Kerkük gitti geldi


Kerkük Merkez.

kerkük kimin kontrolünde, ırak kerkük fotoğrafları, kerkük
kimin elinde, kerkük nüfusu 2016, kerkük kimin yönetiminde, kerkuk nereye baglidir

Dikkatler Musul operasyonundayken IŞİD 20 Ekim gecesi Kerkük’e sızdı. 50 kişiyle Kerkük merkezine sızan IŞİD, 21 Ekim sabahı 8 yönetim binasını kontrol altına aldı. Bombalı araç saldırılarıyla “şok baskın” şeklinde düzenlenen saldırı sonrası IŞİD’e yakın haber Ajansı Amak, kentin yarısında kontrol sağlandığını duyurdu. Kürt yönetiminin sabah saatlerinde “Teröristler öldürüldü, bir kaçı binalarda sıkıştırıldı” diyerek duyurduğu gelişmenin, yapılan açıklamadan çok daha ciddi olduğu ortaya çıktı. Kerkük’te bir çok noktanın IŞİD tarafından ele geçilmesi ardından önce PKK’dan yardım talep eden Peşmerge, eş zamanlı saldırının tüm kentte gerçekleştiğini fark edince ABD’dan da hava desteği talep etti. 
RESMİ BİNALAR KAYBEDİLDİ
20 Ekim gecesi Kerkük merkezinin birkaç kilometre güneyindeki Baba Gurur bölgesinde başlayan baskın esnasında Peşmerge kontrolündeki polis, belediye  ve diğer resmi kurumlar hedef alındı. Çok sayıda resmi binanın IŞİD tarafından ele geçirildiği öğrenildi. 
IŞİD’e yakın haber ajansı AMAK, IŞİD savaşçılarının yaptığı baskında Kerkük merkezdeki tüm güvenlik güçlerinin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. El Cezire, baskının 50 kişilik grup tarafından düzenlendiği bilgisini paylaştı.
UÇAKLAR HAVALANDI, TANKLAR KENTE GİRİYOR
Peşmerge kaynakları, bazı IŞİD savaşçılarının öldürüldüğünü duyurdu. Bazı kaynaklar 21 Ekim saat 11.00 itibariyle durumun kontrol altına alındığını duyurdu. Ancak çok geçmeden durumun böyle olmadığı anlaşıldı. Önce Süleymani’den özel birlikler, ardından da PKK kente geldi. Kürt güçleri hava desteği talep etti. Kente tanklar ilerliyor.   
Savaş uçaklarının Kerkük’te sabah saatlerinden beri çatışmaların yaşandığı ve IŞİD’lilerin bulunduğu binayı vurduğu bildirildi.
Öte yandan Rûdaw muhabiri, IŞİD’lilerin girdiği kent merkezindeki Mecidiye Caddesi’ndeki otelin, bölgeye gelen tank ve zırhlı araçlarla kuşatıldığını aktardı.
“KERKÜK’ÜN YARISINDA KONTROL SAĞLADIK”
IŞİD’e yakın haber ajansı Amak, Kerkük’te bazı mahallelerin IŞİD tarafından kontrol altına alındığını duyurdu. “Ghernata” (Gırnata) ve Mamdouda mahallelerinin ele geçirildiği bilgisini paylaştı. Bu arada Kerkük’e destek için Süleymaniye‘den “Terörle Mücadele Birimileri‘nin” bölgeye sevkedildiği öğrenildi. Çatışmaların şiddetlenmesi üzerine operasyondan canlı yayın veren Barzani’ye yakın haber sitesi Rudaw da, canlı yayınını kesti. PKK’lı savaşçıların da Peşmerge güçlerine katıldığı rapor edildi. Öğle saatlerinde yapılan açıklama sonrası AMAK, kentin yarısının kontrol altına alındığını duyurdu. 
DABIS SANTRALİ IŞİD KONTROLÜNDE
IŞİD Kerkek kent merkezinin kuzeybatısında, Erbil’in ise güneyindeki Dabis santralini de ele geçirdi. Santral, bölgenin en büyük elektrik santrali konumunda. Aşağıdaki görüntülerde Peşmerge, santrali gören güvenlik kamerasından, IŞİD unsurlarının santrale ele geçirmesini izliyor.

IŞİD öğle saatlerinde Kerkük’te Valilik binasına saldırdı. Kerkük Baba Gurgur Iskak Evleri, Mansur Mahallesi, Kerkük Üniversitesi, Efendiler semti, Vasıtı. Domız bölgelerinde şiddetli çatışmalar sürüyor. Kerkük genelindeki son durum ise şöyle;

Kerkük kent merkezi. (Siyah) IŞİD saldırı alanları… (Sarı Peşmerge)

PEŞMERGE: KONTROL ALTINA ALINDI
Çatışmalar 22 Ekim itibariyle devam etti. Peşmerge askeri kaynakları, saldırının 36-50 arasında IŞİD unsurunca gerçekleştirildiği, grubun resmi binaları ele geçirmeyi hedeflediğini açıkladı. 
Kerkük Güvenlik Hizmetleri saldırıla 46 kişinin öldüğünü 146 kişinin yaralandığını duyurdu. IŞİD kaynakları ise çatışmalarda ölen ve yaralanan Peşmerge sayısının 200’e yaklaştığını duyurdu. 

Dün ABD’nin bir Türkmen köyünü hedef aldığı bombalamada ise 50’ye yakın sivil hayatını kaybetti. Peşmerge güçleri ise camiden çıkan imamın da bulunduğu cemaate “IŞİ’li diyerek ateş açtı. Saldırıda imam dahil 2 kişi öldü.  
Yerel kaynaklar bölgede çatışmaların sürdüğünü duyurdu. Peşmerge ise IŞİD’lilerin temizlendiği, bazı noktalarda “bir kaç IŞİD’linin temizlenmesi için” operasyonların sürdüğünü duyurdu.

Gece saatlerinde bazı noktalarda kontrolü alan IŞİD, anonslarla sesleniyor.

Irak’ın kuzeyindeki Kürt federal yönetimine bağlı olan Kerkük’te, çoğunluğu sünni Türkmen, Arap ve Kürtler yaşıyor.   

Bu haber şu kelimelerle arandı: kerkük kimin kontrolünde, ırak kerkük fotoğrafları, kerkük
kimin elinde, kerkük nüfusu 2016, kerkük kimin yönetiminde, kerkuk nereye baglidir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir