Türkiye’yi kızdıracak Abd iddiası


Doğu Akdeniz’de sular adeta ısınmaya başladı. Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin bölgede tek taraflı attığı adımlar Türkiye’nin sabrını taşırmış ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın sert sözleriyle tepkiler en üst perdeden dile getirilmişti.

Arkasına İsrail’i alan Yunanistan ve Kıbrıs yönetimi, Türkiye adına bölgede arama çalışmaları yürüten Barbaros Hayrettin isimli sismik gemimizi taciz etmiş, Türk F-16’ları acil havalanarak Türk gemisini korumaya almıştı.

Bölgede ayrıca, Mısır’ın da zaman zaman dahil olduğu bölge ülkeleri askeri tatbikatlar gerçekleştiriyor.

AMERİKA İLK ADIMI GEÇEN GÜNLERDE ATMIŞTI

Doğu Akdeniz’deki gerginlikte tarafını ilk kez açıktan belli eden ABD yönetimi, geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Büyükelçisi’ni Türkiye için ihtilaflı olan 10. bölgedeki sondaj gemisine göndermişti.

GKRY Enerji Bakani Georgios Lakkotrypis, Dışişleri Bakanı Nicos Christodoulides, ABD Büyükelçisi Kathleen Doherty ve ExxonMobil’in Başkan Yardımcısı Tristan Aspray Guney Kibrisin ilan ettiği sözde 10.Blokta Sondaj faaliyeti yapan Stena Icemax Sondaj gemisini ziyaret etmişti.

ABD BÖLGEYE GELİYOR: LİDERLERLE GÖRÜŞÜP, HAREKETE GEÇECEKLER

Bölge adeta yeni bir enerji savaşının alanı haline gelmişken İsrail basınından önemli bir iddia ortaya atıldı.

İsrail basını, ABD’nin İsrail, Yunanistan ve Rum tarafının liderleriyle önümüzdeki aylarda bir görüşme gerçekleştireceğini yazdı. Görüşmeye ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun liderlik edeceği belirtildi. Haberlerde ayrıca, Doğu Akdeniz’de bu dört ülkenin katılacağı bir tatbikatın düşünüldüğü aktarıldı.

ABD’nin bölgede böyle bir adım atmasına sebep olarak ise, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerin bağlantılarına karşı “Doğu Akdeniz’de demokratik bir eksen” kurarak destek vermek istemesi gösterildi. Haberlerde ayrıca, ABD’nin burada askeri, ekonomik ve siber alanlarda da bir dizi işbirliği gerçekleştirmek istediği aktarıldı.

RUSYA, KIBRIS’A BÖYLE UYARI MESAJI VERMİŞTİ

Kıbrıs’a ABD’nin adadaki askeri varlığını artırma planına engel olma çağrısı yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, aksi halde Rusya’nın cevabi önlemler alacağını belirtmişti. Kaynak: haber7

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir