ABD ile vize krizi: Borsa çakıldı, altın fırladı


TÜRKİYE, İstanbul – Borsa İstanbul, ABD’nin Türkiye’de vize faaliyetlerini askıya alması ve Türkiye’nin buna karşılık vermesiyle iki ülke arasında artan gerilimin etkisiyle keskin geriledi. Fiilen seyahat sınırlaması anlamına gelen bu adımın ardından havayolu şirketleri yüzde 10’un üzerinde kayıpla açıldı.

Borsa yüzde 3.44 düştü. 

BIST-100 endeksi 99,210 puana kadar geriledikten sonra saat 1118 itibarıyla yüzde 3.44 kayıpla 100,555 puanda bulunuyor.
Siyasi ve jeopolitik gerilimde ilk satış gören havacılık şirketlerden yüzde 11 kayıpla açılan THY ve Pegasus hisseleri aynı saatte sırasıyla yüzde 7 kayıpla 8.64 lira ve yüzde 6.1 kayıpla 24.42 liradan işlem görüyor.
ABD’nin İstanbul konsolosluğundaki bir çalışanın geçen hafta devam eden bir “FETÖ” soruşturması kapsamında tutuklanmasının neden olduğu krizin ardından, ABD dün gece Türkiye’deki tüm diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerinin askıya alındığını açıkladı. Türkiye ise karşılık olarak ABD’deki misyonlarında ve sınırda ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemlerini askıya aldı.
TEB Yatırım’ın değerlendirmesinde 2017’nin ilk yarısı rakamlarına göre THY’nin cirosunda Kuzey Amerika’nın payının yüzde 14 seviyesinde olduğu ve THY’nin toplam cirosu içinde ABD’nin payının da yüzde 10 civarında olduğu belirtilerek şöyle denildi:
“ABD rotası aynı zamanda ‘business class’ uçuşlarının doluluk oranının yüksek olması sebebiyle kârlı bir segment olması da THY’ye olumsuz etkisi açısından önemlidir. ABD’nin Türkiye’ye ve son olarakta Türkiye’nin ABD vatandaşlarına vize yasağı uygulaması sonrası ABD ile karşılıklı yapılan uçuş sayısının azalmasına neden olacağını düşünüyoruz.”

POLİTİK RİSK GERÇEK ANLAMDA FİYATLANDI
İş Yatırım Hisse Senedi Araştırma Müdürü Bülent Şengönül, ABD’nin vizeleri askıya almasının politik riskin gerçek anlamda fiyatlanmasına yol açtığını belirterek, “Almanya ile daha önce yaşananlar, Suriye ve Irak sınırındaki hareketlilik elbette siyasi ve jeopolitik risk anlamına geliyor ancak bunlar fiiliyata dökülmediği için fiyatlanmadı. ABD’nin attığı adım ile psikolojik bir etki söz konusu” dedi.
Şengönül lokal ağırlıklı satış olduğunu belirterek “(Satışta) Dolar/TL’nin etkisi de yadsınmamalı sadece TL’deki değer kaybı borsada yüzde 2.5 düşüşle açılışa işaret ediyordu” diye konuştu.
ABD’de altın tüccarı Reza Zarrab’ın yargılandığı dava kapsamında genel müdür yardımcısı tutuklu olan Halkbank’ın hisseleri yüzde 8.2 kayıpla 11.05 liraya kadar geriledikten sonra yüzde 5.8 ekside 11.33 lirada bulunuyor.
Şengönül Halkbank ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Halkbank doğrudan (davanın) tarafı değil, ancak direkt banka ile ilgili kurumsal bir soruşturma açılır mı açılmaz mı endişesiyle satışlar görüldü.”

Öte yandan ABD posta idaresinin araç ihalesine katılan ve bu ülkede üretim için Morgan Olson ile anlaşma yapan Karsan hisseleri de yüzde 12.3’e kadar değer yitirdikten sonra yüzde 6.9 ekside 1.36 lirada bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir