İdlib son durum – CANLI ANLATIM


İdlib operasyonu son durum : SURİYE, İdlib (HABERYİRMİ) Türkiye, 7 Ekim’de başlayan İdlib operasyonu ile Afrin güneyine yerleşerek, YPG’nin İdlib kuzeyine saldırmasının önüne geçmek için “tampon hat” oluşturdu. 
Herkes savaş ve çatışma beklerken TSK ve ÖSO, bölgede kontrolü sağlayan HTŞ ile anlaştı. Türkiye, bu hamle ile Afrin’deki YPG unsurlarının güney cepheye saldırmasının da önüne geçmiş oldu. 
Aynı zamanda rejimin güneyden saldırdığı, IŞİD’in de güneydoğu vilayet sınır hattında ilerlemeye başlaması İdlib’in tansiyonunu düşürmüyor. Haberyirmi İdlib’teki sıcak gelişmeleri başından sonuna bu sayfada aktarıyor.  


OPERASYONU ERDOĞAN DUYURDU
7 EKİM 2017


11.00: Türkiye’nin Heyet-i Tahrir Şam (HTŞ) kontrolündeki İdlib’e 7 Ekim sabah saatlerinde saldırı başlattığı duyuruldu. Operasyon duyurusunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı etkinlikte canlı yayında yaptı. 

Erdoğan, operasyona Türk silahlı kuvvetlerinin fiili olarak katılmadığını, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçılarının yürüttüğü bilgisini verdi.  

İdlib son durum harita 7 Ekim 2017
İdlib son durum harita 7 Ekim 2017

Ancak saldırı hazırlıkları uzun süredir devam ediyordu. Saldırı, 6 Ekim gece saatlerinde ÖSO gruplarına bağlı unsurların sınır hattı üzerinden Reyhanlı hattına taşınmaya başlanmasıyla başladı. 

Hamza Tugayı unsurları, otobüslerle Hatay Reyhanlı’ya geliyor. 6 Ekim gece saatleri

Gece saatlerinde Fırat Kalkanı hattı olarak bilinen El Bab, Cerablus, Dabık, Azez hattında bulunan Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı 15 gruptan toplam 800 savaşçı Hatay Reyhanlı ilçesinin Suriye sınırındaki Cilvegözü sınır kapısının Suriye tarafındaki Bab al Hawa sınır kapısına geldi. Hamza Tugayları gibi yapılara bağlı unsurlar otobüs ve pikaplarla Hatay Reyhanlı hattından Suriye sınırına getirildi. 
Sevkiyat gündüz saatlerinde de devam etti. Türkiye’nin askeri birliklerle desteklediği bu yapının Bab El Hava sınır kapısındaki tampon bölgede bulunduğu bildirilirken henüz bölgeden çatışma haberleri gelmiş değil. 
Peki Türkiye’nin harekat planında ne var. Ankara’daki kulis bilgilerine göre amaç İdlib’ten Tel Rifat hattına koridor oluşturmak. SABAH’ın bununla ilgili Ankara’ya dayandırdığı haberine göre bu planın detaylarında şu adımlar var:

İDLİB OPERASYONU NE AMAÇLIYOR

Bu çerçevede Halep’in kuzey batısında, Afrin’in güneyinde yer alan Cinderisi terör örgütü PYD unsurlarından temizlenecek. Cinderisi’nden Fırat Kalkanı Harekâtı ile temizlenen Azez bölgesine ‘geçiş koridoru’ oluşturulacak. Planın omurgası, kurtarılmış bölgeler ile İdlib çatışmasızlık bölgesi arasında oluşturulacak bu trafik kanalı olacak.
Operasyonla amaçlanan Azez Koridoru
Halep’in kuzeyinde bulunan Tel Rıfat ilçesi hazırlanan planda önemli bir yer tutuyor. Cinderisi’nden sonra ikinci önemli nokta Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolünde yer alan Tel Rıfat olacak. Tel Rıfat, YPG’lilerden oluşan SDG unsurlarından temizlenerek güvenli bölge haline getirilecek. Rusya, Azez bölgesindeki Tel Rıfatlıların ilçelerine dönmelerini sağlayacak. Açılan geçiş koridoru sayesinde İdlib’deki siviller de Tel Rıfat’a tahliye edilecek.


Böylece Afrin abluka altına alınarak Amanoslar üzerinden Türkiye sınırında tehdit oluşturması önlenecek. 

Saat:14.17 Henüz hiç bir muhalif savaşçı İdlib’e saldırı için fiili atak başlatmış değil. Grupları Suriye Türkiye Reyhanlı hattındaki tampon bölgelerde bekletildiği rapor ediliyor.

Saat: 14.57: Liwa Mutasım Tugayı, yaptığı açıklamada, “Operasyona kendilerinin öncülük ettiğini TSK’nın sadece desteklediğini duyurdu. 

Saat: 15.14: ÖSO savaşçılarının bazı noktalardan İdlib’e girmesi için, sınır hattına yerleştirilen beton bloklardan bazılarının Kafr Lüsin köyünde kaldırıldığı bildirildi.
Saat: 16.13: Muhalifler, rejim unsurlarının güneyden saldırdığı, batı tarafından muhaliflerin saldırı için hazırlık yaptığı İdlib için açıklama yaptı. HTŞ üyesi savaşçılar adına yapılan gayri resmi açıklamada “Türkiye ve Rejimin birbirinden farklı olmadığı, ikisinin de aynı olduğu” ifade edildi.
Saat: 17.11: Idlib’deki kaynaklara göre, yaklaşık 500 ÖSO savaşçısı Türkiye’den Suriye’ye geçti.

SESSİZ BEKLEYİŞ SÜRÜYOR
Saat: 17.43: Halen İdlib’te ÖSO/TSK güçleri ile Heyet’i Tahrir Şam (HTŞ) arasında bir çatışma rapor edilmedi. ÖSO/TSK’nın, Reyhanlı hattındaki tampon bölge dışından çıkıp Suriye içine girdiğine dair doğrulanmış bir kaynak da bulunmuyor. Türk insansız hava araçlarının İdlib üzerinde yoğun uçuşlar yaptığı belirtilirken, henüz çatışma yaşandığına ilişkin bilgi yok.

Saat: 23.28: İdlip’te an itibari ile operasyon olduğuna dair hiç bir gelişme kaydedilmedi.

8 EKİM PAZAR 2017

Saat: 00.05: Yerel kaynaklar, HTS’nin Darat İzzah kasabasının doğusunda geri çekileceğini iddia ediyor. 

“ANLAŞMA SAĞLANDI” İDDİASI

9 EKİM PAZARTESİ
Saat: 11.00: Hatay Reyhanlı’dan Suriye’deki tampon bölgeye giren Türkiye destekli ÖSO unsurları HTS ile görüşmelerini sürdürüyor. Aralarında Türk yetkililerin de olduğu bir grup ÖSO unsurunun HTS eskortunda İdlib / Halep’i ziyaret ettiğine dair görüntüler ortaya çıktı. 
Görüşmelerin ana çerçevesinin, İdlib’te Afrin’e yakın hatların kontrolünün Türk destekli ÖSO kontrolüne bırakılması konularının ele alındığı ve anlaşma sağlandığı belirtiliyor. 

TSK VE ÖSO AFRİN GÜNEY SINIRINDA


Saat: 11.10: Türk zırhlı birliklerinin Hatay Reynanlı hatlarında bekletilirken, olası bir savaş ya da çatışmanın beklenmediği bildiriliyor.
İdlib son durum 9-ekim-2017
Sınır duvarında hazır bekleyen TSK unsurları.

12.00: Türk ordusu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 8 Ekim’de Suriye’nin “İdlib bölgesindeki keşif faaliyetine başladığını” açıkladı

12.23: ÖSO’ya bağlı Türkiye destekli Nureddin Zengi Tugayları, TSK birliklerinin HTS eşliğinde Afrin’in Dayr Sim’an-Seman tepesi- (Haritada Dar Ta İzzah olarak ifade edilen bölge civarı) bölgesine gittiğini duyurdu.

12.36: Türkiye’nin bu planla YPG sınırına kadar olan hatta kontrol sağlamak için HTŞ ile ÖSO ve Türk delegasyonu aracılığıyla anlaştığı belirtiliyor.

Afrin'in Dayr Sim'an-Seman tepesi- haritada Dar Ta İzzah
Afrin’in Dayr Sim’an-Seman tepesi- haritada Dar Ta İzzah olarak gösterilen bölgede.

Hat bir anlamda Türkiye ile onun desteklediği ÖSO güçleri ile HTŞ arasında yeni sınır hattı olmuş durumda. Türkiye’nin bu noktadan, Fırat Kalkanı operasyonu ile ele geçirilen “Azez hattına” bir koridor açmayı planladığı belirtiliyor. Planla Afrin 4 yönlü olarak kuşatılması hedefleniyor. 

Türkiye’nin ve Türkiye’nin desteklediği ÖSO’nun HTŞ kontrolünde bulunan İdlib’in daha güneyindeki alanlara yönelik saldırı girişimi an itibariyle beklenmiyor.


IŞİD, İDLİB GÜNEYİNDE 3 KÖYÜ ELE GEÇİRDİ
Saat: 13.40: IŞİD, İdlib güneydoğusu Hama Kuzeybatısında kalan hatta HTŞ noktalarına saldırdı. Bölge kaynakları aralarından tankların da bulunduğu 25’den fazla araçla IŞİD’in Hama sınırları içinde (kuzeydoğusu) kalan Rahjan’a girdiğini raporladı.

İdlib merkez harita-ekim-2017
IŞİD’in saldırdığı bölge: İdlib son durum harita 9 Ekim 2017

Rebel bölgesinde çatışmaların sürdüğü ve IŞİD’in en az 3 köyü ele geçirdiği belirtildi. Gelişme IŞİD tarafından resmin duyuruldu. IŞİD’in haber ajansı AMAK, yayınladığı bildiride bölgedeki HTS unsurlarına saldırı bilgisini raporladı.

HTŞ, AÇIKLAMA YAPTI

14.41: HTŞ ise yayınladığı açıklama ile Suriye rejim ve Rus güçlerini suçladı. HTŞ, bölgede IŞİD’in olmadığını, ancak Rusya ve rejimin Khanasser’i (Hanasır) geçmesine izin verdiğini ileri sürdü. Açıklamada, ayrıca, HTS kuvvetlerinin bölgeye sevkedildiği bilgisi de verildi.


18.00: IŞİD’in Hama doğusunda kısa süre önce rejim kontrolüne geçen Selamiyah bölgesinden Hama kuzey hattına sızdığı öğrenildi. Rejim güçleri bu hattı 4 Ekim’de ele geçirmesine karşın tam kontrol sağlamış değil.

HTŞ VE IŞİD SAVAŞIYOR
10 EKİM SALI


04.00: HTŞ, IŞİD’in kontrolündeki Qasr Ibn Wardan ve Muslokhah köylerini ele geçirdi (Doğu Hama)

Hama kuzeydoğu, İdlib güneydoğu hattı. HTŞ savaşçıları takviye gönderiyor.

10.00: HST, Doğu Hama’daki 2 daha köyü geri aldı. Buyud ve Andarin. 


Reynalı’dan giriş yapan TSK unsurları Darrat İzza (Dar İzzah) hattında.
11.22: IŞİD ve HTŞ arasındaki çatışmalar sürdüğü bildirildi.

TSK DARRAT İZZAH’TA KONUŞLANDI


11 EKİM: Türk güvenlik ve askeri keşif ekipleri çalışmalarını tamamladı ve kontrol noktaları koydu ve TSK’nın İdlib Suriye’ye girmeden önceki rotalarını belirledi.

12 EKİM: Türk askeri yetkilileri ve mühendislerle Atka’nın üzerinden Darrat İzza ve Şeyh Ak’a giden Atina üzerinden 6 arabanın yeni bir girişi bildirildi. TSK unsurlarının bölgeye konuşlanmaya başladığı bildirildi.

23.00: Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) bağlı birlikler 12 Ekm 23:00 sıralarında Hatay Reyhanlı’dan Suriye’ye giriş yapmaya başladı. Çok sayıda zırhlı araç, sınır kapısının Suriye tarafındaki Bab el Selama kapısından Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Heyet-i Tahrir Şam (HTŞ) arasındaki tampon bölgeye giriş yaptı. Konvoyun Darrat İzza hattına doğru ilerlediği bildirildi. Detaylar

TSK’dan İdlib açıklaması
13 EKİM:

Saat: 09.00:
Genelkurmay Başkanlığınca, Astana Süreci kapsamında, ateşkesin tesis, gözetim ve devamını sağlamak, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve yerlerinden edilenlerin evlerine dönmesi için uygun şartları temin etmek amacıyla İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde görev yapacak Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, dünden itibaren gözlem noktalarını teşkil faaliyetlerine başladığı bildirildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir