Gazze’de şehit sayısı 64’e yükseldi

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde geçen hafta İsrail askerlerinin ateş açması sonucu yaralanan 2 Filistinli bu sabah şehit oldu.


Filistin, Kudus protestosu

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde geçen hafta İsrail askerlerinin ateş açması sonucu yaralanan 2 Filistinli bu sabah şehit oldu.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “İsrail kurşunlarıyla yaralanan 58 yaşındaki Muin Abdulhamid es-Sai ile 20 yaşındaki Muhammed Mazin Uleyyan bu sabah şehit oldu.” ifadesine yer verildi.

Uleyyan ve Sai’nin şehadetiyle pazartesi gününden bu yana Gazze sınırında düzenlenen gösterilerde şehit olan Filistinli sayısı 64’e yükseldi.

İsrail askerlerinin, pazartesi günü ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını protesto etmek ve Nekbe’nin (Büyük Felaket) 70. yılını anmak isteyen göstericilere ateş açması sonucu 62 Filistinli şehit olmuş, 3 binden fazla kişi yaralanmıştı.

Haniye: Filistin halkının işgale ve ablukaya “hayır” diyor

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, “Gazze sınırında akan şehitlerin kanı, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘yüzyılın anlaşması’ planını ilan etmesinin önüne geçti.” dedi.

“Şehitlere Vefa Cuması” adı verilen Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün sekizinci cumasında Gazze sınırında düzenlenen gösteride konuşan Heniyye, bu yürüyüşün İsrail’in 2007’den bu yana devam eden Gazze ablukasını sarstığını söyledi.

Heniyye, sekiz haftadır süren gösterilerin gelip geçici sıradan birer eylem olmadığını, Filistin halkının işgale ve ablukaya “hayır” dediğini, Mescid-i Aksa’da namaz kılma talebini haykırdığını vurguladı.

Gazze sınırındaki yürüyüşlerin sonuç alınıncaya kadar sürdürüleceğine ve Hamas yöneticilerinin İsrail’in tehditlerinden korkmadığına dikkati çeken Heniyye, “Gazze sınırında akan şehitlerin kanı, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘yüzyılın anlaşması’ planını ilan etmesinin önüne geçti.” ifadesini kullandı.

ABD’nin “yüzyılın anlaşması” projesi

Trump’ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüğü “yüzyılın anlaşması” olarak isimlendirilen girişimin, Filistin devletini kurmak için Sina topraklarının bir bölümünün alınmasını öngördüğü ileri sürülüyor. Mısır ise bu tür iddiaları yalanlıyor.

Kudüs’ün İsrail’in başkenti olması ve Yahudi yerleşim yerlerinin yüzde 10’unun ilhakı gibi Filistinliler için ağır şartlar taşıyan plan, Filistinli taraflarca benimsenmemişti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat daha önce, ABD’nin İsrail ve Filistinlilere sunmayı planladığı ifade edilen “yüzyılın anlaşması”nın ana hatlarıyla ortaya konulduğu 13 maddelik bir “siyasi rapor” hazırlamıştı.

Raporda, anlaşmanın ilk maddesinin “Kudüs’ün İsrail başkenti olarak tanınması ve ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasını”, ikinci maddenin ise Filistin devleti için 1967 sınırlarında, Kudüs’ün dış mahallelerinde (yaklaşık 6 kilometre dışında) bir başkent kurulmasını öngördüğü belirtilmişti.

Tepkiler sürüyor

İsrail’in Filistin topraklarını işgali, ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve bu sırada çıkan olaylarda İsrail’in 60’tan fazla Filistinlinin öldürmesi New York Times Meydanı’nda protesto edildi. Protestoculara, Filistin bayrağı taşıyan Ortodoks Museviler de destek verdi. Ellerinde Filistin bayrakları, İsrail karşıtı sloganlar yazılı dövizler ile Times Meydanı’nda toplanan kalabalık, ‘Kudüs Filistin’in başkentidir’, ‘Filistin’i Siyonist işgalinden kurtarın’, ‘Özgür Filistin’ sloganları attı. Protestocular ile karşı kaldırımında ellerinde bayraklarla İsrail’e destek veren küçük bir grup arasında sözlü sataşmalar yaşandı. Protestocular daha sonra Times Meydanı’ndan, İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği’nin bulunduğu 2. cadde ve 42. sokağa yürüdü. Bu sırada da protestoculara, el işareti yapan bir kişi ile ürüyenler arasında hafif çapta itiş kakış yaşandı. DHA’ya konuşan protestocular, Türkiye’nin Filistin’e verdiği destekten mutluluk duyduklarını, İsrail işgalinin ve uyguladığı devlet terörünün sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.

Adana’da HÜDA PAR il teşkilatı, ABD’nin, İsrail Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasını ve İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik saldırısını, ABD Konsolosluğu önünde protesto etti. Filistin bayrakları ve İsrail karşıtı dövizler taşıyan kadın, erkek ve çocuklardan oluşan yaklaşık 500 HÜDA PAR’lı, ABD’nin Adana Konsolosluğu önünde bir araya geldi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir