YPG, Rakka’ya saldıracak çünkü…


SURİYE Sarı: YPG / Siyah: IŞİD / Kırmızı: Rejim / Yeşil: Muhalifler

HABERYİRMİ /ANALİZ – Suriye’nin kuzeyinde kartlar yeniden karılıyor. 
Mayıs ayında Türkiye sınırındaki Menbiç’i alan ve sınıra sıfır konumdaki Cerablus için harekete geçen YPG’nin “Koridor” hayali, Türkiye’nin operasyonuyla şimdilik durduruldu. 
YPG için Türkiye’nin 877 kilometrelik Suriye sınırının tümünü içine alan “Rojova federasyonu” hayalini gerçekleştirmesi için Menbiç, El Bab ve en batıda Afrin’i ele geçirmesi gerekiyor.
Ancak Türkiye’nin Cerablus operasyonu ve sonrasında ilçenin güney batısında bulunan Bab bölgesine doğru operasyon ihtimali, YPG’nin bu planını durdurmuşa benziyor. Örgütün göstermelik de olsa “Menbiç’ten Çekildik” açıklaması da bunu doğrular nitelikte. 


FIRAT’IN BATISINDA TIKANAN YPG’NİN TEK ALTERNATİFİ RAKKA 
YPG için Fırat’ın batısına dair planları en azından şimdilik ertelendi denilebilir. Bu durumda örgütün tek alternatifi Rakka olacak gibi görünüyor. Zira, Haseke’de kontrolü ele alan ve Esad’la da “Ateşkes” imzalayan örgüt, burada da “doyma noktasına” ulaştığı için Rakka’ya yönelecek. Böylece ABD ve Rusya’yı rahatsız etmeden, Türkiye’nin de tepkisini çekmemiş olacak.
Zaten YPG kaynaklarının, Fırat’ın batısına çekilme kararının altında “Rakka” planı olduğu açıkça ifade edilmeye de başlandı.

En can alıcı soru ise bunun nasıl olacağı… 
Menbiç’i yoğun hava bombardımanı desteğine rağmen, 2 ayda büyük kayıplar vererek kontrol edebilen YPG, Menbiç’ten çok daha büyük olan Rakka’yı nasıl kontrol altına alabilecek.
Cevap bekleyen asıl soru bu… 
Daha önce ele geçirilen kritik noktaların “nasıl alındığı” ile ilgili strateji ve planlamalar gözönüne alındığında, yine benzer biçimde “Farklı güçlerin, eş zamanlı olarak, farklı cephelerden harekete geçmesi” YPG için Rakka’ya giden yolu açabilir!
Peşmerge ve Irak güçleri Musul’a baskı kurarken, Esad, batıdan, YPG kuzeyden Rakka’ya saldıracaktır. Bu arada TSK ve ÖSO unsurlarının Halep’teki baskısı, buradan gelecek lojistiğin de zora girmesine neden olacaktır. 


Suriye / Rakka Google Maps

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir