İsrail askerlerini görüntüleyene 10 yıla kadar ceza yolda


İSRAİL, Tel Aviv (HABERYİRMİ) -İsrail, askerlerinin eylemlerini görüntülemeyi suç haline getiriyor. Askerlerin eylemlerini video görüntüsü ve fotoğraf çekenler 5 yıla kadar, konu devletin güvenliği olduğunda ise ceza 10 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

İsrail’de askerlerin eylemlerini görüntülemeyi suç haline getiren bir tasarı meclise sunuldu.

Sol Haber’in Israel Hayom gazetesinden aktardığına göre, Yisrael Beyteynu grubunun başında bulunan Robert Ilatov, İsrail eylemlerinin fotoğraf ya da görüntü ile kayıt altına alınmasının yasaklanmasını hedefleyen tasarıyı meclise sundu.

Tasarının İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman tarafından da desteklendiği kaydediliyor.

Tasarıya göre “askerleri işlerini yaparken onların videosunu, fotoğrafını çeken kişiler beş yıl hapisle cezalandırılacak”. Eğer amaç “devletin güvenliğine zarar vermekse” bu durumda askerleri görüntüleyen kişilere 10 yıl hapis cezası verilecek.

Tasarı İsrail askerlerinin görüntülerini sosyal medyada paylaşmayı da yasaklıyor.

‘TASARI, FİLİSTİN HALKINA KARŞI İŞLENEN SUÇLARIN YASALLAŞTIRILMASI ANLAMINA GELİYOR’

Filistinli Gazeteciler Sendikası ise bu duruma tekp gösterdi. Sendika Sözcüsü Ömer Nezzal imzasıyla yapılan açıklamada, yarın İsrail Meclisinde görüşülmesi beklenen bu yasa tasarısının, İsrail güçlerinin Filistin halkına karşı işlediği suçların yasallaştırılması anlamına geldiğini belirtti.

İsrail’in işlediği savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesine taşınacağı bir zamanda böyle bir tasarının gündeme getirildiğine dikkati çeken Nezzal, ”Filistinli gazetecilerin, İsrail askerlerinin insan hakları ihlallerini belgeleyen fotoğraf ya da görüntü almalarının yasaklanmasını hedefleyen yasa tasarısıyla, işgal güçlerine daha fazla suç işleme imkanı verildiğini ve bu kanun aracılığıyla cezadan ve uluslararası adaletten kurtulmak istendiğini” ifade etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir