Çocuk savaşçı konuştu: Suriye kimlikleri kullandık


Şam Cephesi tutsak olarak tuttuğu IŞİD’in genç savaşçısı ile yaptığı video kaydını yayınladı. 7 Ekim’de IŞİD’le yaptığı “esir takası değişimi” ile serbest kalan Ahmet Muhammet Neccar’a ait (Ebu Hanzala El Hazvani) toplam 2 dakika 43 saniyelik video kaydında, gencin, üzerinde IŞİD’in tutsaklara giydirdiği turuncu tulum görülüyor. 

IŞİD’in bölgedeki hareketlerine dair bilgiler anlatan tutsak, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) ait bölgelere girişte, daha rahat hareket edebilmek için Suriye kimliklerini kullandıklarını söylüyor. Şam Cephesi ise bunun “Suriye rejimi ile IŞİD arasındaki işbirliğinin kanıtı” olduğunu savunuyor. 

Diğer taraftan IŞİD’in sızma operasyonlarında YPG kıyafetleri ya da ÖSO üniforması kullandığı, hatta Irak’ta “Irak Özel Kuvvetler” üniformaları giyerek serbest şekilde en korunaklı noktalara saldırdığı biliniyor. 

Şam Cephesi, videodaki IŞİD savaşçısının 7 Ekim’deki takasla serbest bırakıldığını açıkladı.

Şam Cephesi nedir, hangi gruplardan oluşur:

Şam Cephesi ya da Levant Cephesi, (Arapça: الجبهة الشامية, Latin alfabesiyle Cephetül Şamiye) Suriye İç Savaşı sırasında, Halep’te muhalifler tarafından kurulmuş ortak operasyon gücü. Şam Cephesine mensup muhalif gruplar genelde Sünni gruplar olmakla birlikte, hem ılımlı gruplar hem de Selefi çizgideki gruplar mevcut. 
Türkiye ve Kuzey Suriye’de aylarca süren görüşmelerden sonra, İslami CepheMücahid OrdusuNureddin Zengi HareketiFastakim Kama Umirt ve Doğruluk ile Gelişim Cephesi 25 Aralık 2014 tarihinde Şam Cephesi adı altında güçlerini birleştirme kararı aldı. Batı destekli Hazm Hareketi de koalisyona 30 Ocak 2015 tarihinde dahil edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir