İsrail, ABD’den sonra F-35 savaş uçaklarını kullanan ilk ülke oldu

İsrail’in, ABD yapımı F-35 savaş uçağını Amerikan silahlı kuvvetlerinden sonra fiilen savaşta kullanan ilk ülke olduğu açıklandı.


F-35 savaş uçağı

İsrail’in, ABD yapımı F-35 savaş uçağını Amerikan silahlı kuvvetlerinden sonra fiilen savaşta kullanan ilk ülke olduğu açıklandı.

İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Amikam Norkin askeri bir twitter hesabından yaptığı açıklamada, “F-35’leri bütün Ortadoğu üzerinde uçuruyoruz ve iki ayrı cephede iki saldırıda kullandık” dedi.

İsrail’de toplanan 20 yabancı ülkenin hava kuvvetleri komutanlarına hitaben konuşan Norkin, bir F-35 uçağının Beyrut üzerinde uçarken alınmış fotoğrafını da gösterdi.

Amerikan Lockheed Martin Corp tarafından imal edilen F-35, müşterek taarruz uçağı (JSF) olarak da biliniyor. İsrail, ABD’den sonra bu uçakları kullanan ilk ülke oldu.

JSF uçaklarından 50 adet sipariş etmiş olan İsrail, ilk iki uçağı 2016 Aralık ayında teslim aldı. İsrail medyasına göre şimdiye kadar bu uçaklardan dokuz adedi İsrail’e verildi.

İsrail, Suriye’de bulunduğundan şüphelendiği İran güçlerine ve Lübnan’daki Hizbullah militanlarına silah sevk eden konvoylara karşı çok kez hava saldırıları yaptığını söylüyor.

İsrail hava kuvvetlerinin aynı zamanda Mısır’ın Sina bölgesindeki İslamcı militanlara ve Sudan’da Hamas silah kaçakçılarına karşı saldırılar yaptığı biliniyor.

Türkiye, bazı parçalarını imal ettiği F-35 uçaklarından 100 adet sipariş etmişti. İlk F-35 teslimatının Haziran ayında yapılması bekleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir