Kategori: Güncel

Anlaşma yürürlükte: ABD ve Rusya yeni plan peşinde

ABD ve Rusya arasında Suriye güneybatısında ateşkesi içeren anlaşma bugün yürürlüğe girdi. ABD Rusya arasındaki anlaşma ile İsrail’in doğusunda Suriye güneybatısında kalan alanlarda ateşkesi kapsıyor. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert R. McMaster, ABD’nin Rusya üzerinde anlaştığı Suriye’nin güneybatısındaki ateşkesin bugün yerel saatle 12.00’de (9Temmuz 2017) yürürlüğe gireceğini belirterek, söz konusu çatışmasızlık alanlarının ABD için öncelik teşkil ettiğini ve bu anlaşma ile elde edilen ilerlemenin ümit vaat ettiğini bildirdi.

ABD Rusya arasındaki anlaşma ile İsrail’in doğusunda Suriye güneybatısında kalan alanlarda ateşkesi kapsıyor.

McMaster, yaptığı açıklamada ABD ve Rusya’nın Suriye’deki ateşkes anlaşmasını değerlendirdi.
Söz konusu anlaşmanın ABD, Ürdün ve Rusya arasında söz konusu olduğunu ifade eden McMaster şöyle devam etti:
“Rusya ve Ürdün hükümetleri ile bu anlaşmaya vardıktan sonra Başkan Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ve (Almanya Başbakanı) Şansölye Merkel dahil G-20 Zirvesi’ndeki birçok liderle anlaşmayı konuştu. 
Söz konusu anlaşma G-20 Zirvesi kapsamında Almanya’nın Hamburg kentinde bulunan ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki ikili görüşme sonrasında duyurulmuştu.
Son zamanlarda ABD Suriye’nin güneyinde ABD’ye bağlı militanlarla Suriye rejimi yanlısı gruplar arasındaki çatışma giderek şiddetleniyordu.
ABD muhalifleri eğittiği El Tanf kampına yaklaşan rejim yanlısı grupları üç kez hedef alırken bölgede bir Suriye uçağını bir de tam kime ait olduğu henüz netleşmemiş bir insansız hava aracını (İHA) düşürmüştü.
Hamburg’daki G20 Zirvesi’nde Trump ve Putin arasında gerçekleşen ilk görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ile Rusya’nın Suriye’nin güneybatısında ateşkes için anlaşmaya vardığını, anlaşmanın 9 Temmuz’da Şam saati ile 12.00’de yürürlüğe gireceğini söylemişti.
Aynı bölgenin daha doğusunda, Palmira hattının güneyinde, ABD ve bağlı militanların, rejimin bölgede sınır hattına ulaşmasıyla ilerleme hatları kesilmişti. ABD’nin bu anlaşma ile darbe yiyen militanlarını rahatlatmak ve zaman kazandırmayı amaçladığı belirtiliyor. Çatışmasızlık bölgesinin İsrail’in doğusundaki Kunaytra hatlarını içermesi ise ABD’nin İsrail’i koruma refleksinin bir parçası olarak görülüyor.

Paylaş
Editör
Haberyirmi
Etiketler: Ortadogu

Son Haberler

Adliyeye saldıran teröristler yakalandı

Dün İstanbul'da meydana gelen terör saldırısı, Çağlayan Adliyesi'nin önündeki polis kontrol noktasına yönelik gerçekleşti. İki…

2 hafta önce

CHP’de üst üste aday krizi yaşanıyor

31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimlere yaklaşırken, Türkiye'deki siyasi sahnede partiler adaylarını tanıtmaya başladı. Ancak Ana…

1 ay önce

İran’da patlamalar meydana geldi

2024'ün ilk günlerinde, Orta Doğu'da yüksek bir gerilim atmosferi hüküm sürüyor... Dün Lübnan topraklarında meydana…

2 ay önce

Valorant VP Al

Valorant VP Al Valorant VP al, taktiksel birinci şahıs nişancı oyunu olarak oyun dünyasında büyük…

4 ay önce

Malta Dil Okulu Fiyatları 2023

Malta'da dil okulu fiyatları 2023, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler arasında okulun türü,…

4 ay önce

LDR GLOBE ile Cilt Lekelerinden Kusursuzluğa Geçiş

"Ay gibi" aydınlık cildinizin keyfini yaşayın! Doğanın eşsiz potansiyelleri ile bilimin en yeni gelişmelerini birlikte…

4 ay önce