Yermük’te tahliyeler başladı: HTŞ çekiliyor

Günlerdir şiddetli savaşın sürdüğü Yermük’te HTŞ, İdlib’e tahliyeyi kabul etti. İdlib’te rejime ait Fua ve Kaferya bölgelerinde kuşatma altında bulunan rejim destekçileri de tahliye anlaşması kapsamında bölgeden ayrıldı.


Suriye Arap Ordusu, Yermuk kuzeyindeki alanda kontrolü sağlamış durumda.

Suriye, ŞAM (HABERYİRMİ) – Suriye’deki Beşşar Esed rejiminin ablukada tuttuğu Yermük Kampı’nda Heyet-i Tahrir Şam (HTŞ) ile rejim güçleri arasında anlaşmaya varıldı. Anlaşma kapsamında İdlib’te rejime ait kuşatma altında tutulan Fua ile Kefreya bölgeleri ile Yermük Kampı’nda HTŞ kontrolündeki alanlardan karşılıklı tahliyeler başladı.

HTŞ tahliyelere başladı

Başkent Şam’ın güneyindeki Yermük Kampı’nın kuzeyinde hakim olan rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam, rejim ile anlaşmaya vardı. 59 kişilik tahliye konvoyu muhaliflerin kontrolünde İdlib’in kuzeyinde bulunan Fua ile Kefreya bölgelerinden ayrıldı. Diğer yandan Esed rejimi ile yabancı milislerinin ablukada tuttuğu Yermük kampından 4 otobüslük konvoy İdlib’e vardı.

Yermük Kampı’ndan çıkan konvoydan 16’sı çocuk, 17’si kadın toplam 150 kişinin Halep’in güneyindeki Eys geçiş noktasından İdlib’e giriş yaptığı bildirildi.

Muhalif gruplar ile rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam’ın kontrolündeki İdlib ilinin kuzeyinde Şii nüfusun ağırlıklı olduğu Fua ile Kefreya bölgelerinde yaklaşık 8 bin kişi yaşıyor.

Yermuk kampı harita. Tahliyenin gerçekleştiği alan kampın kuzeyindeki “yeşil” alan. Sağdaki büyük yeşil alan ÖSO, soldaki siyah alan IŞİD kontrolünde. Rejim bu alanlara yönelik güçlü saldırılarına devam ediyor. Anlaşma ile ilk “pes” eden HTŞ olmuş oldu. ÖSO’nun da anlaşmaya yakın olduğu belirtiliyor. Rejim benzer tahliye anlaşmalarıyla Duma ve Doğu Guta alanlarındaki muhaliflerin tamamını kuzey alanlarındaki bölgelere tehcir etmişti.

Yermük Kampı

Şam’ın 8 kilometre güneyinde yoğun olarak Filistinli mültecilerin yaşadığı Yermük Kampı, 16 kilometrekare alana yayılmış bir yerleşim.

Bölgenin batı kısmındaki 8 kilometrekarelik bölüm IŞİD, doğu kesimindeki 7 kilometrekarelik bölümü ise Özgür Suriye Ordusu kontrolünde.

Yermük Kampı’nın kuzeyinde Esad rejimi ile IŞİD arasında kalan 1 kilometrekarelik alanı ise rejim karşıtı silahlı gruplardan Heyet Tahrir Şam kontrol ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir