YPG Tabka’ya ulaştı: Yeni hedefimiz Deyr Ez Zor!


Suriye kuzeyinde 9 Aralık’ta Fırat’ın Gazabı adıyla saldırılara başlayan PKK‘nın Suriye kolu YPG, Suriye Demokratik Güçleri şemsiyesi altında ilerlemeye devam ediyor. Türkiye Adana İncirlik Üssü‘nden kalkan  ABD hava unsurlarınca desteklenen güçler, yoğun hava saldırıları sonrası girdiği Rakka’nın kuzey kırsalındaki birçok bölgeye bayrak dikti.
Rakka’nın 30 kilometre kuzeyinde bulunan Ayn İsa köyü ile Menbiç‘in Fırat Nehri doğu kıyısında iki cepheden başlayan saldırılar kapsamında, Rakka’nın 26 kilometre batısındaki Tabka bölgesine ulaşıldı. Fırat’ın güney su havzasını oluşturan bölge, Rakka kentinin su ve enerji ihtiyacını karşılaması bakımından da kritik önemde. 
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) sözcüsü operasyonun başladığı 5 Kasım’dan bu yana bölgede toplam 3 bin 172 kilometrekare arazinin ele geçirdiklerini duyurdu
SIRADAKİ HEDEF DEYR EZ ZOR
Örgüt, saldırıların yeni aşaması öncesinde yaptığı törende, bundan sonraki hedefini de açıkladı. Örgüt sözcüsü, SDG‘nin “Operasyonun ikinci aşaması” olarak adlandırılan saldırılar kapsamında Deir Ez zor‘a gidebileceğini açıklandı.
Örgütün Deyr Ez Zor’a gideceğinin sinyalini vermesi, bölgedeki saldırı stratejisinin ne yönde şekilleneceği de gösteriyor.

Rakka_son_durum
SDG Sözcüsü

rakka'da_son_durum
Örgüte Rakka kırsalındaki 2 bin 500 kişinin katıldığı açıklandı.

Deyr Ez Zor, Rakka’nın güneyinde bulunurken, IŞİD, Rakka Deyr Ez Zor arasında açık bağlantılara sahip. Rakka saldırısı öncesinde merkezinde rejim üssünün kuşatma altında tutulduğu Deyr Ez Zor’un Rakka ile bağlantısının kesilmesi Rakka’yı güneyden savunmasız bırakacak. Örgüt bu nedenle Haseke güneyinde de Deyr Ez Zor’a inmek için çok defa girişimde bulunmuş Şeddadi güneyinde Deyr Ez Zor’a doğudan 70 kilometre mesafede bulunan Markada’ya kadar ilermeşti.   
YPG SURİYE’NİN EN BÜYÜK GÜCÜ OLDU
Rakka’nın batısında Tabka Barajı‘nın sınırına dayanan YPG komutasındaki SDG’nin böylece YPG’nin daha önce “kanton” olarak ilan ettiği bölgenin de güneyine inmiş oldu.
Örgüt 5 Kasım’da başlattığını duyurduğu saldırıları başarısızlık nedeniyle durdurmuş, ardından 9 Aralık’ta ÖSO‘nun El Bab‘a yönelik saldırısıyla eş zamanlı olarak Rakka‘ya saldırı düzenlemişti. 9 Aralık’ta başlayan iki ayrı saldırı, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford‘un, 5 Aralık’ta Ankara’ya gelerek mevkidaşı Hulisi Akar’la görüşmesine müteakip başlatılmıştı. YPG, Türkiye’nin sağladığı dolaylı altyapı (İncirlik) ve ABD’nin direkt desteği ile Suriye’deki gruplar arasında en fazla toprağa ve silaha sahip örgüt konumuna yükselmiş oldu. Haberyirmi

SON DURUM HABERLERİNİ OKUYUN

Canlı: Rakka’da son durum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir