Tam 73 tane alınacak: Irak petrolü şimdi de Rus tanklarına akıtıyor

Ordusu bitme noktasına gelen Irak, ABD’nin milyar dolarlık bonçlandırmayla sattığı silah ve eğitim paketinden sonra şimdi de Ruslar’a yaslandı. ABD’den F-16, Çeklerden hafif saldırı uçağı alan Irak, Rusya ile anlaştığı 73 adet T90-C serisi tanklardan da 39’unu teslim aldı


T90-C Rus tankı

Irak ordusunun Rusya ile olan ikili anlaşma kapsamından bu ülkeden 39 adet T-90C tankını teslim aldığı bildirildi.

Iraqi News’a göre, Irak Savunma Bakanlığı, ordunun tank tugaylarından birinin yeni bir silahlanma sürecini başlattığını, sürecin tugaya Rus yapımı T-90C tanklarıyla donatılmasını da içerdiğini duyurdu.

Rusya’dan 39 adet T-90C tankının teslim alındığı belirtilirken söz konusu tugay personelinin tanklar konusunda Rus uzmanlarınca eğitildiği de kaydedildi.

Haberde, Irak ile Rusya arasındaki anlaşma uyarınca T-90C tankı yapımcısı Uralvagonzavod şirketinin Irak’a 73 adet tank sağlayacağına dikkat çekilirken daha önce Irak ordusunun Rusya’dan savaş uçakları ve diğer bazı ekipman aldığı duyumlarına işaret etti.

Iraqi News, Rusya’nın ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun bir parçası olmazsa da Irak’a “IŞİD ile verdiği mücadelede askeri yardımı sürdürmeye söz verdiği”ne dikkat çekti.

T serisi Rus tankları

Irak Saddam Hüseyin döneminde de T serisi tankları kullanıyordu. Ancak Irak’ın o dönemde elinde bulunan T-72 tankları ABD’nin 2002’deki işgal girişimi sırasında Amerikan M1A1 tanklarına karşı hiçbir varlık gösteremedi. Bir M1A1 tek başına çok sayıda T-72’yi kolayca avlamıştı.

T90 serisi Rus tankları

İşte Rusların ürettiği T serisi, şimdilerde aynı kasa üzerine modernize edilen T-90 serisi ile üretimini sürdürüyor.
T-72BM tankının yüksek teknoloji ürünleri ile donatılmış hali olan bu tanklar T-80 tankından alınan 1G46 nişangâhı Termal kamera Kontakt-5 patlayıcı duyarlı zırh (aktif zırh) ve daha güçlü motora sahip.
Rus ordusunda kullanılan bu tank, 2001’de yapılan ortak üretim anlaşması kapsamında Bişma adıyla Hindistan tarafından da üretiliyor. Hindistan, bin adetten fazla tank üretmeyi planlıyor.
Irak’a satılması planlanan T-90C serisi ise T-90’nın üst paketini oluşturan yeni nesil bir tank olarak biliniyor. HABERYİRMİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir