Kirli pazarlık ortaya çıktı


Türkiye’nin EURO 2024 ev sahipliğini kaptırdığı Almanya’nın projesiyle ve çalışmasıyla değil, kulis ve lobi faaliyetlerinin gücüyle turnuvayı aldığının önemli bir kanıtı gün yüzüne çıktı.

İNGİLİZLERLE YILLAR EVVEL ANLAŞTILAR

2014 Eylül ayında EURO 2020 finallerinin kendi ülkelerinde yapılmasını isteyen Almanya ve İngiltere, Londra-Münih rekabetini bir kenara bırakma karşılığında EURO 2024 için daha Türkiye’nin başvurusu dahi olmadan anlaşmaya varmışlardı.

Almanya Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Helmut Sandrock’un o dönem Alman basınına da doğruladığı anlaşmaya göre İngiltere, 2020 finallerini Londra’ya alması üzerine lobi gücünü Almanlar için kullandı ve EURO 2024’ün ev sahipliği için Almanlarla birlikte harıl harıl çalıştı.

2 ÜYEDEN ÇOK DAHA FAZLASI…

12’ye 4 gibi adaletsiz bir oy dağılımının ortaya çıkmasında İngilizlerin gücünün önemli bir etkisi olduğu tahmin ediliyor. İngilizler sadece 2 adayın oy kullanmasını sağlamadı bunun yanında faaliyetleriyle de diğer üyeleri etkiledi. Türkiye, Fransa ile EURO 2016 için rekabet ettiği dönemde UEFA Başkanı Michel Platini’nin desteğini alan Fransa’ya dahi yalnızca 8’e karşı 7 oyla kaybetmişti.

HAKPEREST İNGİLİZLER DE ÜZÜLDÜ

İngilizlerin ünlü kanalı BBC’nin yorumcusu Matt Price, Almanya’nın ev sahibi olduğunu açıklamasının ardından üzüntüsünü tüm içtenliğiyle dile getirdi. Price yaptığı açıklamada, “Almanya’da olması da güzel ama Türkiye’nin teklifine sempati duyuyordum. Katar’ın 2022 Dünya Kupası’nı yapabildiği bir ortamda Türkiye’nin Avrupa Şampiyonası’nı düzenlemesi en az onun kadar güzel ve gelecek adına bir sembol olabilirdi. Tıpkı ‘Birlikte paylaşalım’ sloganındaki gibi” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir