Ahrar el Şam ve Cundul Aksa ipleri kopardı


İdlib’te muhalifler bölünüyor.

Ahrar el-Şam Şura Konseyi lideri ‘Şeyh Ebu Issa‘ sosyal medya sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Ahrar el-Şam ve JUND el-Aksa (Cundul Aksa) arasındaki “ateşkes” iddialarını yalanladı. 
JUND el-Aksa ile ateşkes olmadığını ve olmayacağı belirtilen Issa, “JUND el-Aksa ile ateşkes yoktur, biat yoktur. Onlar buradan temizlenene kadar durmayacağız” ifadelerine yer verdi.
YİNE ÇATIŞTILAR 
İki taraf arasında dün gece de çatışma yaşandı. İdlib’te meydana gelen kısa süreli çatışmada ölü ya da yaralı bilgisi netleşmedi. 



NEDEN SAVAŞIYORLAR 
Suriye’nin en güçlü silahlı örgütlerinden Ahrar’uş Şam, insan kaynağının önemli bir kısmı Suriyeli olmayan savaşçılardan oluşan Cundul Aksa ile mücadele ediyor. Savaşın nasıl başladığı ve nasıl bu noktaya gelindiği ise görünenden daha karmaşık.
İdlib’in muhaliflerce alınması öncesinde muhalif guruplar “Fetih Cephesi” adıyla ortak bir yapılanmaya gitti. Sorunların kaynağı İdlib Esad güçlerinden alındıktan sonra başladı. Ahrar el Şam İdlib merkeze, Cundul Aksa ise kıyı İdlib sınır kesimlerine daha çok Hama’ya yoğunlaştı. Oysa iki grup da Nusra Cephesi ile birlikte hareket ediyordu. Bölgedeki otorite rekabetinin neden olduğu bazı küçük sorunlar giderek büyüdü. Önce Cundul Aksa bazı Ahrar el Şam savaşçılarının kendisine saldırdığını ileri sürdü. Karşılıklı suçlamalar büyüyerek devam etti.
Eylül ayında bu kez Ahrar’uş Şam, Cundul Aksa’yı Eriha’daki Ahrar’uş Şam liderlerine saldırmakla suçladı ve tansiyonun yükselmesinin ardından bu kez Ahrar’uş Şam’ın kalbi denilebilecek bir kentte; Binniş’te bir bombalı araç saldırısı yaşandı. Saldırının ardından Ahrar’uş Şam kanadından Cundul Aksa’yı suçlayan pek çok açıklama geldi.
Son olarak 5 Ekim’i 6 Ekim’e bağlayan gece Cundul Aksa ile Ahrar’uş Şam arasındaki çatışmalar yeniden başladı.
Yaşanan çatışmaların ardından Cundul Aksa, “Ahrar’uş Şam saldırıları durmazsa Hama operasyonundan çekileceğini” açıkladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir