Kerkük resmen işgal edildi


Çoğunluğu Arap ve Türklerin oluşturduğu, Kürtlerin de birlikte yaşadığı Kerkük, PKK ile de ittifak halinde olan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi olan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim eliyle resmen işgal edildi. Kerim’in talimatıyla kentteki hükumet binalarına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrakları çekilirken, Kürtçe’nin resmi yazışmalarda kullanılması talimatı da verildi. Talimata aykırı hareket edenlerin ise cezalandırılacağı kaydedildi.

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim‘in kamu binalarına Irak Kürt
Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının asılması kararına ilişkin konuşan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi ise “valinin ateşle oynadığını” söyledi.

Salihi, “Kerkük Valisi, Türkmenlerin göz bebeği ve Türk
şehri olan Kerkük’e Kürdistan bayrağını diktirerek ateşle oynuyor ve kentte
kardeş kavgası çıkarmak istiyor” değerlendirmesinde bulundu.


KİM HANGİ TARAFTA
Irak’ın kuzeyinde, “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani‘nin başkanlığını yaptığı özerk bir yönetim bulunuyor. Ancak bu bölgesel yönetimin otoritesi, tüm bölgeyi kuşatamadığı gibi Türkiye sınırına kadar uzanan alanda 2 farklı yapı daha etkinliğini sürdürüyor. Bunlardan biri daha önce Irak Cumhurbaşkanlığı da yapan, ama en başından beri Barzani’nin bölgedeki rakibi Celal Talabani‘nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB). Diğeri ise Türkiye sınırında (Dohuk, Sincar, Kerkük) etkili olan PKK
Barzani Liberal Kürtçülük inşaa ederken, Talabani ise Sosyalist ideolojiyi savundu. İki yapı birbiriyle silahlı mücadele de verdi. Bu nedenle KYB aynı zamanda PKK ile de kurduğu iyi ilişkileriyle biliniyor.

BARZANİ, TALABANİ, PKK…
Resmi olarak tek bir yönetim varmış gibi görünse de, Irak’ın kuzeyi bölgelere göre bu gruplar arasında fiili anlamda bölünmüş durumda.
Bu bölgelerin fili yönetimi Barzani Peşmergeleri, Talabani Peşmergeleri ve PKK-YPŞ militanları arasında parçalanmış durumda.
Barzani Erbil’de etkinken, Talabani Kerkük’te etkin. PKK da ilk kez Talabani’nin daveti ile Kerkük’e yerleşirken, PKK aynı zamanda Duhok, Kandil, Sincar hattında kontrolü sağlamış durumda.

TALABANİ KERKÜK’E PKK’I YERLEŞTİRDİ
Talabani’nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi valinin Kerkük’te attığı adımlar ise daha çok PKK’nın altyapısına hizmet etmesi açısından kritik önemde. Zira bölgede tanınan tek resmi yapı “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) olduğu için, PKK bu yapı üzerinden “Kürt” kartını kendi lehine devşirmek istiyor. 
IŞİD’in Haziran 2014 tarihinde ülkenin 2’nci büyük kentti Musul ve diğer bölgeleri ele geçirmesinden sonra, fırsatı değerlendiren IKBY’ye bağlı Peşmerge, Kerkük başta olmak üzere “tartışmalı bölgelerin” büyük çoğunluğunu kendi hakimiyetine alarak işgal etmişti. 
Kerkük kenti aynı zamanda Duhok kentinden sonra en çok iç göçmen barındıran 2’nci kent 

ADIM ADIM KOPUŞ…
Irak’ın kuzeyi, 1990’lardan itibaren ABD politikaları sonucu ülke içinde “tartışmalı” hale getirildi. ABD, Irak işgali sırasında, ülkenin batısında kendisine cephe hattı açtığı için Peşmerge ve PKK’nın konuşlandırıldığı Irak’ın kuzeyini Saddam Hüseyin’e karşı korumaya almış, 1991’de başlayan süreç, 2002 Irak işgali ile “Uçuşa yasak bölge ile” kuzeyde defacto bölge oluşturulmuştu. 2002’den itibaren PKK Kandil’de, Barzani ise Süleymaniye, Erbil arasında güç kazanmıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir