ABD’ye rejim hamlesi: Suriye Abhazya’yı resmen tanıdı

Rusya ve ortaklarının tanımasına karşın ABD ve müttefiklerinin tanımadığı Abhazya ve Güney Osetya cumhuriyetleri Suriye tarafından da bağımsız bir devlet olarak resmen tanındı. Karar, Gürcistan’ı uydusu haline getiren ABD’ye karşı Rusların başarılı hamlesi olarak değerlendiriliyor


Abhazya

Rusya’nın başkenti Moskova’da önceki aylarda Rusya, Suriye ve Abhazya devlet başkanlarının arasında gerçekleştirilen üçlü zirvede Suriye’nin resmen Abhazya ve Güney Osetya cumhuriyetlerini tanıma kararı çıktı. Kararda, karşılıklı tanıma ve büyükelçilik düzeyinde diplomatik ilişkilerin kurulması konusunda anlaşmaya varıldı.

Orta Doğu ve Kafkasya’da dengeleri değiştirecek adım Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba arasında yapılan görüşmeyle atıldı. Yapılan görüşmeyi sabah saatlerinde ilk duyuran Abhazya emekli pilot albay Zulfu Achuzba, güvenilir kaynaklara dayanarak Suriye’nin Abhazya’yı tanıyacağını duyurdu.

Harita: Abhazya, ABD saflarına geçen Gürcistan hattında Rus etkisinde bulunan stratejik noktalardan biri.

Bu gelişmenin üzerine Abhazya kulislerinde hareketli saatler yaşandı. Ardından saat 12.00’de Abhazya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi açıklama yapacağı duyuruldu. Görüşmenin ardından Suriye’nin Abhazya’yı resmen tanıdığı duyuruldu.

Suriye resmi haber ajansı SANA konuyla ilgili haberinde, “Abhazya ve Güney Osetya cumhuriyetleriyle karşılıklı tanıma ve büyükelçilik düzeyinde diplomatik ilişkilerin kurulması konusunda anlaşmaya varıldı.” ifadelerine yer verdi.

Gürcistan 1991’de SSCB’den bağımsızlığına kavuşmasının ardından sınırındaki bölgelerde bağımsızlık hareketlerini bastırdı.

Gürcistan ordusuyla Rus destekli Abhazyalı savaşçılar arasında 1992-1993 arasında 13 ay boyunca savaş yaşandı.

2008’de ise Rusya ile Gürcistan arasında Güney Osetya Savaşı olarak bilinen çatışmalar çıktı. Savaşın ardından, Rusya’nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etti.

Rusya Federasyonu, 2008’de bu iki bölgenin bağımsızlığını tanımıştı. Gürcistan, Rusya’ya diplomatik ilişkileri keserek yanıt vermişti.

Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinin, Gürcistan ordusuyla cephe hattında halen Rus askerleri bulunuyor.

Abhazya’nın tanınması ne anlama geliyor:

ABD GÜRCİSTAN’A RUSYA ABHAZYA’YA OYNUYOR

ABD’nin Ruslara karşı mevzi kazanmaya çalıştığı, Rusların ise ABD ilerleyişini kırmaya çalıştığı Karadeniz’in doğusundaki hat, iki ülke açısından da oldukça kritik önemde.

Sovyetler döneminde Rusların ayrılmaz parçası olan Gürcistan, 1991’de SSCB’nin yıkılmasıyla bağımsızlığına kavuşmuştu. Ülkeyi yönetin Eduard Şevardnadze, 2003’te gerçekleştirilen darbe ile ( Gül Devrimi) indirilerek ülke ABD uydusu haline geldi.

Karadeniz’in doğusunda yer alan Gürcistan, Avrasya jeopolitiğinin önemli unsurlarından. Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya ile komşu olan ülke, Orta Asya ve Azerbaycan’daki enerji hatlarının geçiş güzergahının başlıca duraklarından biri konumunda.

Bu nedenle ABD’nin olmak istediği yerlerden biri…

Gürcistan’ın batısında Karadeniz kıyısında Abhazaların yaşadığı Abhazya’da SSCB’nin çöküşüyle bağımsızlığını ilan etmişti. 1991’de de Gürcistan’a karşı bağımsızlığını ilan eden Abhazya 2008’de ilk ilk uluslararası tanımaya sahip oldu.

8 bin 600 kilometre karelik alandan oluşan 2003 sayımına göre 200 bin kişinin yaşadığı bu ülkenin bağımsızlığı, ilanından hemen sonra Gürcistan tarafından feshedilmiş olmasına karışın, bugün Abhazya Rusya ve ortaklarınca 2008’den itibaren (Nikaragua, Venezuela ve Nauru, Vanuatu, Tuvalu, Güney Osetya, Transdinyester ve Dağlık Karabağ) bağımsız bir devlet olarak tanınmaya devam ediyor.

Rus ortağı Suriye’nin de Abhazya’yı tanıması bölgedeki ABD mevzilerine karşı stratejik adım olarak değerlendiriliyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir