Son bir ayda böyle değişti: Rakka son durum interaktif harita (3 Ağustos 2017)


Rakka son durum interaktif harita (3.08.2017):
Rakka’da devam eden savaşın son bir aylık dönemini değişkenleriyle haritaya taşıdık. 5 Haziran 2017’de başlayan ve 6 Haziran’da duyurulan Rakka saldırısında 1 Temmuz’dan 3 Ağustos’a kadar geçen 34 günlük süre içinde, Rakka’da tablo belirgin ölçüde değişti. ABD ağır bombardımanı eşliğinde kente saldıran YPG/PKK ve ABD unsurları, özellikle kentin güney hatlarında ilerlediği görüldü. 
Haberyirmi, geçen 34 günlük süre içinden 7 Temmuz 2017, 22 Temmuz 2017 ve 3 Ağustos 2017 tarihlerinde, Rakka’daki durumun haritaya yansımalarını aşağıda paylaştı. 
Haritaya göre Temmuz başında Rakka doğusunda ilerlediği görülen YPG’nin, 22 Temmuz tarihli haritada, doğuda ele geçirdiği Burj Rakka (Eski Sur) bölgesinden tamamen çekildiği görülüyor. Bu hatta ağır kayıplar alan örgüt, bu nedenle şehir doğusundaki saldırıları yavaşlatıp, savunması ve ağır hava saldırılarına daha müsait konumda olan Rakka güneyine yöneliyor. Saldırıların başladığı 5 Haziran’dan buyana YPG/PKK ve ABD’nin ilerlemediği tek nokta ise kuzey hattı bulunuyor.
 Rakka son durum harita: 7 Temmuz, 22 Temmuz ve 3 Ağustos 2017’de Rakka‘daki durum

Çatışmaların dün ve bugünkü bölümünde ne oldu? YPG, güney ve doğu hatlarında yeni bölgelere yerleşti. IŞİD, hala güçlü direnişini sürdürüyor. 

SALDIRILAR GÜNEY AĞIRLIKLI 

Dün, Rakka doğusundaki Sur bölgesinde YPG’nin bombardıman sonrası ilerleme girişimine karşı yapılan bombalı araç saldırısında 11 YPG’linin öldürüldüğü bildirildi.
Haşim Abdulmalik Mahallesi‘ndeki çatışmalarda ise 8 IŞİD’linin hedef alındığı raporlandı. Çatışmaların buradaki Al Muna Camii ve Al Bustan parklarını ele geçirdi. 8 üyeli öldürüldü.
ABD bombardımanına bağlı olarak örgütün en fazla ilerleme katettiği bölge ise Rakka güneyi ve güneybatısını kaplayan Nazla Shahadah mahallesi oldu. Mahallenin bir bölümü YPG denetimine girdi.
Bu arada Rakka’ya yönelik ağır bombardımanlar sürüyor. ABD savaş uçaklarının hergün soruteler gerçekleştirdiği Rakka’da son 1 ayda 500’ün üzerinde sivil hayatını kaybetti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM’un, yaptığı resmi açıklamaya göre kente 7 hava saldırısı düzenlenirken, IŞİD’in yayınladığı görüntülere göre bu saldırılarda A10 avcı bombardıman uçaklarının kullanıldığı görüldü.


SAVAŞMIYOR, BAYRAK DİKİYORLAR

YPG en rahat ilerlemeyi kuşkusuz güney cephesinde gerçekleştirdi. Buna ilerlemeden çok “bayrak dikme” denilirse daha yerinde olacaktır. Zira örgüt, başından bu yana IŞİD’le sokak savaşı yaşamadı, ya da göğüs göğüse çarpışamadı. Bunun yerine kırsalda bazı evleri ele geçiren YPG, çıktığı teraslardan SAMSUNG tabletleri kullanarak ABD’li subaylara hava saldırısı için koordinat vermekle yetindi. Örgüt, şu ana kadar yoğun biçimde bombalandıktan sonra moloz yığınana dönen alanlarda bayrak dikerek “zafer” kazanmış oldu. YPG propaganda filmlerinde bugüne kadar sokak savaşlarının yer almamasının nedeni de tam olarak bu…Haberyirmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir