ABD ve Rusya’dan Helsinki’de Suriye Zirvesi


FİNLANDİYA, Helsinki (HABERYİRMİ) – ABD ve Rus yetkilileri Suriye konusunu görüşmek için Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de görüşme yaptı. Tarafların yaptığı ikili görüşmede masada Suriye’de yaşanabilecek çatışma ve sürtüşmelerin olduğu bildirildi.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un, ABD’li mevkidaşı Joseph Dunford ile ‘uluslararası koalisyon güçleri ve Rus kuvvetleri arasında istenmeyen çatışmalara yol açabilecek sürtüşmelerin önlenmesi amacıyla’ Finlandiya’da görüştüğü belirtildi.

Rus ve ABD kaynakları, yetkililerin başkent Helsinki’deki görüşmede Avrupa’daki ve diğer anlaşmazlık alanlarındaki durum ve Suriye’deki Rus operasyonları sırasında uluslararası koalisyon güçleri ile Rus ordusu arasında yaşanabilecek çatışmaların önlenmesiyle ilgili konuları ele aldığını söyledi.

Moskova, daha önce Suriye’de yürütülen harekatla ilgili Washington’la birkaç kez görüşmüştü, ancak taraflar ilk kez sürtüşmeleri önlemek için Uluslararası Koalisyonu masaya yatırıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, Gerasimov ve Dunford’un kriz bölgelerindeki durumla ilgili yaptıkları toplantıda, gerginliğin azaltılması için atılacak muhtemel adımlar üzerine odaklanmaya çalıştıklarını aktardı.

Finlandiya Savunma Bakanlığı’nda bir kaynaktan aktarılan bilgiye göre ise ikili, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Savunma Kuvvetleri Komutanı Jarmo Lindberg ile ayrı ayrı görüşme yapacak.

Putin ve Trump bir araya gelebilir

Öte yandan Rus basını, son günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD’li mevkidaşı Donald Trump arasında bir görüşme ihtimali üzerinde duruyor. Görüşmenin ana gündeminin Suriye konusu olması bekleniyor.

Nezavisimaya Gazetesi, ABD’nin Rusya Büyükelçisi Jon Huntsman’ın, ‘iki taraf arasında birçok tartışmalı konu olmasına rağmen Suriye meselesinin ön plana çıkacağını’ söylediğini aktardı.

Gazete, uzmanların  “Güney Suriye’deki durumun düzenlenmesine ilişkin anlaşma, iki liderin buluşması için iyi bir teşvik olabilir” şeklindeki yorumuna da yer verdi.

Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi’nden uzman Maxim Suchkov,ABD güçlerinin Fırat Nehri’nin doğusundaki varlığı sorunu, iki lider arasında yapılacak görüşmede askıda kalacak ve sorunun nasıl çözüleceği netleşmeyecek” dedi.

Buna rağmen Suriye’nin, Rus ve Amerikan tarafları arasındaki iletişim alanlarından biri olarak kalacağına dikkat çeken Suchkov, “Moskova’nın, İran güçlerinin güney bölgelerden çekilmesine duyulan ihtiyacı dile getirmesi; ABD tarafına olumlu sinyaller veriyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir