Öküz öldü, ortaklık bozuldu: Rakka Suvar operasyondan ayrıldı!


YPG’nin Rakka saldırısında ortaklarından Rakka Suvar, 6 Kasım’da başlayan Rakka operasyonundan çekildiğini duyurdu. Örgüt, yayınladığı bildiride alınan karara “YPG ile olan problemleri” gerekçe gösterdi. Haberyirmi bozulan ortaklığın hikayesini sizler için yazdı.

Bir adı Rakka Suvar, diğer taraftan Liva Tuvar el-Rakka olarak da biliniyor. Türkçeye Rakka Devrimciler Tugayı olarak çevrilebilir. Aslında tüm ipleri YPG‘nin elinde olan, Suriye Demokratik Güçleri‘nin (SDF) YPG’den sonra en büyük katılımcısı… Örgüt, 6 Kasım’da başlayan Rakka operasyonundan ayrıldı ya da çıkarıldı. Kararı yaptığı duyuru ile ilan etti. Duyuruda “Halk Koruma Birlikleri (YPG) ile yaşanan sorunlar” sebep olarak gösterildi. 
Çoğunluğu Arap ve PKK’lı olmayan Kürtlerden oluşan örgüt, Yüzde 95’i YPG’nin kontrolünde bulunan bu ortaklığa Haziran 2015’te Tel Abyad’ın alınması sırasında dahil oldu. Yine kendisine benzayan Burkan El Fırat örgütüyle birlikte yapılan saldırı sonrası Tel Abyad bu güçlerin kontrolüne girmişti. Daha önce ÖSO safından bulunan bu iki yapı daha önce hırsızlık ve haraç gibi olaylara adı karıştığı için Halep bölgesinden muhalif güçler tarafından sürülen ve YPG’nin IŞİD’e karşı Kobani savunmasında yer alan savaşçılardan oluşuyor. Bu işbirliği karşısında Rakka Devrimcileri Tugayı‘nın PYD’den yüklü miktarda para aldığı da ortaya çıkmıştı.

Ancak YPG, Burkan El Fırat ve Rakka Suvar arasındaki dengeler Telabyad’ın alınması ardından değişti. Zira belde alındığında ilk olarak YPG’nin değil, ÖSO bayrakları çekilmişti. Zira Arap unsurların fazla olduğu bölgede YPG’nin Arap ortadığı da varlık göstermek istedi. Basına “Bayrak yarışı” olarak yansıyan gelişme YPG ile Burkan el Fırat ve Rakka Suvar arasındaki ilk sürtüşme oldu. 

Bu aşamadan sonra Burkan El Fırat‘ta çözülmeler başladı. Gruptan ayrılan savaşçılar yeni yapılanmalara gitti. Allah Yolunda Cihad Tugayı, Rakka Eminleri Tugayı, Ahrar Tapka Tugayı, Harun Reşid Tugayı, Cundul Harameyn Tugayı, Tel Abyad Devrimcileri ve Tahrir Tugayı bunlardan bazıları oldu. Ebu Hasan Zilzal komutasında “bu gruplar Selam Ordusu” adında yeni bir birlik kurarken, bu tugaylar, çatışma bölgesinden 3’ü doçka olmak üzere onlarca araç ve yüklü miktarda silah alarak ayrıldı. 
Şimdi de YPG’nin en büyük Arap ortağı Rakka Suvar bu ortaklıktan çıktığını duyurdu…
YPG’nin ele geçirdiği yerde uygulamaya soktuğu seküler ve laik Kürtçü etnik yapılanma kuşkusuz ortakların küsmesinde ilk neden oldu. Ancak asıl hata kuşkusuz, en başından beri tutumunu hiç değiştirmeyen YPG’nin farklı davranmasını bekleyen ortaklarının oldu. Konuyu daha detaylı incelemek için 5 başlıkta SDF nedir başlıklı makalemize bakalabilirsiniz. 

BU HABERLERİ DE OKUYUN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir