Esed rejimi YPG ile anlaştı, petrol yerine mazot verecek


SURİYE, Deyrezzor (HABERYİRMİ) – Suriye’nin Deyrezzor ilindeki petrol yatakları konusunda anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre Esed rejimi YPG’den ham petrol alacak karşılığında ise mazot verecek.

Ülkenin doğusunda bulunan Deyrezzor ilinde ve YPG kontrolündeki petrol yatakları konusunda Esed rejimi ile YPG arasında petrol takasını öngören anlaşma sağlandı.

Yapılan anlaşmaya göre, Deyrezzor ilinde örgütün kontrolündeki en büyük yataklardan El Ömer’den çıkartılan petrolü Esed rejimi alacak ve karşılığında ise mazot verecek.

Anadolu Ajansı’nın Deyrezzor’daki güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberine göre; YPG Deyrezzor’da kontrol altına aldığı en büyük petrol yatağı El Ömer’den elde ettiği ham petrolü mazot karşılığında rejimle takas konusunda anlaştı.

Anlaşma gereği, YPG rejime verdiği her 100 varil ham petrol karşılığında rejimden 75 varil mazot alacak.

Ekim 2017’de IŞİD’in El Ömer yatağından çekilmesinin ardından onlarca ABD askeri YPG/PKK’lılarla birlikte bölgeyi koruma altına almıştı.

Kaynaklar, ülkenin en zengin petrol yatağı niteliğindeki El Ömer’den günde yaklaşık 15 bin varil petrolün çıkarıldığını kaydetti.

Rejim ve YPG yaklaşık bir yıl önce Suriye’de örgütün Haseke ilindeki sahalardan çıkarılan petrolün gelirini paylaşma kararı almıştı.

ABD destekli YPG, Suriye’de petrol kaynaklarının yaklaşık yüzde 70’ini kontrolü altında tutuyor.

Deyr ez Zor’daki enerji kaynakları

Irak sınırına hakim Deyrezzor, ülkenin en büyük enerji kaynaklarına sahip. Kenti ikiye bölen Fırat Nehri’nin doğusu Suriye’nin en büyük petrol sahalarını oluşturan 11 yatağı barındırıyor.

Bu petrol sahaları, tahmini hesaplamalara göre Suriye’nin enerji kaynaklarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir