Ebubekir Şekau, öldüğü yönündeki iddiaları yalanladı


Ebubekir Şekau, (Abubakar Shekau)

Boko Haram‘ın lideri Ebubekir Şekau, (Abubakar Shekau) Nijerya ordusu tarafından ortaya atılan ‘geçen ayki saldırılarda öldürüldü ya da ağır yaralandı‘ iddiasını video mesajla yalanladı.
Pazar günü (25 Eylül) sosyal medya üzerinden yayınlanan videoda, kendisiyle ilgili öldü haberlerini hatırlatan Şekau, Nijerya güçlerine meydan okudu. Şekau vidoda, “Ey zorbalar, iddianızın aksine sağlıklıyım, mutlu ve güvenlik içindeyim” dedi.
Nijarya ordusu daha önce düzenlenen bir hava saldırısında Şekau‘nun yaralandığını duyurmuş, bazı kaynaklar da Şekau‘nun aldığı ölümcül yaralar sonucu hayatını kaybetmiş olabileceğini ileri sürmüştü.
Boko Haram lideri, 2015 başında IŞİD‘e bağlılık yemini etmiş, Mart ayında da bu biat kabul edilerek örgüt “İslam Devleti Afrika Eyaleti” adını almıştı. 
Geçen Ağustos’ta ise IŞİD, Şekau‘nun yerine Boko Haram kurucusu olan Muhammed Yusuf‘un 22 yaşındaki oğlu Nijeryalı Ebumusa Albarnawi‘nin örgütün liderliğine getirildiğini duyurmuştu. 
Şekau‘nun bağlı olduğu IŞİD tarafından görevden alınmasının ardındaki neden ise hala net olarak bilinmiyor. Şekau’nun öldüğü yönündeki haberler sonrası görevden alınmış olabileceği yapılan değerlendirmelerden bazıları arasında…  
Ancak o dün yayınlanan video kaydı ile (25 Eylül) ölmediğini, hâlâ görevde olduğunu duyurdu. Şekau’ya ait, son yayınlanan mesajın videosunda da öncekilerde olduğu gibi “İslam Devleti” (IŞİD) sancağının bulunması dikkatlerden kaçmadı. “Cemaat es-Sulh Sünnet Li Dava Vel Cihad” (Dava ve Cihad için Barış ve Sünnet Cemaati) İmamı Ebubekir Şekau’nun yeni mesajı” başlıklı videoda Şekau, tefsir ve sünnet ansiklopedilerinin arkasında konuşmasını yapıyor.

Ebubekir Şekau’nun (Abubakar Shekau) yayınladığı son videosu
Batı’nın “Boko Haram” olarak isimlendirdiği örgütün gerçek adı “Cemaat es-Sulh Sünnet Li Dava Vel Cihad” (Dava ve Cihad için Barış ve Sünnet Cemaati). 
Karşı görüşteki halk ve batının tanımlaması “Boko Haram” adı ise “batı eğitimi” anlamına gelen Boko’nun “haram” olduğu görüşünden alıyor. 
2001’de kurulan Boko Haram, “toplumdaki çürümüşlüğü, yozlaşmış Batı değerleriyle” ilişkilendiriyor ve demokrasinin modern fikirlerini reddederken, herkesi “gerçek İslam”a çağırıyor.
Örgütün ilk lideri Muhammed Yusuf 2009’da Nijerya’da gözaltındayken öldürüldü. Tepkilerin kaosa dönmesi üzerine yönetim örgütün ortadan kaldırılması talimatı verse de bunda başarılı olunamadı. 
İslam alimi İbn-i Teymiye‘nin görüşlerini benimsediği söylenen Yusuf, kendisini takip edenlere, “Batı’dan örnek alınan her şeyden kaçınmaları çağrısında” bulunuyordu.
Boko Haram militanlarının, Borno eyaletinde, Kamerun sınırındaki Sambisa ormanında yaşadıkları sanılıyor. Aynı bölgedeki Gwazho tepesinde yaşayanların da  olduğu söylendiği gibi örgütün komşu Kamerun’da da çok sayıda üssü bulunduğu iddia ediliyor.
Boko Haram, ülkede ve ABD’de terör örgütü olarak tanınıyor. Boko Haram’ın ideoloğu Ebubekir Şekau’yu ölü ya da diri ele geçirene ABD 7 milyon dolar ödül vaadediyor. Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir