Zorunlu askerlik kalkıyor!

Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü, “Türkiye, 2023’e kadar profesyonel askerliğe geçildiği zaman, zorunlu askerlik gönüllü olacak” dedi.


Zorunlu askerlik kalkıyor….

AA’nın haberine göre; TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü, Türkiye’nin, 2023’e kadar profesyonel askerliğe geçmesi gerektiğini belirterek, “Bir profesyonel askerin performansı, üç acemi askere denktir. Profesyonelliğe geçtiğiniz zaman, asker sayısı da otomatik olarak azalır. Profesyonel askerliğe geçildiği zaman, zorunlu askerlik gönüllü olacak” dedi.

Özlü, “Komisyon çalışmaları, Türkiye’nin askeri gücü ve savunma sanayi ile profesyonel askerlik” konularında açıklamalarda bulundu.

Komisyon Başkanı Özlü, Türkiye’nin profesyonel askerliğe geçmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu: “Türkiye, 2023 yılına kadar silahlı kuvvetlerinin profesyonel askerliğe geçiş sürecini tamamlamalı. Artık savaşların özellikleri değişti, teknolojik savaşlar var. Bir tank düşünün, o tankın içinde çok sayıda modern telsizler, haberleşme cihazları, elektronik harp sistemleri var. Acemi askerlerle bu tankı yönetmeniz çok zor. Bu tankı kullanan kişinin en az teknik lise, meslek yüksekokulu teknikerlik bölümü mezunu olması gerekir. Bunu yapmazsak, acemi askerlerle bu tanka çok zarar veririz.

“Muharip görevler askerler tarafından icra edilmeli ama muharip olmayan bütün görevler, ihtiyaçlar siviller tarafından karşılanmalı” diyen Özlü, “ Böyle olursa, bir karacı asker sadece tanka binip savaşmayı düşünür; o tankın, bakımı, yağı, yedek parçası, lojistiği ile ilgilenmez. Asker sadece savaşmayı, pilot da uçağa binip vuracağı hedefleri düşünür; uçağın onarımı, yakıtı ile uğraşmaz. Artık Türkiye’nin bu tip yaklaşımlara ihtiyacı var” diye konuştu.

“HEM PROFESYONEL HEM DE GÖNÜLLÜ ASKERLER OLACAK”

Milli Savunma Komisyonu Başkanı Özlü, “Profesyonel askerliğe geçildiği zaman, zorunlu askerlik ne olacak?” sorusuna, “Gönüllü olacak. Fransa’da mesela bir profesyonel askerler var bir de gönüllüler var. Profesyonel askerlikte, Türk toplumunda da askerlik yapmak isteyenlere kapı açık olacak, gönüllülük esası olacak” cevabını verdi.

Profesyonel askerliğin; öğretmen, doktor, mühendis gibi meslek icra edeceğine dikkati çeken Özlü, “Askerlik profesyonellerin işidir, amatör insanların yapacağı bir iş değil. Profesyonel askerliği sükse, fantezi gibi görmeyelim. Güçlü bir ordumuz olsun istiyorsak bunu yapmamız lazım” şeklinde konuştu.

Özlü, “İlerleyen zamanlarda zorunlu askerliğin kaldırılmasının gündeme gelip gelmeyeceğinin” sorulması üzerine, “Aslında Hükümetin ve askerlerin bu yönde niyetleri var. Fakat bu bir plan, program, bütçe konusu. Trend bu yönde ama daha fazla uzatmamamız lazım. 2023 hedefleri doğrultusunda; Türk ordusunun, profesyonel askerliğe geçmiş ama gönüllü vatandaşlarımızın da istedikleri taktirde askerlik yapabilecekleri bir yapıya kavuşması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

4 Yorumlar

  1. Mecburi askerlik kalkmasın; ancak askerlik yapmak istemeyen herkes gelir seviyesine göre en az 10 aylık brüt asgari ücret ödeyip muaf olsun.

  2. askerliğin kalkması ve profosyenel orduya geçilmsi türk ordsunun güçlenmesi demek

  3. Gönülsüz olanlar ya sosyal sorumluluk projesine katılsın yada bedel ödesinler. Gönüllüler askerliklerini bedel karşılığında yapsınlar.

  4. Mecburi askerliği 16 aya çıkaralım, 4. aydan sonra asgari ücret verelim. 12. aydan sonra isteyenleri 4 ay profosyonel eğitime tutalım, 16. aydan sonra profosyonel yapalım. Mecburi askerlik yapmak istemeyenlerden gelir durumuna göre 10 asgari ücret, 15 asgari ücret …. 50 asgari ücret gibi bedeller alalım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir