YPG Münbiç’ten çekiliyor mu? Aslında ne yaşınıyor?


SURİYE, Münbiç (HABERYİRMİ) -Yabancı haber ajansları Türkiye’nin ABD ile yaptığı müzakerelere işaret ederek YPG,’nin Münbiç’ten çekilme kararı aldığı bilgisini servis etti.

Fransız haber ajansı, PYD/YPG’nin Suriye’nin kuzeyindeki Münbiç’ten çekmeye karar verdiklerini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo arasında dün Washington’da gerçekleşen görüşmede taraflar, geçen hafta son hali verilen yol haritasını onaylamıştı. Onaylanan yol haritasının, Münbiç bölgesinde, PKK’nın Suriye kolu YPG/PYD’den arındırılmasını içeriyordu.

Habertürk muhabiri Çetiner Çetin’in bölgedeki kaynaklardan edindiği bilgilere göre de, ABD ile yürütülen Münbiç görüşmelerinin ardından YPG’nin sözde üst düzey 17 yöneticisinin yarın sabah 06.00 itibarıyla bölgeyi terk edeceği iddia edildi.

Çekilme kararının ABD’nin askeri danışmanları ile örgütün sözde üst düzey yöneticilerinin yaptığı toplantının ardından alındığı belirtildi. Münbiç’ten çekilecek 17 kişinin, Kandil bağlantılı örgüt mensupları olduğu öğrenildi.

Cuma günü örgüt ana unsurların çekilmesi için de bir toplantı daha yapılacağı ifade edildi.

Öte yandan terör örgütü YPG’den yapılan açıklamada, örgüt güçlerinin Münbiç’ten çekileceği belirtilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da düzenlediği basın toplantısında terör örgütü YPG’ye bağlı güçlerin Münbiç’ten çekileceğini, çekilirken de silahlarını bırakacağını belirtmiş ve bu planın Münbiç’ten sonra Fırat’ın doğusundaki bölgelerde de uygulanacağını söylemişti.

ABD ile sağlanan Münbiç anlaşması nasıl işleyecek?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerikalı mevkidaşı Mike Pompeo ile Washington’da yaptığı görüşmelerin ardından Münbiç’te güvenlik ve istikrarın sağlanması için izlenecek 3 aşamalı yol haritasının ayrıntılarını paylaştı.

Çavuşoğlu’nun yol haritasının detaylarını açıklamasından kısa bir süre sonra ise YPG’den “Münbiç’te bulunan askeri danışmanlarımızı geri çekeceğiz” açıklaması geldi.

Antalya’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, üzerinde uzlaşı sağlanan üç aşamalı yol haritasını şöyle özetledi:

1- Ön hazırlık

Temmuz ayında ABD’li yetkililerle Türkiye’de ikinci bir toplantı düzenlenecek. Çavuşoğlu, ön hazırlık sürecinde 6 konuya netlik getirileceğini söyledi:

Türk askeri oraya ne zaman girecek?

Kimlerden oluşacak?

YPG çekilirken kim nezaret edecek?

YPG çekildikten sonra boşluk olmaması için nasıl görev yapacaklar?

Görev paylaşımı nasıl olacak?

Kim yönetecek, yönetimde kimler olacak?

2- Uygulama süreci

Ön hazırlıkların tamamlanmasının ardından ikinci aşamada alınacak kararların uygulanması sürecine geçileceğini ifade eden Çavuşoğlu, “YPG Münbiç’ten çekilirken silahlar alınacak. Hiçbir üçüncü ülkenin dahli olmayacak. Bu Fransa’yı ve İngiltere’yi de kapsar. Bu ABD ile Türkiye’nin yol haritasıdır” dedi.

Bu uzlaşının ABD ile Türkiye arasında olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, “Bu iki dışişleri bakanının onayladığı bir belgedir. Bu iki ülke ilişkilerini etkileyecek bir durumdur. Bu uluslararası bir anlaşma değil, onay verdiğimiz bir yol haritası” diye konuştu.

3- Yönetimin belirlenmesi

Münbiç yol haritasının üçüncü ve son aşamasındaysa Münbiç’te oluşacak olan yönetimin belirlenmesi planlanıyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Birlikte buraların kimin yöneteceğine ve güvenlik birimlerinde kimlerin yer alacağına karar vereceğiz. Ve bu şekilde Münbiç’i istikrara kavuşturmuş olacağız” dedi.

Çavuşoğlu ayrıca Münbiç’te uygulanan bu yol haritasının daha sonra YPG/PKK kontrolündeki diğer bölgelere de uygulanacağını ifade etti:

“Fırat’ın doğusuna gidecekler. Bize yönelik tehdit esas itibariyle Fırat’ın doğusundan geliyor. Dolayısıyla Münbiç’ten sonra yol haritası burada da uygulanacak. Mutabakatımızın içerisinde bu var. İşte o zaman YPG nereye gidecek? Esas soru burada. Bunların hepsini istihbaratımızla beraber, tüm birimlerimiz muhataplarıyla görüşecek.”

Aslında ne oluyor

Menbiç görüşmeleri ve müzakereler sürerken, ABD, Irak kuzeyinden YPG’ye lojistik amaçlı kullanılan güzergahlara asker konuşlandırdı. Sincar hattına yapılan konuşlanma ile Erbil üzerinden Irak’a sokulan askeri malzemeler, Irak kuzeyi Sincar hattından taşınarak Suriye Haseke hattına sokuyor. ABD, Nisan 2016’da Türkiye’nin vurduğu ve 100’den fazla YPG’linin öldüğü Karaçok hattını işgal etmiş, ardından da Sincar hattına konuşlanmış oldu.

Çavuşoğlu, görüşmelerin başarılı olduğunu söyleyerken, ABD’nin ülkenin doğusu ve Irak kuzeyinde yeni üslenmelerini hızla tamamladığı ve örgüte açılan lojistiği Türkiye’ye karşı “güven” altına aldığı görülüyor.

Diğer taraftan lider kadrosunu Menbiç’ten çekkse bile YPG etkisinin Menbiç’te varlığını koruması bekleniyor. Bazı değerlendirmelere göre ABD, Menbiç’le kazandığı zamanı Suriye’nin tüm doğusunu kontrol altına alıp, Irak kuzeyi ile bağlantısını sağlayabilmek için kullanıyor. Zira ABD’nin rejime karşı silah kullanarak YPG’yi bölgede domine etmesi ve Sincar’da üstlenmesi bu galişmelerin en güçlü işaretlerini taşıyor.

4 Yorumlar

  1. türkiyenin kuzey ırakta ilerlemesi ile ilgili analiz yapın

  2. teşekkürler sağolun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir