Hudeyde’de çatışmalar şiddetlendi, Yemen son durum


YEMEN, Hudeyde (HABERYİRMİ) -Yemen’in batısında Husilerin kontrolündeki Hudeyde şehrinde çatışmalar şiddetlendi, Arap Koalisyonun ilerleyişi sürüyor

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunu, İran destekli Husilerin elindeki Hudeyde şehrine ilerliyor.

İran-Husi bağlantısı kesilecek

Hudeyde ilinin tamamına yönelik 6 Aralık 2017 tarihinde başlayan harekat, 13 Haziran tarihinde Hudeyde şehrinin dış mahallelerine ulaşmıştı. Şehirde güneyindeki havaalanında çatışmalar yoğunlaşmış, her iki taraftan da kayıpların yaşandığı bu çatışmalar sonrası Suudi Arabistan destekli Arap koalisyonu güçleri havaalanını ele geçirmişti.

Hudeyde şehri oldukça kritik bir pozisyonda bulunuyor. Önemli bir limana sahip olan Hudeyde ele geçirildiği takdirde İran ile Husi güçlerin bağlantısı tamamen kesilmiş olacak. Bu nedenle Arap koalisyonu, Hudeyde’nin ele geçirilmesine Yemen’de Husilerin tamamen mağlup edilmesi sürecinin önemli bir halkası olarak bakıyor.

İran donanma gönderiyor

Bu doğrultuda İran haber ajansları İran’ın bölgeye savaş gemileri gönderdiğini ifade etti. Birkaç gün önce basına yansıyan haberlerde, İran’ın muhrip ve bir helikopter taşıyıcı gemi de dahil olmak üzere birkaç gemiden olan oluşan bir donanmayı Aden Körfezi ve Babu’l Mendep bölgesine konuşlandıracağı ifade edildi.

Çatışmalar devam ediyor

Mepanews’un bölgedeki kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Hudeyde şehrinin güneyinde havaalanı ele geçirildikten sonra Suudi Arabistan destekli Arap koalisyonu güçlerinin ilerleyişi durma noktasına geldi. Husilerin şehrin dış mahalleleri ile havaalanındaki boş alanları mayınlaması ve bölgeyi keskin nişancılarla takviye etmesi, Arap koalisyonu güçlerinin ilerleyişinin yavaşlamasına yol açtı.

Yıkımdan endişe ediliyor

Halihazırda bölgedeki çatışmalar şehrin güneyindeki üç kavşağın oluşturduğu hatta yoğunlaşmış durumda. Arap koalisyonu güçleri bu bölgeyi geçerek dış mahallelerinden şehre giriş yapmak istiyor. Uluslararası arenada bölgedeki çatışmaları durdurmak ve uzlaşma yoluna gitmek için girişimler ise devam ediyor. Husiler şehirden çekilmez ve Arap koalisyonunun saldırıları benzer şiddetle devam ederse şehirde ciddi bir yıkım meydana gelmesinden endişe ediliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir