Rejim ordusu evleri soydu: Yermük’te yağma konvoyu…

Zorunlu tahliye ile sivil yerleşimcileri tehcire zorlayan rejim ordusu, Yermük’te Filistinli mültecilerin evlerini yağmaladı. Ordu kontrolünde evlerden çalınan beyaz eşya ve irili ufaklı herşeyin istiflendiği yağma konvoyu bölgede uzun kuyruklar oluşturdu


Rejim ordusu Yermük'te yağma yapıyor.

SURİYE, Şam (HABERYİRMİ) – Suriye rejim ordusunun, Nisan başından bu yana ağır biçimde saldırdığı ve dün “zorunlu tahliye anlaşması” ardından denetimi sağladığı Yermük‘te tam anlamıyla yağma başladı. IŞİD‘le yapılan anlaşma sonrası 30 otobüslük konvoyla gerçekleşen tahliye sonrası, rejim güçleri dün gece ve bu sabah Yermük iç kesimlerinde görüntülendi.

Suriye rejim güçleri, tahliye sonrası Yermük iç kesimlerine böyle girdi.
IŞİD güçleri ve bölgede yaşayan sivillerin tahliyesi sonrası Suriye Devlet Televizyonu bölgeden bu görüntüleri aktardı.
Rejim güçleri ve Şii milislerin yağma için kullandığı kamyonlar konvoylar halinde bölgeye sokuldu. Araçların düzenli girişi yağmanın ordu organizasyonunda yapıldığı değerlendirmesine neden oldu.

Yaklaşık 5 yıldır Esed rejimi ve İran destekli grupların kuşatması altındaki Yermük’ün IŞİD kontrolündeki bölgesine kamyonlarla giren rejim güçleri ve bağlı Şii militanlar, ev ev dolaşarak kırdıkları kapılardan içeri girip sivillere ait eşyaları yağmalamaya başladılar.

Yüzlerce sivile ait eşyaların kamyonlara düzenli olarak istiflenip, hiç bir engelle karşılaşmadan bölgeden konvoylar halinde çıkması, rejimin sistematik olarak yağmaya destek olduğunun kanıtı oldu.

Filistinli, 2 bin 500 ailenin yaşadığı bölgede evlerdeki televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyaların yanı sıra, yerleşimcilerden geriye kalan irili ufaklı herşeyin araçlara yüklenerek götürüldüğü dikkat çekti.

Yermük’te gerçekleşen yağmada kullanılan kamyonların bölge içinden dışına kadar konvoy oluşturduğu dikkat çekti. Her ev, her kapıdan yağma yapıldığı görülüyor.

Suriye rejim güçlerinin Nisan ayın başından bu yana şiddetli saldırılarla vurduğu Yermük bölgesinde dün tam olarak kontrolü sağlamıştı.  ÖSO ve HTŞ’nin bu ay başında çatışmadan tahliye olduğu bölgede IŞİD de yoğun direniş sonrası tahliyeyi kabul etmiş, Suriye iç ve kuzey kesimlerinde muhaliflerin kontrolünde bulunan alanlara gitmeyi kabul eden IŞİD savaşçıları ve aileleri dün, 30 otobüslük konvoyla bölgeyi terketmişti.

Şam’ın 3 kilometre güneyindeki Yermük’teki yerleşimciler 30 konvoyla, Suriye doğusunda Ürdün-Irak sınırındaki Badiya bölgesiyle Suriye kuzeyinde İdlib hattına tahliye edilmişti.

Suriye rejimi, son son iki ayda yoğun bombardıman ve saldırılar ardından muhaliflere imzalattığı “zorunlu tahliye” anlaşmalarıyla Suriye’de bir düzineden fazla alanda kontrolü sağlamış oldu. İlk olarak Şam banliyösü olan Duma–Doğu Guta alanlarını kontrol altına alan rejim güçleri, son olarak da Hama- Humus arasında kalan Rastan bölgesini ele geçirmişti.

Şam güneyinde bulunan Yermük’e yönelik Nisan ayında başlayan saldırılarda ise ilk olarak Yermük’ün doğusunu kontrol eden ÖSO silah bıraktı. Ardından Yermük kuzeyinde küçük bir alanda denetim sağlayan HTŞ “zorunlu tahliye” ile bölgeden çıkarılırken, IŞİD, iki aydır rejime karşı direnişi kesintisiz sürdürmeyi seçti.

Yermük bölgesi. Şam 3 km güneyinde. Sağdaki bölgede bulunan ÖSO, bölgeden çatışmadan çıkıp, rejime teslim olmuştu. HTŞ ise ÖSO’dan hemen sonra Nisan başında tahliye ile bölgeden çıktı. Anlaşmayı kabul etmeyen IŞİD, rejimle Nisan başından bu yana savaşıyordu. Hacar el Esfed mahallesinin düşmesi ardından Muhayyam alanında sıkışan IŞİD, sivillerin tahliyesi karşılığında anlaşmayı kabul ederek 21 Mayıs’ta bölgeden çekilmişti. 

Yaklaşık 5 yıldır Esed rejimi ve İran destekli grupların kuşatması altındaki Yermük’ün IŞİD kontrolündeki bölgesinde rejimin ilerlemesinden önce çoğu Filistinli, 2 bin 500 aile yaşıyordu.

IŞİD halen Suriye’nin Irak sınırında Deyrizor’da, Humus’un çöl bölgesinde ve Dera’nın batısında sınırlı alanda varlık gösteriyor. HABERYİRMİ

İLGİLİ HABERLER

Son nokta düştü: Yermük rejim güçlerinde

Büyük iddia: IŞİD Şam’dan tahliye edilecek

Esed rejimi Şam’da İŞİD’e karşı ağır kayıp veriyor

Şam’ın güneyinden 3200 muhalif tahliye edildi

Şam’da sıcak gelişme: Ordu güney cebine girdi

Şam’da zafer Esad’ın: Muhalifler en kritik noktadan da çekildi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir