İran’da patlamalar meydana geldi


2024’ün ilk günlerinde, Orta Doğu’da yüksek bir gerilim atmosferi hüküm sürüyor…

Dün Lübnan topraklarında meydana gelen hava saldırılarının ardından, İran’dan gelen bir patlama haberiyle bölgedeki tansiyon daha da yükseldi.

Ardışık patlamalar

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Devrim Muhafızları Ordusu, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin 3 Ocak 2020’deki ABD’nin Bağdat’taki saldırısında ölümünün 4. yıl dönümü anmaları sırasında, Kirman’da meydana gelen patlama haberi duyuldu.

Kirman’da, Süleymani’nin mezarının da bulunduğu mezarlığa giden yol üzerinde gerçekleşen patlamanın boyutu ve nedeni hakkında detaylar verilmezken, yaşanan panik ve olay yerine ulaşan ambulanslar görüntülerde belirginleşiyor.

En az 103 kişi hayatını kaybetti

Yaklaşık 10 dakika arayla yaşanan iki patlamada, hayatını kaybedenlerin sayısı 103’e yükseldiği açıklandı.

Patlamada yaşamını yitirenler arasında 6 çocuk da bulunurken, yaralananların sayısı 141’e çıktığı ifade edildi.

Patlamaların ardından bölge sakinlerinden, güvenlik gerekçesiyle bölgeyi terk etmeleri istendi. Güncel haberlere göre, bölgedeki caddeler boşaltılmış durumda.

Terör saldırısı olarak açıklandı

Devlet televizyonu, Kirman Vali Yardımcısı Rahman Celali’nin olayı terör saldırısı olarak tanımladığını aktardı.

Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı ise “fail ya da faillerin bölgeye iki ayrı bomba bıraktığı ve uzaktan patlattığı” şeklinde bir haber yayımladı.

İran’ın Kirman eyaletinde, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin 3 Ocak 2020’deki ABD’nin Bağdat’taki saldırısında ölümünün 4. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen anma programına binlerce kişi, İran’ın farklı kentlerinden katılıyor.

Neler yaşanmıştı?

ABD, 3 Ocak 2020’de Bağdat Havalimanı’nda Kudüs Gücü Komutanı Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’in konvoyuna MQ-9 olarak adlandırılan SİHA ile hava saldırısı düzenlemişti.

Bu saldırıda her iki komutanın yanı sıra Irak ve İranlı askeri yetkililerden toplam 10 kişi hayatını kaybetmişti.

O dönemdeki ABD Başkanı Donald Trump, ABD’ye yönelik tehdit gerekçesiyle Süleymani’yi öldürme talimatını kendisinin verdiğini açıklamıştı.

İran da bu olayın ardından 8 Ocak’ta ABD’nin Irak’taki iki üssüne balistik füzelerle saldırmıştı.

Bu saldırıda ABD askerlerinden ölen olmamış, ancak daha sonradan 109 askerin saldırı sırasında travmatik beyin hasarına uğradığı belirtilmişti.

İran yargısı, “Kasım Süleymani ve çevresine karşı terör eylemleri gerçekleştirmek, terörizmi teşvik ve temel insan haklarını ihlal” gibi suçlamalar nedeniyle Trump dahil 73 ABD’li hakkında 27 Eylül’de iddianame hazırlandığını açıklamıştı.