İdlib’te, CIA’nın yönettiği derneği vurdular

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib ilinin Dana ilçesinde ABD merkezli bir yardım derneğinin önünde bombalı araç patladı. Saldırıda 4 kişi yaşamını yitirdi, 10 kişi yaralandı.


Rescue Committee (Uluslararası Kurtarma Heyeti) bombalı saldırı

SURİYE, İdlib (HABERYİRMİ) – Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib ilinin Dana ilçesinde ABD merkezli bir yardım derneğinin önünde bombalı araç patladı. Saldırıda 4 kişi yaşamını yitirdi, 10 kişi yaralandı.

İdlib Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Müdürü Mustafa Hac Yusuf, AA’ya yaptığı açıklamada, İdlib ilinin Dana ilçesinde bir yardım kuruluşunun önünde bombalı aracın infilak ettiğini söyledi.

Yusuf, “Yardım kuruluşunun binasının önündeki saldırıda biri kadın 4 kişi hayatını kaybetti,10 kişi yaralandı.” dedi

Yaralılar çevre hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

Bombalı araç saldırısında çevredeki çok sayıda bina da zarar gördü.

Söz konusu saldırının ABD merkezli International Rescue Committee (Uluslararası Kurtarma Heyeti) isimli yardım kuruluşunun önünde meydana geldiği öğrenildi.

Ancak kuruluştan henüz açıklama yapılmadı.

International Rescue Committee  (IRC) nedir?

İlk kez 1933’te Albert Einstein’ın isteği üzerine Almanya’da kuruldu. Yahudi fonlarıyla gelişen dernek ilk zamanlarda Almanya’dan kaçan Yahudileri kurtarmak ve hayata adapte etmek için çalıştı. Naziler 1933’te iktidara geldikten sonra, organizasyon merkezini Paris’e taşıdı.

IRC, 40’tan fazla ülkede ve 28 ABD şehrinde faaliyet yürütüyor. Derneğin başkanlığını ise 2013’ten bu yana eski İngiliz Dışişleri Bakanı David Miliband yürütüyor.

Kuruluş, 1940’ta Hitler’in sürdüğü Avrupa’da Yahudiler ve Fransa’da sıkışan Yahudilere yardım için Acil Kurtarma Komitesi’ni (ERC) kurdu.

International Rescue Committee – IRC- (Uluslararası Kurtarma Heyeti)’nin istihbarat örgütleriyle ilişkisi de bu yıllarda başladı.

Kuruluş, ABD ve İngiliz istihbaratçıları için de kaçış yolları oluşturulmasına yardımcı olarak İngiliz ve ABD istihbarat örgütleriyle yakından çalıştı.

Tarihçi Eric Thomas Chester’a göre, 1950’lerde IRC, CIA’nın gizli ağında birleşik bir yan kuruluş olarak işlev gören küresel bir operasyon olarak kurgulandı. Örgüt, bir dizi gizli operasyona katıldı.

Kuruluş bugün de özellikle ABD ve İsrail istihbaratının (MOSSAD) yoğunlaştığı alanlarda, Suriye’de İdlib, Halep hattında faaliyet yürütüyor.

ABD’nin,  International Rescue Committee aracılığıyla bölgedeki muhalif yapılanmaları koordine ettiği biliniyor. CIA ve MOSSAD’ın bölgedeki ağı da benzer kuruluşlar içinde örgütleniyor. Suriye’de Beyaz Baretlilier olarak bilinen sivil savunma yapılanmasının fonlanması ise İngiltere tarafından sağlanıyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir