Topuk Çatlakları Tedavisi


Topuk Çatlakları Tedavisi Öncesinde Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Ayak sağlığı kapsamında en çok dikkat edilmesi gerekenlerin başında topuk çatlakları gelmektedir. Topuk çatlağının yaşanmasının altında birbirinden farklı nedenler yatabilmektedir. Genel olarak deride meydana gelen kurumaların, çatlakların oluşabilmesi için gereken tüm zemini hazırladığı bilinmektedir. Fakat bazı durumlarda bu tek başına ayakta topuk çatlağı rahatsızlığının yaşanması için yeterli olmayabilir. Bu kapsamda topuk çatlağının oluşmasına yardımcı olan birçok farklı faktör bulunmaktadır. Günlük hayatı olumsuz etkileyen topuk çatlakları, zaman içerisinde ilerleyebilmekte ve kişinin normal yürüyüşünde negatif etkiler bırakabilmektedir. Öte yandan estetik açısından da istenmeyen bir görüntüye sahip olan topuk çatlakları, uzmanlar eşliğinde yapılan tedavilerle ortadan kaldırılabilmektedir.

Topuk Çatlakları Tedavisi Neden Önemlidir?

Topuk çatlağı adı verilen rahatsızlık, kişinin günlük yaşamını büyük ölçüde etkileyebilmektedir. İnsan vücudunun sahip olduğu ağırlığı üstlenen ayaklar, üzerine en çok düşülmesi gereken uzuvlardan biridir. Kişinin zamanla kilo alması, ağırlık taşıması veya uzun süre ayakta kalması gibi durumlar zaman içerisinde birçok problemi de beraberinde getirebilmektedir. Bu bağlamda en yaygın görülen rahatsızlıklardan biri topuk çatlaklarıdır. Önemli bir sağlık sorunu alan topuk çatlağı, aynı zamanda estetik açıdan da kişiyi rahatsız edebilmektedir.

Topuk çatlağının meydana gelmesinin altında birçok farklı neden bulunabilmektedir. Bu nedenler temelde şöyle sıralanmaktadır;

  • Kişinin yaşadığı bölgedeki mevcut hava koşullarının kuru olması
  • Genetik faktörler
  • Arka kısmının açık olduğu ayakkabıların tercih edilmesi
  • Uzun süre ayakta kalınması
  • Ayak basma pozisyonunun yanlış uygulanması
  • İdrar söktürücü ilaç kullanımı
  • Tiroid hastalıkları
  • Diyabet hastalığı
  • Egzama
  • Obezite ve anemi

Topuk çatlakları tedavisi ihtiyacı, başta rahatsızlık duyulan görüntü bozukluğu olmak üzere beraberinde çeşitli sağlık sorunlarından da doğmaktadır. Topuk çatlakları, zaman içerisinde kişinin ayağını büyük oranda riske atmaktadır. Özellikle yarık bölgelerde açıkta kalmakta olan sinir uçları ileride oluşabilecek olan enfeksiyonlara açık kapı bırakmaktadır.

Topuk Çatlakları Tedavisi Nasıl Yapılır?

Topuk çatlakları genellikle kuru cilde sahip kişilerde daha sık görülmektedir. Bunun yanı sıra yaşlanmaya bağlı şekilde de gelişebilen bu rahatsızlık sonucunda cilt, elastikiyetini kaybederek topuğun çatlamasına zemin hazırlayabilmektedir. Topuk çatlakları tedavisi, uzmanlar tarafından yapıldığında operasyon kapsamlı bir şekilde ele alınmaktadır. Bu nedenle ilk olarak deride fazlalaşmış olan tabakalar dikkatli bir şekilde incelenmektedir. Nasırlaşan tabakanın alınmasıyla birlikte bölgedeki basınç iyice azaltılmaktadır.

Nasırlı bölgenin alınmasından sonra tedavi uzun bir sürece yayılmaktadır. Bu süreç içerisinde kişinin devamlı olarak nemlendirici kullanması gerekmektedir. Topukların nemlendirilmesi kapsamında tercih edilen ürünlerin mutlaka hekim kontrolünde kullanılması tavsiye edilmektedir. Örneğin en çok yapılan yanlışlar arasında bulunan vazelin kullanımı, topuk çatlakları tedavisi için uygun olarak görülmemektedir. Bu tedavilerde su bazlı ya da çok az oranda üre içeren kremlerin tercih edilmesinin daha uygun olduğu bilinmektedir.

Kişinin topuklarında bulunan çatlakların tedavi edilmemesi durumunda farklı sağlık problemlerinin görülme ihtimali artmaktadır. Böylelikle topuk çatlaklarının sadece ayağı ilgilendiren bir durum olmadığı görüşüne varılabilmektedir. Çatlakların iyileştirilmemesi halinde bölgede bulunan damarlar sayesinde mikroorganizmalar, buradan hareket ederek vücudun farklı bölgelerine ulaşabilmektedir. Böylelikle kişinin farklı bölgelerinde enfeksiyonların görülme ihtimali artmaktadır. Aynı zamanda topuk çatlakları sayesinde açıkta duran sinir uçları, ağrıların çok daha fazla hissedilmesine de neden olabilmektedir.

Topuk Çatlakları Tedavisi Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Topuk çatlakları tedavisine başlamadan önce ilk olarak hekim tarafından gerekli muayeneler gerçekleştirilmektedir. Yapılan muayeneler sonucunda tedavi süreci ile ilgili bir program oluşturulmaktadır. Muayeneler sırasında kişinin topuğundaki kalınlaşma ve çatlamalar detaylı bir şekilde kontrol edilmektedir.

Meydana gelmiş olan çatlakların derinlikleri, kanamaya neden olup olmadığı ve buna benzer detaylar bu süreç içerisinde incelenmektedir. Kalınlaşmış dokular bu safhada temizlenmektedir. Ölü dokuların uzaklaştırılması işlemi özel tıbbi aletler ile yapılmaktadır. Çatlakların derinliklerinin temizlenmesi sırasında olası enfeksiyon ihtimaline karşı topuk kısmına bandaj sarılabilmektedir. Topuk çatlakları tedavisi genel olarak 4 haftalık periyotlara ayrılarak tamamlanmaktadır. Burada süreç, hastanın genel sağlık durumu veya topuktaki çatlakların boyutuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Topuk Çatlakları Tedavisi Kapsamında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Topuk çatlağı tedavisi sırasında kişinin dikkatli olması gerektiği bazı durumlar bulunmaktadır. Tedavi, uzun bir süreye yayıldığından ötürü hekim dışında kişi bazı durumlarda rutin bakımlarını kendi yapmak zorunda olabilmektedir. Bu süreç içerisinde mutlaka hekim tarafından önerilen bakım malzemelerin kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Kalınlaşan veya çatlayan topuğun kuru şekilde törpülenmemesine dikkat edilmelidir. Törpülendikten sonra doku kendini daha da kalınlaştırmakta ve dolayısıyla onarmaya çalışmaktadır. Bu durum ise topuk çatlağının kendisini kısır döngüye sokabilmesine neden olmaktadır. Mutlaka uzmanların verdiği tavsiyeler ışığında uygulanması gereken tedavi yöntemlerinde bireysel müdahalelerden kaçınılmalıdır.

Topuk Çatlakları Tedavisi İçin Aradığınız Doktordan Hızlıca Randevu Alın: Medyland

Hastalığınız ya da rahatsızlıklarınız için en iyi doktorlardan randevu almak mı istiyorsunuz? Gelişmiş arayüzü ile hizmet veren online randevu platformu Medyland, sağlık araması yapan milyonlarca kişinin kullanımına sunuldu. Medyland platformu üzerinden batık tırnak tedavisi veya topuk çatlakları tedavisi gibi sağlık aramaları gerçekleştirerek size en yakın ve en uygun doktoru bulabilirsiniz. Üstelik hastaların yorumlarını inceleyebilir, en sık yaşanan rahatsızlıklar hakkında bilgi edinebilir ve ücretsiz şekilde randevu alabilirsiniz!