Rakkalı çocuklar artık çöplükte yaşıyor

Suriye’de YPG/PKK’nın işgalindeki Rakka kent merkezi, hayatta kalmak için çöplükler ve molozlar arasında atık toplayan çocuk manzaralarına sahne oluyor.


Rakka Mayıs 2018-Çoücuklar umudu çöplerde arıyor.

SURİYE, Rakka – Suriye’de YPG/PKK’nın işgalindeki Rakka kent merkezi, hayatta kalmak için çöplükler ve molozlar arasında atık toplayan çocuk manzaralarına sahne oluyor.

ABD destekli YPG/PKK militanlarının Ekim 2017’den bu yana işgal altında tuttuğu Rakka kent merkezinde insani kriz her geçen gün daha da büyüyor.

ABD unsurlarının hava saldırıları sonucu kent merkezinin neredeyse tamamı harabeye dönmüştü. Başka çareleri olmadığı için evlerine dönen çok az sayıda sivil, zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Kent merkezindeki çocukların büyük bir kısmı ailelerine destek olmak için okula gitmiyor.

Rakka Mayıs 2018- Okulan gidemeye Rakkalı çocuklar çöplüklerde işe yarayan ne varsa bulabilmenin umudunda.

Yaklaşık 20 bin sivilin evlerine döndüğü kent merkezindeki çocuklar, okul ve oyun yerine günlerinin neredeyse tamamını çöplüklerde plastik atıkları toplayarak geçiriyor.

Suriye Rakka 2016’da böyleydi.
Kent ABD destekli YPG militanlarının işgali sonucu tam anlamıyla enkaz yığınına döndü. Altyapının çöktüğü kentte, elektrik, su yok.

Suriyeli aktivistlere göre, YPG/PKK işgalindeki kent merkezinin bazı mahallerinde binaların yüzde 90’nı yerle bir olurken, yıkılan binaların enkazında halen cesetler bulunuyor.

Geçim derdi çocukların omzunda

Rakka’daki AA muhabirine konuşan 10 yaşındaki Muhammed, “Aileme destek olabilmek için iş aradım ancak bulamadım. Çöplükte atık aramaktan başka bir işim yok. İnşallah iş bulabilirim.” diye konuştu.

Rakka Mayıs 2018-Oukl çağındaki çocuklar, molozlarda demir topluyor.

Dokuz yaşındaki Hasan da ailesinin geçim sıkıntısı yaşadığını vurgulayarak, onlara destek olabilmek için okula gitmediğini ve çöpten topladıklarını sattığını söyledi.

Siviller kendi imkanlarıyla kenti temizliyor, evlerini inşa etmeye çalışıyor

YPG/PKK ihlallerini gönüllü olarak belgelemek için uğraşan Muhammed Osman, “Yoksulluk, çocukların okula gitmesine engel oluyor. Kent merkezindeki yıkımlar nedeniyle de hareket etmek neredeyse imkansız. Evlerine dönenler ise bu sorunu gidermek için kendi imkanlarıyla yollardaki molozları temizliyor” dedi.

Rakka – Mayıs 2018-Çocuklar umudu çöplerde arıyor.

Osman, Rakka’ya insani yardımların ulaşması için YPG/PKK’dan izin alınması gerektiğini, örgütün nadiren izin verdiğini vurguladı.

IŞİD kontrolündeki Rakka kent merkezi Ekim 2017’de ABD’nin hava saldırıları sonrasında YPG/PKK’nın eline geçmişti.

Kentte sivillere herhangi bir hizmet verilmiyor. Siviller yıkılan evlerini yeniden inşa etmek için kendi kısıtlı imkanlarını kullanıyor.

Sel vurdu: 3 kişi öldü

Bu arada Suriye’de, Rakka’nın Tabka kasabası yakınında Jarniye köyünde iki gün süren sel felaketi evleri ve çiftlikleri tahrip etti, biri kadın üç kişi hayatını kaybetti.
Son günlerde Suriye ve Ürdün gibi bazı Ortadoğu ülkelerinde yoğun yağmur ve sel felaketleri yaşandı. İki hafta önce de, Şam, Daraa ve Suriye’nin güney şehirlerinde de caddeler nehirlere döndü trafik durdu, arabalar sel sularına kapıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir