Kategori: Güncel

Rakka’da son durum: “Türk Mezarı” YPG’nin kontrolünde

Suriye Rakka’da son durum:

Suriye kuzeyinde ABD hava desteği ile savaşan YPG güçleri, Osmanlı kurucusu Osman Bey‘in dedesi olan Süleyman Şah‘ın ilk türbe yerinin de bulunduğu Caber Kalesi’ni ele geçirdi. 
İKİ CEPHEDEN SALDIRIYORLAR
ABD destekli YPG, Fırat’ın doğusunda 9 Aralık’ta başlattığı Fırat’ın Gazabı adlı saldırılara iki ayrı cepheden devam ediyor. IŞİD kontrolündeki Rakka kırsalında süren saldırıların bir ayağı Ayn Isa bölgesinden Rakka yönlü güneydoğu hattına doğru uzanırken, saldırının ikinci cephesi de Fırat’ın doğusundaki Mahmudli kasabasından Fırat Nehri güneyince Tabka Barajı’nı da içine alan diğer hatta sürüyor. 
Örgütün kuzey kuzeybatı hattında sürdürdüğü Ayn İsa merkezli saldırılarda, Ayn İsa’nın batısındaki Nasıriye, Um Hecera, Bir Erdarî ve Tellac‘ın da aralarında bulunduğu Ayn Isa’nın güney-batısında 8 köy ele geçirildi. Saldırıların batı cephesi konumundaki Mahmudli merkezli hatta ise Tabka yakınlarındaki Suvadiye (Sweidiyeh) köyü YPG kontrolüne girmiş oldu.
TÜRKİYE İÇİN SEMBOLİK ANLAMI BÜYÜK
Her iki cephede de ABD bombardımanlarıyla ilerleyen örgüt, son olarak Türkiye için de manevi önemi büyük olan Caber kalesine bayrak dikti. Fırat Nehri’nin doğu kıyısında bulunan Caber Kalesi bölgesi, (Ca’ber, Cabir, Ceber), eteklerinde bulunan Süleyman Şah Türbesi nedeniyle 1921-1973 boyunca Türk toprağı sayıldı. 1973’te Halep’in Karakozak köyüne taşınması ardından bu toprakların da statüsü sona ermişti. Türbe son olarak 2015’te “IŞİD tehdidi” nedeniyle Suriye Eşmesi köyünün kuzeyinde ve aynı büyüklükteki araziye taşınmıştı.
Caber Kalesi. Rakka’nın kuzeybatısında Fırat’ın doğu kıyısında bulunuyor. 
PKK’ya yakın ANHA Ajansı’nın geçtiği fotoğraf
Rakka’da son durum: 7 Ocak 2017/ YPG’nin saldırı hattı.
Paylaş
Editör
Haberyirmi
Etiketler: Ortadogu

Son Haberler

Adliyeye saldıran teröristler yakalandı

Dün İstanbul'da meydana gelen terör saldırısı, Çağlayan Adliyesi'nin önündeki polis kontrol noktasına yönelik gerçekleşti. İki…

2 hafta önce

CHP’de üst üste aday krizi yaşanıyor

31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimlere yaklaşırken, Türkiye'deki siyasi sahnede partiler adaylarını tanıtmaya başladı. Ancak Ana…

1 ay önce

İran’da patlamalar meydana geldi

2024'ün ilk günlerinde, Orta Doğu'da yüksek bir gerilim atmosferi hüküm sürüyor... Dün Lübnan topraklarında meydana…

2 ay önce

Valorant VP Al

Valorant VP Al Valorant VP al, taktiksel birinci şahıs nişancı oyunu olarak oyun dünyasında büyük…

4 ay önce

Malta Dil Okulu Fiyatları 2023

Malta'da dil okulu fiyatları 2023, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler arasında okulun türü,…

4 ay önce

LDR GLOBE ile Cilt Lekelerinden Kusursuzluğa Geçiş

"Ay gibi" aydınlık cildinizin keyfini yaşayın! Doğanın eşsiz potansiyelleri ile bilimin en yeni gelişmelerini birlikte…

4 ay önce