Türkiye’den, Fransa’nın “YPG ile arabulucuk” teklifine yanıt

Macron ve Trump’ın, “Suriye konusunda mutabakata varması” ardından, YPG ve PYD Macron tarafından sarayda ağırlandı. Örgüte destek ve garanti sözü verdikten sonra Fransız liderin “Türkiye ile YPG arasında arabuluculuk yapabilirim” sözlerine ise Türkiye’den yanıt geldi.


Fransız lider Macron ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Suriye’de faaliyet gösteren Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) destek verme taahhüdüne tepki gösterdi ve “Bu tür terör yapılanmaları ile Türkiye arasında diyalog/arabuluculuk/temas kurulması gibi yaklaşımları reddettiklerini” açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ankara’da yaptığı değerlendirmede, “Siz kim oluyorsunuz ki bir terör örgütüyle Türkiye arasında arabuluculuk ifadesini ağzınıza alabiliyorsunuz” diyerek tepkisini dile getirdi.

Macron PYD’li heyeti Sarayda ağırlamıştı

Aralarında YPG’lilerin de bulunduğu bir SDG heyeti ile dün Fransa’da görüşme gerçekleştiren Macron, SDG’ye destek vereceğini garanti ederken, Kürt yetkililer Macron’un bölgeye asker göndermeyi taahhüt ettiğini belirtti.

Macron dün PYD heyeti kabul etmiş ve “destek” sözü vermişti.

Görüşmenin ardından Fransa cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada “(Macron) Fransa ve uluslararası toplumun yardımıyla SDG ve Türkiye arasında bir diyalogun kurulabileceğini umuyor” ifadesine de yer verildi.

Bu açıklamalara Twitter hesabından tepki gösteren Kalın, “Türkiye’nin, SDG adı altında kendini meşrulaştırmaya çalışan PKK/PYD/YPG ile ilgili duruşu açık ve nettir. Türkiye ile bu tür terör yapılanmaları arasında ‘diyalog, temas, arabuluculuk’ gibi ciddiyetten uzak yaklaşımları reddediyoruz” dedi.

Kalın “Terör yapılanmalarını meşrulaştırmak anlamına gelecek adımlar atmak yerine dost ve müttefik kabul ettiğimiz ülkeler, terörün her türüne karşı açık ve net bir tavır sergilemelidir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan: O bölgeler için hazırlıklara başladık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ankara’da yaptığı değerlendirmede, “Geçen hafta Macron’un kendisiyle bizzat görüştüm. Baktım garip garip şeyler söylüyor. Tabii garip garip şeyler söyleyince de kendisine biraz frekansı yüksek oldu ama söylemek zorunda kaldım. Çünkü bizim Silahlı Kuvvetlerimizi, bizi, kalkıp da asla kabullenemeyeceğimiz bir yere oturtmak kimsenin haddine değil.”

Erdoğan, “Türkiye ile YPG arasında arabulucu olabiliriz lafı doğruysa, bu açıklama haddini ve boyunu aşan bir laf” dedikten sonra “Türkiye’nin Tel Abyad, Rasulayn gibi Suriye kuzeyindeki YPG kontrolünde bulunana bölgelere yönelik hazırlıklarına da başladığını” belirtti. Şunları aktardı:

  • Ayn el Arap, Tel Abyad, Resulayn, Haseke gibi Irak sınırına doğru olan bölgeleri de terörden temizlemek için gereken hazırlıklara başladık.

  • Bunların arkadaşlarının YPG’liler yani bölgemizdeki en eli kanlı, en ahlaksız, en haysiyet yoksunu, en insanlık düşmanı teröristler olduğunu gördük. Bu tavrından sonra Fransa’nın hiçbir terör örgütünden, hiçbir teröristten, hiçbir terör eyleminden şikayetçi olma hakkı kalmamıştır. Teröristlerle yatıp kalkan hatta onları saraylarında ağırlayanlar, yaptıkları yanlışı er geç anlayacaktır.

  • Ey Batı, ‘SDG’ dediğiniz Suriye Demokratik Güçleri, bu terör örgütünün aynısıdır. Bunlarla siz, bizi aldatmaya çalışıyorsunuz. Kusura bakmayın, biz bunların hepsinin temelini biliriz, hücrelerini okuruz. Dolayısıyla, bunları bize yutturamazsınız. Bunların adresine varana kadar, hepsinin künyesi bizde var. 24 saatte bir ismini değiştirseniz, biz bunları tanırız.

Elysee Sarayı o görüşmeye ilişkin açıklama yaptı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, PYD/PKK’nın paravanı SDG’yi temsil eden bir heyetle görüşmesinde, Fransa’nın PKK’ya karşı verdiği mücadeleyi ve Türkiye’nin güvenliğine olan bağlılığını hatırlattığı belirtilmişti.

Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Macron’un dün PYD/PKK’lıların ağırlığını teşkil ettiği SDG heyetini kabul ettiği duyuruldu.

Heyet tarafından Macron’a Suriye’nin kuzeyindeki insani durum hakkında bilgi verildiği kaydedilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Macron’un ise “SDG’nin Fransa’nın da içinde olduğu uluslararası koalisyonla IŞİD’e karşı mücadelede önemli bir rol oynadığını” söylediği aktarıldı.

Açıklamada, “Macron, Fransa’nın SDG’ye olan desteği konusunda güvence verdi. Suriye sorununa siyasi bir çözüm beklerken, Fransa kapsayıcı ve dengeli bir yönetim şekli çerçevesinde özellikle Suriye’nin kuzeydoğusundaki güvenlik bölgesinin istikrara kavuşması ve IŞİD’in yeniden dirilmesini önlemek için SDG’ye desteğini belirtti.” ifadesine yer verildi.

Macron’un bu görüşmede Fransa’nın PKK ile mücadelesine ve Türkiye’nin güvenliğine de değindiği bildirilen açıklamada, “Macron, Fransa’nın PKK’ya karşı verdiği mücadeleyi ve Türkiye’nin güvenliğine olan bağlılığını hatırlattı.” bilgisi paylaşıldı.

Ayrıca açıklamada, Macron’un görüşmede, “SDG’nin terör örgütü PKK ile hiçbir operasyonel bağı olmadığına dair verdiği taahhüdün farkında olduğunu” dile getirdiği kaydedildi.

Macron’un, nereden gelirse gelsin her türlü terör saldırısının kınanması gerektiğini belirttiği aktarılan açıklamada, “Macron, Fransa’nın ve uluslararası toplumun desteğiyle SDG ile Türkiye arasında bir diyaloğun kurulmasını istiyor.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Macron’un, ilgili ülkelerle Suriye’de güvenliği tesis etmek ve kapsayıcı siyasi bir geçişe doğru ilerlemek için Fransa’nın elinden geleni yapacağını sözlerine eklediği bilgisi verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir