğiz.

* Ortadoğu’ya hükmetmek için bir daha asla İran’ın eline açık çek geçmeyecek.

* İran tüm güçlerini Suriye’den çekmeli.

* İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü, Avrupa’da gizli suikast operasyonları düzenliyor.

* ABD ile müttefikleri, İran’ın operasyon elemanları ile onların Hizbullah’tan müttefiklerinin dünya çapında izini sürecek ve onları ezip çökertecek.

* ABD, 2015 tarihli nükleer anlaşmayı (KOEP) yeninden müzakere etmeyecek, yeni bir anlaşma müzakere edecek.

* İran büyük değişikliklere giderse, ABD, tüm yaptırımları kaldırıp diplomatik ve ticari ilişkileri tam manasıyla yeniden tesis etmeye istekli.

* İran, vatandaşlarına muamelesini düzetmeli.

* İran, balistik füze programını sona erdirmeli.

* İran, Yemen’den Suriye’ye bölgesel müdahalelerine son vermeli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir