Hizbullah kuzeydoğu Lübnan’da ateşkes ilan etti


İran yanlısı Şiiler hareketi Hizbullah, Perşembe günü kuzeydoğu Lübnan’daki Arsal eteklerinde bulunan tüm cephelerde ateşkes ilan etti.

Harekete bir açıklama yapan Hareket, “Aras yarımadasında saat 17: 00’da başlayacak olan ateşkes tüm cephelerde yürürlüğe girecek” dedi.

Hizbullah geçen Cuma günü Lübnan’ın Suriye ile Lübnan arasındaki bölgede bulunan Heyet-i Tahrir’i Şam’a bağlı muhalif isyancı unsurlara yönelik büyük bir saldırı başlatmıştı.

Devlet tarafından Lübnan Ulusal Haber Ajansı, ateşkesin Hizbullah savaşçıları ile daha önce El Nusra Cephesi olarak bilinen El-Kaide bağlantılı Jabhat Fetih el-Şam militanları arasında anlaşmaya vardığını söyledi.
İki grup arasında Lübnan Güvenlik Genel Sekreteri Abbas İbrahim’in yürüttüğü arabuluculuk çabaları ateşkesin uygulanmasına neden oldu.
Kaynağa göre, arabuluculuk çabaları, Jabhat fatah-al Sham’dan kalan üyeleri, cihad grubunun kalesi olan Lübnan’dan kuzey-batı Suriye’de Idlib’e terk eden üyelerini de kapsayacak.
Hizbullah Başkanı Seyyid Hasan Nasrallah Çarşamba günü yaptığı açıklamada, hareketinin kuzey doğu Lübnan’da dağlık bölgelerde yerleşmiş olan El-Kaide üyesi militanlarla mücadelede zafer kazanacağını söylemişti.

Seyid Hasan Nasrallah dün televizyonda yaptığı konuşmada, “Çok büyük bir
askeri zaferle karşı karşıyayız” dedi ve Nusra militanlarının sınırdaki çorak
Jaroud Arsal bölgesinde hakim oldukları alanın büyük bölümünü fiilen
kaybettiğini söyleyerek, çarpışmalar sona erer ermez, İran destekli Hizbullah’ın, eğer
Lübnan ordusu isterse, ele geçirdiği bölgenin kontrolünü orduya teslim etmeye
hazır olduğunu belirtmişti. AP-REUTERS

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir