‘Erdoğan Mozart dinlesin’


Tiyatro oyuncusu Rutkay Aziz, Türkiye’nin baskı altında olduğunu belirtirken, Metin Akpınar ile Müjdat Gezen’in ‘trajikomik bir oyun’un içinde olduklarını söyledi.

Posta’dan Alev Gürsoy Cimin’e konuşan Aziz, Türkiye’nin ekonomik sıkıntı ve baskıyı hak etmediğini ifade etti.

Sanat dünyasında geçmişle bugünü kıyaslarken değişimi yorumlayan Aziz, “12 Mart’ta ve 12 Eylül’de bile soldan bu kadar dönek çıkmamıştır” dedi.

Oyuncu, 80’li yıllarda Ruhi Su’nun saf değiştirenler için “Rutkay evladım, bazı insanlar özüne dönmek için bazı tarih ve dönemleri beklerler” dediğini belirterek “80’li yıllarda dediği laf bağdaş kurmuş kafamda oturuyor şimdi” ifadelerini kullandı.

‘Sanatçılar karşı karşıya geldi’

Aziz, umutsuz olmadığını belirterek önemli olanın umudu eyleme dönüştürmek olduğunu ifade etti. Oyuncu, sözlerini şöyle sürdürdü: “80 öncesi ve sonrasındaki tiyatroyla günümüz tiyatrosu ve sanatı arasındaki en büyük farklardan biri sanatçıların muhalif duruşunun bir anlamda bölünmesi, parçalanması. Hiçbir zaman sanatçılar bu kadar parçalanmamış ve karşı karşıya gelmemişti. Düzenin adamı olmamıştı sanatçı, daima muhalif duruşunu göstermişti, göstermek durumundaydı.”

‘Gezen ve Akpınar trajikomik oyunun içinde’

Rutkay Aziz, haklarında soruşturma başlatılan oyuncular Metin Akpınar ile Müjdat Gezen’e dair şunları söyledi: “Metin’le Müjdat tartışmasız Türkiye’nin sayılı güldürü ustalarından. Çok üzüldüm ve şaşırdım. Bu iki güldürü ustası şu anda çok trajikomik bir oyunun içindeler. Ve bir an önce tarafsız ve bağımsız bir yargının onları özgürlüğüne kavuşturmasını diliyorum.”

‘Mozart dinlesin iyi gelir’

Yaşam tarzı dayatmaya çalışan Rutkay Aziz  “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fazıl Say’ın konserine gidecek. Fazıl Bey’in daveti bir adım değil mi sizce” sorusuna da “Tabii canım bir adımdır. Atılsın, yeter ki gitsin cumhurbaşkanı bir Mozart bir Beethoven dinlesin. Belki iyi gelir” dedi.